Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třetina Čechů ukládá peníze do nemovitostí, i těch v cizině

Třetina Čechů ukládá peníze do nemovitostí, i těch v cizině
iStock
 ČTK

Důvodem, proč se Češi poohlížejí po nemovitostech v zahraničí, je často přijatelnější pořizovací cena domů a bytů, než jaká je v ČR. Nejvíce se zajímají o Španělsko, Chorvatsko, Itálii a Bali.

Reklama

Více než třetina investujících Čechů vkládá své peníze do nemovitostí. Pětina by potom ráda investovala do nemovitostí v zahraničí. Tři pětiny dotázaných, kteří nevylučují nákup nemovitosti v zahraničí, by o ní uvažovaly ale také v případě, že by se v ČR zhoršila bezpečnostní situace. K nákupu je láká často přijatelnější pořizovací cena, než jaká je v ČR. Naproti tomu je možné kupce odrazuje neznalost místních zákonů, vzdálenost a jazyková bariéra. Vyplývá to z průzkumu finančně-realitní firmy Broker Consulting, který vypracovala v květnu výzkumná společnost Ipsos. Průzkumu se zúčastnilo 1032 lidí.

Nejvyhledávanějšími lokalitami pro ty, kteří zvažují nákup nemovitosti v zahraničí, jsou Španělsko, Chorvatsko, Itálie a Bali.

K rekreaci i trvalému bydlení

Pro 86 procent zájemců o nemovitosti má rozhodující vliv pro nákup v zahraničí bezpečnost dané lokality. Jako důvod pro pořízení nemovitosti v zahraničí uvedlo 59 procent zájemců to, aby mohli získat statut rezidenta cizí země v případě ohrožení bezpečnosti Česka. Momentálně by ale polovina investorů nemovitost stále koupila za účelem dlouhodobého pronájmu, zatímco jako pojistku pro únik z ohrožené země by ho využilo devět procent lidí, uvedli autoři průzkumu. Většina českých investorů podle nich považuje za bezpečnou téměř celou Evropu, vyjma východní. Ta se v průzkumu zařadila mezi Balkán a Jižní Ameriku.

Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Mít vlastní byt u moře Čechy láká víc a víc. Za jakých podmínek se dá sjednat hypotéka?

Zaměstnanců s velmi dobrými příjmy je v Česku evidentně čím dál více. Dokonce tolik, že si mohou dovolit nakupovat nemovitosti v cizině ve větším měřítku než podnikatelé. Část jich to financuje kompletně z vlastního, část si na to bere hypoteční úvěr. Ten si přitom mohou vzít už i u bank přímo v Česku. Ne každý ale o tom ví. Přečtěte si, za jakých podmínek takovou hypotéku na byt či dům u moře, můžete dostat.

Přečíst článek

Reklama

Ve Španělsku by nejraději koupila nemovitost čtvrtina dotázaných zájemců, v Chorvatsku 11 procent a sedm procent v Itálii, tedy stejně jako na Bali. Jako důvod pro koupi nemovitosti v těchto zemích uvedla téměř polovina blízkost moře a pláží, památky a historii, 40 procent láká dostupná cena nemovitosti a také místní životní styl.

„Atraktivita typů nemovitostí se odvíjí od aktivit, které mají investoři s danou lokalitou spojené. Často zvažují nemovitost v zahraničí ke krátkodobým pronájmům, kdy mohou nemovitost sami využívat i pro vlastní rekreaci. Je tak logické, že se ohlížejí po takových nemovitostech, které jsou pro tyto aktivity vhodné, jako právě apartmány, vily či domy u moře,“ uvedl Martin Straka z Ipsosu.

Při výběru vhodné nemovitosti se devět z deseti budoucích vlastníků zajímá o to, zda neleží v blízkosti rizikových zemí či válečných zón. Jako důvod ke koupi uvedlo dojezdovou vzdálenost 22 procent lidí. Od nákupu zahraničí nemovitosti odrazuje kupce v téměř polovině případů neznalost místních zákonů a předpisů a vzdálenost. Jazyková bariéra by mohla být překážkou pro třetinu lidí. Od nákupu nemovitosti v Česku odrazuje 64 procent respondentů vysoká pořizovací cena a přes pětinu lidí má problém s výší daně.

V ČR podle průzkumu v květnu nějakým způsobem investovalo 47 procent lidí, o pět procentních bodů více, než tomu bylo v březnu. Nejpopulárnější podobou investování jsou stále různé druhy spoření, po kterém následují právě investice do nemovitostí. Z dotázaných má momentálně 95 procent nemovitost v ČR a pět procent v zahraničí.

Realitní investor a makléř Matej Kucharič v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Realitní makléř Matej Kucharič: Mezi investory je nyní zájem o Albánii

Pro Čechy a Slováky je nemovitostní trh dlouhodobě náhražkou trhu kapitálového. Tuto tezi potvrdil v pořadu Svět financí s Trinity Bank realitní investor a makléř Matej Kucharič, který se na nemovitostním trhu pohybuje již 18 let. Investičně se zaměřuje zejména na Tenerife, zájem ale vidí také o další destinace. „Investoři nyní mají ve hledáčku Albánii,“ uvedl Kucharič.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Vila za deset milionů? V Česku ji neseženete, v Dubaji ano

Luxusní apartmán nebo vila s výhledem na moře za 10 milionů korun? Není to nereálné. Zájem Čechů o koupi nemovitosti v zahraničí se zvyšuje, i vlivem války na Ukrajině. A dávno už nejsou v popředí zájmu jen tradiční lokality jako je Chorvatsko nebo Španělsko, podotýkají redakcí Newstream oslovení realitní makléři.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme