Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi a Slováci prchají na Tenerife. Život je tam levnější než v Praze

Češi a Slováci prchají na Tenerife. Život je tam levnější než v Praze
iStock
Zdeněk Pečený

Češi si Kanárské ostrovy oblíbili jako dovolenkovou destinaci již dávno, s postupující válkou na Ukrajině a jejími následky v podobě drahých energií, ale o nich začali uvažovat také jako o dlouhodobém útočišti. „Když začaly padat bomby i na západě Ukrajiny, tak lidi v Košicích začali řešit, kam utéct,“ říká v rozhovoru pro Newstream Vlastimil Hájek z realitky TenerifeReal.

Reklama

Kanárské ostrovy, především pak Tenerife, se v posledních letech dostaly do hledáčku Čechů, kteří hledají nemovitost někde v teple. Ať již jako investici nebo k vlastnímu bydlení. Velkým lákadlem těchto ostrovů severního Atlantiku je celoročně příjemné počasí. „Teplota v noci celoročně nejde pod 16 stupňů a ani v nejparnějším letním dni nevystoupá nad 35 stupňů Celsia,“ říká Hájek. Nemovitost se na Tenerife dá pořídit levněji než v Praze, včetně příjemného bonusu - pláže hned u domu. 


Proč Čechy láká nákup nemovitosti na Tenerife?

Máme tu neskutečně stabilní počasí. Řada nemovitostí nemá ani klimatizaci, ani topení, protože to není třeba. Teplota v noci nejde pod 16 stupňů a v létě nejde nad 35. Nejsou potřeba žádná víza, stačí přiletět na občanku a vyřídit si rezidenční kartu. Dostupnost je perfektní. A to jak z Evropy, tak z Ameriky. Jste tu do pěti, šesti hodin. 

Jak je s členstvím v Evropské unii?

Jako součást Španělska jsme součástí Evropské unie. Nicméně je tu autonomní vláda, která poslouchá (a někdy taky ne) příkazy z Madridu. 

Je na Tenerife draho?

Vůbec. Máme tu DPH sedm procent oproti standardním evropským 20 procentům. Je tu levněji než v Praze. 

Realitku na ostrově jste zakládal před rokem a půl. Jak se rozjíždí byznys ve španělském prostředí?

Tady všichni fungovali a vlastně stále fungují ve stylu „mañana“. Hlavně klídek, prodat si tři nemovitosti ročně, kam se honit. Žádný pořádný systém ani reklama. Skutečně, žádné billboardy, žádná polepená auta. Nic. Na Tenerife jsem přišel z prostředí americké Floridy, kde jsem podnikal v realitním byznyse a pořád tam ještě držíme podíl v realitní kanceláři. Když jsem systém, který v USA využívá každá průměrná realitka, přenesl na Tenerife, s obchody se nám roztrhl pytel. Za ten rok a půl jsme s 11 agenty prodali na 140 nemovitostí, takových výsledků tu nikdo nedosahuje.

Ceny nemovitostí vystřelily na dvojnásobek

Co vám nejvíce pomohlo?

Otevřeli jsme v perfektní dobu. Přišel začátek války na Ukrajině a k tomu dlouhá zima v Evropě. Když začaly padat bomby i na západě Ukrajiny, tak lidi v Košicích začali řešit, kam utéct. 

Co je pro Tenerife největší konkurencí? Dubaj? Pevninské Španělsko?

Dubaj je nyní docela vyprodaná. Je tam trochu tepleji a je tam hodně toho nablýskaného pozlátka. Řada našich kamarádů tam je a jsou tam spokojení. Není to ale pro každého. 

Jak se liší ostrovní životní styl od toho pražského? 

To se nedá vůbec srovnat proti šedivé Praze od října do dubna. Každý den jsme na pláži, kde se nabízejí nekonečné možnosti vodních sportů. V horách je zase spousta turistických tras. Na severu ostrova chodíme na houby a za dvě hodiny už zase ležíme na pláži. Jen na tomto ostrově jsou tři zoologické zahrady, vodní parky, jednoduše spousta možností vyžití. 

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek

Za cenu nové garsonky v Praze domek na pláži

Odkud přichází vaše klientela? 

Vesměs jsou to Češi a Slováci, řekněme z 90 procent. Poměr Čechů a Slováků je zhruba 50 na 50. Nově více cílíme také na Angličany a Němce, vidíme, že už jich více přichází na náš web. 

Kupují převážně pro vlastní bydlení nebo byznys?

To je také půl na půl. Polovina si to koupí na byznys a polovina lidí tu chce bydlet.

Thajsko 2023

REPORTÁŽ: V Thajsku stojí Red Bull sedm korun. A taky je to krásná země

Thajsko bývalo rájem batůžkářů. Po pandemii se však otevřelo všem turistům, k čemuž přispívají také přímé lety z Prahy do provincie Krabi. Stojí to za to? Jednoznačně ano.

Přečíst článek

Na jaké ceny se mají potenciální zájemci připravit?

Ceny některých bytů se za poslední rok i zdvojnásobily. Jsou pořád podobné, jako ceny v Praze. Na turisty oblíbeném jihu ostrova jsou investiční jednoložnicové byty v ceně okolo 200 tisíc eur (4,7 milionu korun), kde si můžete účtovat 70 až 100 eur za noc. Takové se ale prodávají velmi rychle. Dvoupatrové řadovky vyjdou na 400 až 500 tisíc eur. Sehnat dnes za milion eur vilu je už složitější, ale při troše štěstí to ještě jde. Hlavně ale ten potenciální příjem je tu mnohem vyšší než v Praze.  

Jakých výnosů se dá dosáhnout krátkodobým pronájmem? 

Klidně až 15 procent. My si za kompletní správu bereme 20 procent ze zisku a klient může mít svoji nemovitost pronajatou klidně i 11 měsíců v roce.

Vlastimil Hájek, spolumajitel realitní kanceláře TenerifeReal. Kancelář vede se svojí manželkou, bývalou moderátorkou Zuzanou Belohorcovou poskytnuto Vlastimilem Hájkem

Tuto vilu v turistické oblasti Phuket můžou vlastnit i Češi.

Češi skupují luxusní apartmány v Thajsku. Stojí méně než garsonka v Ústí

Sen o vlastním domě v Malaze, Chorvatsku nebo na Tenerife si již splnila spousta Čechů. Nyní jejich sny směřují o poznání dál. Díky přímým letům, ale také pro stabilní klima i bezpečnostní situaci stále více Evropanů touží po domě v Thajsku. A platí to i pro Čechy, ačkoli to je s vlastnictvím nemovitosti v Thajsku poněkud složitější.

Přečíst článek

Mikulov

Stanislav Šulc: Thajsko či Egypt? Zapomeňte. Rájem pro seniory je podle zahraničních expertů levné Česko

Pro spousty tuzemských seniorů splňuje představou o ideálním trávení penze permanentní dovolená v Thajsku nebo Egyptě. Rozpálené pláže, přísun kvalitního jídla a žádné starosti. Pro penzisty z většiny zemí pak paradoxně k dokonalým místům na trávení důchodu patří jiná země: Česko. Alespoň to vychází ze žebříčku bedekru Enjoy Travel. Přes jistou pochybnost zdroje na tom něco je. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty pro to, proč je Česká republika v tomto žebříčku šestá a proč většina zemí z první desítky leží v Evropě. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme