Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Domek na pláži není jen pro bohaté, když se o něj umíte podělit

Vila v Chorvatsku
Tuseca, užito se svolením
Zdeněk Pečený
pez

Apartmán u moře či v Alpách už není jen pro bohaté. Pro ty, kteří zrovna nedisponují volnými desítkami milionů, je tu podílové spoluvlastnictví. Do Česka tento model nově přináší platforma Tuseca.

Reklama

Mezi Čechy roste zájem o zahraniční nemovitosti, s rostoucími cenami ve všech atraktivních lokalitách od Alp přes Jadran až po Španělsko se tyto domy a byty stávají méně dostupnými. Řešením je koupit si pouze část takové rekreační nemovitosti. A právě s takovouto nabídkou nyní přichází společnost Tuseca, která zájemci umožňuje sdílet pořizovací i provozní náklady s dalšími maximálně sedmi spolumajiteli. Zájemce tak musí složit minimálně jednu osminu pořizovací ceny. V takovém případě bude moci nemovitost užívat šest týdnů v roce.

Byt u moře pro každého

„Většina vlastníků využívá své prázdninové nemovitosti pouze několik týdnů v roce, v průměru osm až deset ,“ vysvětluje Tomáš Dočekal, CEO platformy Tuseca a popisuje proces pořízení takové nemovitosti. Tuseca nejdříve sama vybranou nemovitost koupí a následně ji rozprodává po osminách. Jeden klient si může pořídit maximálně čtyři osminy, tedy polovinu dané nemovitosti.

Češi a Slováci prchají na Tenerife. Život je tam levnější než v Praze

Češi si Kanárské ostrovy oblíbili jako dovolenkovou destinaci již dávno, s postupující válkou na Ukrajině a jejími následky v podobě drahých energií, ale o nich začali uvažovat také jako o dlouhodobém útočišti. „Když začaly padat bomby i na západě Ukrajiny, tak lidi v Košicích začali řešit, kam utéct,“ říká v rozhovoru pro Newstream Vlastimil Hájek z realitky TenerifeReal.

Přečíst článek

Každý osminový podíl umožňuje nemovitost využívat 44 nocí, které jsou rozděleny mezi jednotlivá roční období. Každý spoluvlastník tak má garantován pobyt v hlavních sezónách. Například u Chorvatska na každou osminu připadá jeden týden během července a srpna. Kdo nebude chtít své noci „probydlet“ může je dále pronajmout a mít z toho příjem.

Vlastnictví je z právní stránky řešeno přes rakouskou společnost, protože český právní řád nenabízí kombinaci společnosti s ručením omezeným a komanditní společnosti, kdy spoluvlastníci jsou zároveň komandisté. A přes českou společnost s ručením omezeným nelze snadno bezúplatně využívat firmou vlastněnou nemovitost.

„Jedná se o optimální, prověřený a bezpečný způsob, který je využíván například v Německu nebo Rakousku, na obdobném principu funguje ale například i úspěšná americká společnost Pacaso, která je průkopníkem tohoto modelu,“ doplňuje Dočekal.

Tuto vilu v turistické oblasti Phuket můžou vlastnit i Češi.

Češi skupují luxusní apartmány v Thajsku. Stojí méně než garsonka v Ústí

Sen o vlastním domě v Malaze, Chorvatsku nebo na Tenerife si již splnila spousta Čechů. Nyní jejich sny směřují o poznání dál. Díky přímým letům, ale také pro stabilní klima i bezpečnostní situaci stále více Evropanů touží po domě v Thajsku. A platí to i pro Čechy, ačkoli to je s vlastnictvím nemovitosti v Thajsku poněkud složitější.

Přečíst článek

Tuseca spustila prodej nemovitostí v letošním roce, aktuálně má v nabídce deset nemovitostí. Cena osminového podílu se u prémiových domů a vil se pohybuje v od 125 do 185 tisíc eur (Od 3 do 4,4 milionu korun). U prémiových apartmánů se cena pohybuje v rozmezí 65 a 95 tisíci eur (1,5 až 2,3 milionu korun) za jednu osminu podílu.

Inspirace ze zámoří

Tuseca aktuálně plánuje nabízet podíly v realitách v Rakousku, Chorvatsku, Itálii, Španělsku, Maďarsku, Slovensku, ale i v České republice. „Díváme se také na destinace typu Dubaje, Bali či Mexika,“ říká Zdeněk Komenda ze společnosti Tuseca.

Jako spoluvlastníci jedné nemovitosti se může potkat až osm majitelů z různých zemí světa, protože investice není nabízena pouze v Česku, ale také v dalších zemích regionu střední Evropy. Tuseca si za správu jedné nemovitosti bude účtovat 99 eur (2340 korun) měsíčně. Hlavní zisk bude tvořit při rozprodeji nemovitosti na osminové podíly.

Podobný model vlastnictví rekreačních nemovitostí se prvně objevil se Spojených státech. Tam je lídrem trhu společnost Pacaso. Tu spoluzakládal Spencer Rascoff, který stál i u zrodu největšího amerického realitního serveru Zillow. Pacaso se stalo takzvaným jednorožcem, tedy firmou oceněnou na více než miliardu dolarů, během pěti měsíců od vzniku. Konkurenci Pacasa, společnost Ember, podpořil například bývalý společník Elona Muska Peter Thiel.

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek

Dubrovník

Lukáš Kovanda: Do Chorvatska autem? To se vyplatí jen početné rodině

Pohonné hmoty přestávají zlevňovat. Do Chorvatska se letos cestování autem vyplatí hlavně rodině s dětmi, jinak může být lepší vlak či autobus.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel Doležal: Kdo chce zbohatnout, ať podniká. Investování na zbohatnutí není

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme