Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotogalerie: Nejdražší domy na světě? Královská sídla i mrakodrap se třemi heliporty

Antilia Tower, Mumbai, Indie
Wikimedia Commons
Věra Tůmová

Hned tři z desíti nejdražších domů světa roku 2022 najdete podle realitních expertů v Londýně. Další pak v New Yorku, Bombaji nebo na Azurovém pobřeží. Všechny je spojuje opulentnost. Podívejte se.

Reklama

Pro desítku nejdražších domů světa je charakteristický luxus a velkolepost v mnoha ohledech. Mají stovky pokojů, přepychové interiéry i naprosto jedinečné výhledy. A bez početného personálu by nemohly fungovat. Jejich vlastníky jsou elitní světové rodiny od králů až po kontroverzní miliardáře. Jsou mezi nimi historické paláce i nejmodernější mrakodrapy.

Na výběr některých z nich, které zaujaly realitní agenty, se můžete podívat do následující galerie. 

Ceny těch nejdražších se pohybují i ve stovkách miliard korun, respektive v miliardách amerických dolarů. Jedná se ale pochopitelně jen o odhady, jen výjimečně jsou k mání. 

Na špičce pomyslného žebříčku sestaveného z výběru realitních a architektonických serverů se nachází Buckinghamský palác ve Westminsteru. Nejdražší dům světa má podle realitních expertů odhadovanou cenu okolo 150 miliard korun (6,7 miliardy dolarů). Navzdory tomu, že je domovem britské královské rodiny, a především samotného krále Karla III., je možné si tento luxusní palác prohlédnout jako turista i uvnitř při prohlídkách s průvodcem. A co ho činí, kromě jeho obyvatel, tak výjimečným? Například to, že má celkem 775 místností. Nechybí tam ale ani bazén nebo lékařská ordinace.

Funkcionalistická Osada Baba projde proměnou.

Reportáž: Projektovali ji ti nejznámější a bydlela v ní pražská smetánka. Nyní pražská Baba projde modernizací

Světově unikátní urbanistický celek, Osada Baba, projde proměnou. Koncepční studie má modernizovat a proměnit veřejný prostor a infrastrukturu.

Přečíst článek

Nejenom královská sídla, i mrakodrapy

Druhým nejdražším domem světa není překvapivě zámek ani jiná historická budova. Je jím moderní mrakodrap v indické Bombaji pojmenovaný podle bájného ostrova Antilia. Cena nejdražší soukromé rezidence světa se odhaduje na jednu až dvě miliardy dolarů a vlastní ji nejbohatší muž Indie Mukeš Ambani, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Reliance Industries Limited, která patří do žebříčku Fortune Global 500. 

Sedmadvacetipatrový dům se může pochlubit třemi přistávacími plochami pro vrtulníky, kinem i divadlem, šesti podlažími garáží pro 168 aut, lázněmi, vnitřními bazény, zdravotním střediskem, terasovitými zahradami, devítkou vysokorychlostních výtahů i místností, kde sněží. Podle stavitelů by měl tento mrakodrap dokázat odolat zemětřesení o síle 8 stupňů Richterovy stupnice. Antilia Tower navrhla a postavila chicagská architektonická kancelář Perkins & Will a firma Hirsch Bender Associates z Los Angeles.

Plovoucí sauna od architektů H3T

Architektura požitku. Sauna je nejenom o zdraví

Nejen ve Skandinávii, i v Česku má saunování silnou tradici. Její kořeny sahají již do doby panování Václava IV. – zlaté éry středověkého lázeňství. A stejně je tomu v případě lázeňských domů, které byly na našem území spojovány s kvalitní architekturou. Českou cestu architektonicky zajímavých saun bezpochyby prošlapává i studio H3T.

Přečíst článek

Světová trojka, Villa Leopolda, na Francouzské riviéře byla kdysi sídlem belgického krále Leopolda II., který tento dům daroval své milence Blanche Zelia Josephine Delacroix. Luxusní sídlo za odhadovaných 750 milionů dolarů dnes ale patří jedné z členek nejbohatší rodiny v Brazílii. Lily Safra vilu zdědila po svém manželovi Edwardu Safrovi. V minulosti se o nemovitost zajímali i ruští magnáti. Dům s nádherným výhledem má 11 ložnic a 14 koupelen a rozléhá se na 50 akrech pozemků. V rozlehlých zahradách prý pracuje až padesátka zahradníků. Vila si zahrála také ve filmu Alfreda Hitchcocka. 

Pět set milionů dolarů byla cena, kterou avizoval stavitel a filmový producent Nile Niami u svého opulentního sídla The One v americké Kalifornii. V jednu dobu se považoval za nejdražší rezidenci ve Státech. Podle agentury Bloomberg je ale minimálně tou největší soukromou rezidencí v USA. Nakonec se sídlo The One loni prodalo v aukci za „pouhých 141 milionů dolarů“ i s poplatky. A stanulo tak na čtvrté příčce pomyslného žebříčku.

Cena posunula do výběru těch nejdražších domů na světě i londýnský zámeček Wintanhurst, vilu Les Cedres na Francouzské riviéře nebo panství Fair Field Mansion na Long Islandu.

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Vilu v Tróji navrhli architekti a designéři ze studia Coll Coll.

Vila v Troji za 80 milionů má výjimečný výhled na Prahu i do budoucnosti

Po návratu z Kanady se chtěl mladý pár usadit v Praze. Snil o domě, ve kterém bude klidně žít i pracovat. Výsledkem je vila postavená v duchu palladiánských staveb s technologiemi ovládanými umělou inteligencí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tančící dům v Praze

Zdenka Klapalová: Trofejní nemovitosti jsou jako kvalitní umění, bezpečným uchovatelem hodnoty

Přečíst článek
Avokádový ranč Sandry Bullock

Sandra Bullocková prodala svůj utajený avokádový ranč za 5,6 milionu dolarů

Přečíst článek
Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme