Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architektura požitku. Sauna je nejenom o zdraví

Plovoucí sauna od architektů H3T
se svolením architektonického studia H3T architekti
Eliška Zemanová
elz

Nejen ve Skandinávii, i v Česku má saunování silnou tradici. Její kořeny sahají již do doby panování Václava IV. – zlaté éry středověkého lázeňství. A stejně je tomu v případě lázeňských domů, které byly na našem území spojovány s kvalitní architekturou. Českou cestu architektonicky zajímavých saun bezpochyby prošlapává i studio H3T.

Reklama

Architekt Vít Šimek se stavbou saun zabývá od roku 2009, kdy s bývalým kolegou Štěpánem Řehořem postavili svou první, plovoucí saunu. „Saunování máme rádi, bylo to zajímavé téma a v rámci workshopu, co pořádal kamarád Lukáš Kladívko, jsme měli prostor pro první realizaci svépomocí,“ říká.

Jeho oblíbeným projektem jsou Lázně na lodi. Montovaná konstrukce s dobrou modulací bývá sezóně na pražské Výtoni a je velmi oblíbená a navštěvovaná. „Myslím, že by se z ní skoro mohl stát fenomén, nicméně současná situace to brzdí a již druhou sezonu saunu nestavíme,“ dodává s tím, že zájem o stavbu saun ale roste. „Myslím, že to souvisí s tím že společnost bohatne a asi také lidem více záleží na kvalitě jejich života a zdraví,“ dodává.

Sauna jako komunitní prostor

Plovoucí sauna na zatopeném lomu v Lipnici nad Sázavou.

Ze sauny rovnou do zatopeného lomu. I tak může vypadat wellness

Skandinávská tradice se v posledních několika letech rozmáhá i v tuzemsku. Saunu najdete v Národním divadle nebo na Vltavě s výhledem na Pražský hrad. Ateliér Hra teď navrhl jednu plovoucí, vznáší se na hladině zatopeného lomu.

Přečíst článek

Zajímavé sauny vznikají i v zahraničí, tedy tam, kde se daří kvalitní architektuře. Sauna může být důležitou komunitní a sociální platformou, jako je tomu v Sandhornøy na severu Norska nebo v helsinském Loyly Public Sauna Complex. A může přispět i při revitalizaci brownfieldů – jako v případě sauny přezdívané jako „plechová katedrály” od berlínského studia Raumlabor, jež oživila staré doky v Göteborgu. Na ukázky těchto architektonických skvostů se podívejte do fotogalerie v úvodu článku.

Více o trendech v tuzemské i zahraniční architekuře můžete sledovat zde.

Saúdové na Expu fascinují. Žádný zábavní park, ale rovnou celé město

Druhý největší pavilon na letošním veletrhu Expo 2020 patří Saúdské Arábii. A fascinuje nejen svojí monstrózností. Návštěvníky pohltí pohledem na budoucnost arabského království, které se snaží zbavit ekonomické závislosti na těžbě ropy. Sází přitom na turismus a zábavu.

Přečíst článek

káva, ilustrační foto

Milovníci kávy se musí připravit na razantní zdražování

Cena kávy letí nahoru. Může za to malá úroda v Brazílii i problémy s její lodní přepravou z Vietnamu. Tíži zdražování ponesou zákazníci v kavárnách i obchodech. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Chatka na Zlínsku je inspirována Skandinávií.

I Norové jsou chataři. Dávno už však neodpočívají ve srubech, ale v moderních dřevostavbách. Jedna je i na Zlínsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme