Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byt v Albánii bude dostupnější. Lze ho koupit i s českou hypotékou

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.
Se svolením Myalbania
Petra Nehasilová
pej

Koupit byt nebo dům v zahraničí je možné i s českou hypotékou. Má to ale háček, ručí se nemovitostí v Česku.

Reklama

Česká hypotéka na nemovitost v zahraničí už není nemožná. Na rostoucí zájem Čechů pořídit si dům nebo byt za hranicemi po Raiffeisenbank přichází s touto možností i Air Bank. Podmínkou pro sjednání hypotéky na koupi nemovitosti v zahraničí je vlastnictví domu nebo bytu v Česku, kterým klient ručí. A zatímco Air Bank poskytne úvěr do výše 80 procent hodnoty nemovitosti, konkurenční Raiffeisenbank půjčí svém klientovi celou částku.

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek

Za stejný úrok jako v Česku

„Mezi našimi klienty vnímáme zájem o pořízení nemovitosti v jiné zemi, a to obvykle v přímořských nebo horských lokalitách. Napomohlo tomu i oživení tohoto trhu po odeznění koronavirové pandemie. Kombinace atraktivní lokality a cenové hladiny srovnatelné s tuzemskými nemovitostmi je pro ně totiž často zajímavější než vlastnictví investičního bytu v Česku,“ vysvětluje Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Jak to funguje? Kupní smlouvu klient může doložit doložit v češtině, slovenštině, angličtině a němčině, v jiném jazyce pak s úředním překladem.

Reklama

Pro takovou hypotéku platí stejné úrokové sazby jako v případě nákupu nemovitosti v Česku. Nejnižší úrokovou sazbu 5,49 procenta aktuálně banka poskytuje na pět milionů korun s fixací na pět a více let. Úrok u Raiffeisenbank s fixací na pět let začíná na 5,99 procenta. 

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

Češi nejčastěji kupují za hranicemi nemovitosti v Chorvatsku. V poslední době se ale do jejich hledáčku dostali i nemomovisti v Albánii. 

Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Přečíst článek
]

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Mít vlastní byt u moře Čechy láká víc a víc. Za jakých podmínek se dá sjednat hypotéka?

Přečíst článek
O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme