Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Dům na Kozině
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Reklama

„Je to dům, kde žádná zástrčka nebo vypínač nebyly náhodné. Vše má své místo a účel a kromě architektury je tento projekt výjimečný i díky energetické účinnosti,“ argumetuje odborná porota soutěže Česká cena za achitekturu svůj výběr.

Projekt Domu na Kozině (2021), jehož autory jsou Jiří a Barbora Weinzettlovi z atelieru 111 architekti, získal hlavní cenu letošního ročníku soutěže organizované Českou komorou architektů (ČKA).

Na výsledek práce atelieru 111 architekti se můžete podívat do následující galerie:

„V úzkých ospalých uličkách vedle travnatého plácku na Kozinově náměstí jsme skryti před ruchem okolní dopravy. Přitom nás jen pár kroků dělí od centra s obchody, službami a úřady, od škol, kina, divadla i nádraží,“ přibližují Weizenttlovi projekt. Ten vnímají zároveň jako alternativu k výstavbě na předměstích, která tak často nevhodně ubírá žádoucí volnou plochu.

Jejich domov se nyní skládá z několika původních vesnických domů. Dva z nich byly propojeny a stal se z nich byt, v menším na druhé straně bloku je nyní garáž a hobby dílna. „Autoři si dali záležet i na interiéru, analyzovali hmotu a zbavili se novějších stěn a vrstev. Všechny původní prvky byly zachovány nebo recyklovány,“ konstatovali porotci.

Rekonstrukce roubenky proběhla pod taktovkou architektů ze studia Mjölk.

Prosklená roubenka. I tak může vypadat horská chalupa

Téměř 100 let stará roubenka v posledních letech chátrala. Noví majitelé se do ní na první pohled zamilovali kvůli místu. Rekonstrukci pak svěřili architektonickému studiu Mjölk z Liberce.

Přečíst článek

Atelier 111 architekti uspěl v České ceně za architekturu již v minulosti, v ročníku 2019 se stal finalistou za realizaci Chaty u rybníka a o rok později porota vybrala mezi finalisty hned dvě jeho díla, Rodinný dům v Jinonicích a Dílny Opatov. 

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2022 získala kromě vítězné stavby i Hlídka na Stráži navržená Janem Machem a Janem Vondrákem z ateliéru Mjölk architekti, knihovna IGI Vratislavice (atakarchitekti). Do finále postoupila i rekonstrukce a konverze Paláce elektrických podniků, která je prací Marka Tichého a spoluautorů z ateliéru TaK Architects. Finalistou se stal také Pavilon Z (2021) navržený Martinem Krupauerem, Pavlem Kvintusem, Danielem Jeništou a Petrem Hornátem z českobudějovické kanceláře A8000.

Finalisty z 29 nominovaných vybírala mezinárodní porota v čele s předsedkyní Marialessandrou Secchi (Itálie), architektkou, urbanistkou a akademičkou. Dále v porotě zasedli architekt Ueli Brauen (Švýcarsko), architektka Katalin Csillag (Maďarsko), architekt a urbanista Patrick Koschuch (Nizozemsko), architekt Pavol Mikolajčák (Slovensko, Itálie), architektka, urbanistka a akademička Els Verbakel (Belgie, Izrael) a krajinářská architektka a akademička Kathrin Volk (Německo).

Začátkem září porotci navštívili Českou republiku, aby zhlédli a posléze zevrubně prodiskutovali nominované stavby. Posoudili je a ocenili bez stanovení jakýchkoliv kategorií. „Jednalo se o díla různorodá co do rozsahu, programu i procesu realizace, která lze považovat za reprezentativní průřez současnou architektonickou praxí v České republice,“ shodli se porotci.

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Byt za padesát tisíc za metr? Existuje ve Vsetíně

Propad cen nemovitostí nelze očekávat ani v regionech. Nejlevněji se nové projekty prodávají v okresech, jako jsou Hodonín nebo Louny. V dalších, jako je Ústecký kraj, se zatím ale žádné nové byty nestaví. „Stavební náklady jsou tam vyšší než odbytová cena například na trhu se staršími byty,“ říká šéf analytické společnosti Flat Zone Vít Soural.

Přečíst článek

Mucha

Obří výstava Muchy bude prodloužena do konce roku. Dosud přilákala desítky tisíc lidí

Přelomová výstava mapující dílo a život Alfonse Muchy bude o dva měsíce prodloužena, potrvá až do konce roku. Více než 200 obrazů, fotografií a dalších uměleckých předmětů ukazujících Muchu i z méně známých – či prakticky neznámých – úhlů je k vidění ve Valdštejnské jízdárně.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek
Chatku nad Sušicí navrhli architekti ze studia Byró.

Postavili si ji sami. Chata nad Sušicí z těch nejlevnějších materiálů zaujala i v zahraničí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme