Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo obchoďáku stylový Aparthotel. Jak vypadá nejlepší architektura v Krkonoších?

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou
av-architekti, s laskavým svolením
Petra Jansová

Projekt Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou ateliéru ov-architekti je podle odborné poroty vítězem prvního ročníku soutěže Krkonošská cena za architekturu. Podivejte se ve fotogalerii, čím porotu zaujal.

Reklama

Apartmánové domy Svatý Vavřinec vznikly na místě prodejny z 80. let v Peci pod Sněžkou. Charakter místa byl již tvořen solitérními domy podél hlavní ulice. Návrh architektonického studia ov-architekti na to navazuje a dále je rozvíjí. Původní budova nové výstavbě ustoupila. Dlouhá hmota prodejny totiž působila v místě jako bariéra a bránila průhledům do přírody v okolí obcí. Záporem původní zástavby byl i nevyužitý a neudržovaný prostor, který nepatřil k domu ani k ulici.

Podívejte se vítězný projekt do následující galerie:

Garáže a parter schovali pod zelenou střechu

„Zadáním investora bylo na místě původních budov a na přilehlých parcelách postavit 90 bytů v apartmánových domech,“ přibližují autoři návrhu v autorské zprávě.

Takto dopadla revitalizace uhelné elektrárny.

Slavná „artrocková“ elektrárna v Londýně se proměnila na byty, obchody a kanceláře

Do uhelné elektrárny Battersea v Londýně se vrátil život. Obchody v ní mají luxusní módní značky a vznikne tam campus Applu a také stovky bytů. Cena? Devět miliard liber (asi 261 miliard korun). Podívejte se ve fotogalerii na její radikální proměnu.

Přečíst článek

Čtyři domy umístili na zelenou střechu nad obchodní parter budovy. Získali tak nejenom í průhledy na vzdálené horizonty horských luk, ale i příjemný veřejný prostor mezi domy. Střešní zahrada překrývá obchodní plochy a garáže a přirozeně splývá s okolím. Budova má dvě podzemní garáže v různých úrovních. Společný parter je přístupný interiérem ze všech bytových jednotek.

Aparthotel slouží k rekreaci vlastníkům, kteří zároveň bytové jednotky nabízí k pronájmu. Systém pronájmu má zajištěnou recepční službu úklid a veškerý servis ubytovaných hostů.

Krkonoše potřebují kvalitní a udržitelnou architekturu

„Smyslem regionální architektonické soutěžní přehlídky je podnítit zájem samospráv a veřejnosti o kvalitní a udržitelnou architekturu, veřejný prostor a zásahy v krajině,“ přibližují iniciátoři projektu. Jedním z nich je i architekt Josef Smutný.

Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek

Jedním z nominovaných projektů byla i rekonstrukce Tippeltovy boudy architektonického studia ADR. Na její výsledek se můžete podívat do následující galerie:

Do prvního ročníku bylo nominováno 18 samostatných realizací a dva soubory více drobných realizací v krajině. „Ocenění kvalitních realizací v našem regionu je důležité. Prezentují nejen práci architektů a krajinářů, ale především zodpovědné investory a zadavatele, privátní i veřejné,“ uzavírají iniciátoři projektu.

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství Jan Balík

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství

Jan Balík je nyní nejdůležitějším mužem na českém developerském trhu. Zní to poněkud zvláštně. Ví někdo, kdo je Jan Balík? Je to šéf ekonomické sekce pražského arcibiskupství. Pravá ruka pražského arcibiskupa Jana Graubnera. Je to muž, který disponuje miliardami korun, o nichž rozhoduje, kam je vložit. A protože se rozhodl, že je vloží do nemovitostí, do nákupu bytů určených pro nájemní bydlení, developeři mu nyní v uvozovkách zobou z ruky. Jak říká Balík v rozhovoru pro newstream.cz, nejde o charitu. Jde o byznys. Levné nájmy pod církevními křídly nelze čekat.

Přečíst článek

Sportovní areál v Číně navrhli architekti ze studia Zaha Hadid Architects.

Nejzelenější stadion na světě? Stát bude v Číně, navrhoval ho i český architekt

Do rychle rozvíjejícího čínského města Chang-čou přibude nový sportovní areál. Navrhne ho známé architektonické studio Zaha Hadid Architects.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Přečíst článek
Prostorný loft vznikl přeměnou skladovacích prostor v někdejším holešovickém pivovaru.

Místo pivních sudů luxusní bydlení. Lofty jako v Holešovicích miloval i Warhol

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme