Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krize na obzoru, ale zájem o kanceláře je enormní

Inzerát na kancelářské budově AFI City.
ČTK
 ČTK

V Praze loni stoupla hrubá realizovaná poptávka po kancelářských plochách o 43 procent. Vyplývá to z údajů sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum (PRF) za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Analýza ukazuje, že plocha nových pronájmů, prodloužených stávajících smluv a podnájmů dosáhla 551 500 metrů čtverečních, nejvyšší nájemné vzrostlo o desetinu.

Reklama

Nejvíce prostor se loni pronajalo v Praze 4 (30 procent) a Praze 8 (23 procent). Největší zájem o nájem byl od technologických společností (28 procent), finančních institucí a firem z farmacie (shodně deset procent), uvedlo sdružení. Celková velikost kancelářských ploch v Praze ke konci roku 2022 činila 3,8 milionu metrů čtverečních.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 dosáhla hrubá realizovaná poptávka podle PRF, jehož členy jsou společnosti CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, JLL, Knight Frank a Savills, velikosti 153 200 metrů čtverečních. To představuje mezičtvrtletně nárůst 12 procent a oproti stejnému období předchozího roku nárůst 45 procent.

Pavel Streblov, Penta

Streblov z Penty: Investice do nemovitostí se dlouhodobě vyplatí. V portfoliu by je měl mít každý

Realitní trh zamrzl. Nemovitosti ale vždy byly a jsou vhodnou investicí. „Investice do nemovitosti byly vždy tím nejlepším. Akcie se znárodnily a dluhopisy ztratily hodnotu. I když i nemovitosti se znárodnily, ale se alespoň do rukou vlastníků vrátily zpět po revoluci. Investice do nemovitostí jsou důležitou součástí portfolia každého,“ říká Pavel Streblov z Penta Real Estate.

Přečíst článek

Poptávka vzrostla bezprecedentním způsobem. Vzhledem k současnému ekonomickému výhledu možná až překvapivě. Významnou část tvoří odblokování zadržené poptávky firem z covidových let 2020 a 2021, kdy si nikdo nebyl příliš jistý, v jaké formě a intenzitě se práce v kanceláři vrátí. Nyní již velká část firem otestovala různé kombinace práce z kanceláře a z domova a mají jasnější představu o tom, jak velké prostory budou v budoucnu potřebovat,” řekl Jaromír Sachunský ze společnosti Prochazka & Partners.

Dodal, že z pohledu velikosti poptávky v poměru k celkové kancelářské ploše se za posledních deset let jedná v Praze o třetí nejsilnější rok po letech 2017 a 2018.

Nájemné stoupá

Nájemné loni rostlo v prvních třech čtvrtletích, to nejvyšší meziročně stouplo o 2,5 eura (60 klorun). Loni tak koncem roku podle PRF ve středu metropole dosahovalo 26 až 26,50 eura (624 až 636 Kč) za metr čtvereční měsíčně. Ve vnitřních částech města se pohybovalo od 17,50 do 18 eur (420 až 432 Kč) a ve vnějších částech města bylo 15 až 16 eur (360 až 384 Kč).

Alex Němcová

Němcová z Cimexu: Na trhu kanceláří bude letos živo. Nájemné poroste až o 15 procent, firmy zeštíhlí

Zatímco trh s rezidenčními nemovitostmi v polovině minulého roku zamrzl, na tom kancelářském bylo poměrně živo. Zájem byl hlavně o flexibilní kanceláře. A letos tomu nebude jinak. „U mnoha společností dojde k určitému sestěhovaní a optimalizaci prostoru v rámci snižování nákladů. Dostupné lokality mimo centrum města se stanou atraktivnější,“ přibližuje v rozhovoru Alexandra Němcová ze společnosti Cimex.

Přečíst článek

Loni bylo dokončeno 75 400 metrů čtverečních v sedmi budovách. „Což je sice meziročně o 35 procent více, ale vzhledem k průměru za 10 let je to o 42 procent méně,” upozorňuje zpráva PRF. V roce 2023 očekává dokončením téměř 130 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Neobsazenost kanceláří klesla na 7,7 procenta, meziročně o 0,1 procenta. Celková rozloha volných kanceláří ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla 293.600 metrů čtverečních. Nejvíce volných prostor bylo na Praze 4 (60 900 m2) a nejméně v Praze 10 (9600 m2), v procentuálním vyjádření byla nejvyšší míra neobsazenosti v Praze 3 (23,8 procenta) a nejnižší v Praze 8 (4,8 procenta).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) vystoupil na tiskové konferenci ke spuštění programu Nájemného bydlení.

Stát spouští nový program na podporu nájemního bydlení. Na začátku rozdělí 800 milionů korun

Přečíst článek
Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme