Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkova CPI prodala svůj hotelový byznys v Chorvatsku. A mění i vedení celé realitní skupiny

CPI Group Radovana Vítka
ČTK
 ČTK

Realitní společnost CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala v Chorvatsku firmu Sunčani Hvar Nekretnine, která spravuje velkou část hotelů na ostrově Hvar. Kupcem je investor a developer Eagle Hills z Abú Zabí. CPI to uvedla na svém webu, kde zároveň oznámila výměnu výkonného ředitele. Novým se stal dosavadní finanční ředitel David Greenbaum. Jeho předchůdce ve funkci Martin Němeček rezignoval, v CPI zůstává.

Reklama

Prodej Sunčani Hvar podléhá souhlasu chorvatského antimonopolního úřadu, cenu transakce CPI neuvedla. Podle odhadů Hospodářských novin (HN) mohla dosáhnout zhruba trojnásobného zhodnocení původní investice. CPI nemovitosti prodává, protože slíbila svým investorům, že bude snižovat zadlužení.

Vítek firmu Sunčani Hvar zcela ovládl před pěti lety, podle HN společnost obhospodařuje přibližně 80 procent hotelových ubytovacích kapacit na ostrově Hvar. Společnost Eagle Hills založil Mohamed Alabbar, který stojí také za developerskou skupinou Emaar Properties, jejímž projektem je mimo jiné stavba nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa.

dobíjecí stanice

Vítkova CPI posiluje v energetice. Chce vybudovat tisíce dobíjecích stanic

CPI Property Group realitního magnáta Radovana Vítka vstupuje do společností CleverPower a Chargee eMobility, které se zaměřují na elektromobilitu a baterie.

Přečíst článek

Rošáda v představenstvu

Dosavadní výkonný ředitel CPI Martin Němeček stál za výrazným růstem a proměnou společnosti v uplynulých devíti letech. Jeho rezignaci přijalo představenstvo firmy. Ve skupině CPI obsadí nově vytvořenou funkci zaměřenou na hodnotné projekty. David Greenbaum byl finančním ředitelem CPI od roku 2018, Němečka vystřídal také v představenstvu firmy.

Vítek je většinovým majitelem CPI Property Group s podílem kolem 90 procent. Firma vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku. V letošním prvním pololetí zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 50,8 procenta na 394 milionů eur, tedy zhruba 9,7 miliardy korun, a celkové příjmy o 62,7 procenta na 831 milionů eur. Vítek je podle letošního žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku s majetkem odhadem za 149 miliard korun.

Novinky na trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde:

Renáta Kellnerová

Bohatí bohatnou. V Česku žije nejvíc dolarových miliardářů v historii

Energetická krize přinesla razantní nárůst majetku Daniela Křetínského. Většinový vlastník EPH přeskočil Pavla Tykače a Karla Komárka a stal se druhým nejbohatším Čechem a s majetkem 210,9 miliardy se dotahuje na Renátu Kellnerovou s rodinou. Uvádí nejnovější žebříček nejbohatších Čechů magazínu Forbes.

Přečíst článek

CPI Property Group

Vítkova CPI čelí snížení investičního ratingu. Doplácí na akvizice rakouských firem

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service ve středu snížila rating dlouhodobých závazků společnosti CPI Property Group, jejímž většinovým vlastníkem je český podnikatel Radovan Vítek. Agentura hlavní rating snížila o jeden stupeň na známku Baa3, svůj krok zdůvodnila slabší kapitálovou strukturou firmy po převzetí rakouských realitních podniků Immofinanz a S Immo.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

CPI Property Group

Výprodeje portfolia realitního magnáta Vítka pokračují. Prodává tři domy v centru Prahy

Přečíst článek
Miliardář Radovan Vítek a jeho CPI má kvůli sporům zablokován majetek na Kypru na třináct miliard

AKTUALIZOVÁNO: Miliardář Vítek má kvůli sporům zablokován majetek na Kypru za třináct miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme