Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byt v Albánii bude dostupnější. Lze ho koupit i s českou hypotékou

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.
Se svolením Myalbania
Petra Jansová
pej

Koupit byt nebo dům v zahraničí je možné i s českou hypotékou. Má to ale háček, ručí se nemovitostí v Česku.

Reklama

Česká hypotéka na nemovitost v zahraničí už není nemožná. Na rostoucí zájem Čechů pořídit si dům nebo byt za hranicemi po Raiffeisenbank přichází s touto možností i Air Bank. Podmínkou pro sjednání hypotéky na koupi nemovitosti v zahraničí je vlastnictví domu nebo bytu v Česku, kterým klient ručí. A zatímco Air Bank poskytne úvěr do výše 80 procent hodnoty nemovitosti, konkurenční Raiffeisenbank půjčí svém klientovi celou částku.

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek

Za stejný úrok jako v Česku

„Mezi našimi klienty vnímáme zájem o pořízení nemovitosti v jiné zemi, a to obvykle v přímořských nebo horských lokalitách. Napomohlo tomu i oživení tohoto trhu po odeznění koronavirové pandemie. Kombinace atraktivní lokality a cenové hladiny srovnatelné s tuzemskými nemovitostmi je pro ně totiž často zajímavější než vlastnictví investičního bytu v Česku,“ vysvětluje Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Jak to funguje? Kupní smlouvu klient může doložit doložit v češtině, slovenštině, angličtině a němčině, v jiném jazyce pak s úředním překladem.

Pro takovou hypotéku platí stejné úrokové sazby jako v případě nákupu nemovitosti v Česku. Nejnižší úrokovou sazbu 5,49 procenta aktuálně banka poskytuje na pět milionů korun s fixací na pět a více let. Úrok u Raiffeisenbank s fixací na pět let začíná na 5,99 procenta. 

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

Češi nejčastěji kupují za hranicemi nemovitosti v Chorvatsku. V poslední době se ale do jejich hledáčku dostali i nemomovisti v Albánii. 

Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Přečíst článek
]

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek
Vídeň, ilustrační foto

Ve Vídni byty zlevňují o 13 procent, nejvíc z Evropy. Ani tak je Rakušané nechtějí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme