Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další miliardová transakce. Komerční banka prodává budovu na Václaváku

Komerční banka na Václavském náměstí
Profimedia.cz
Petra Jansová

Komerční banka prodává svoji budovu na prestižní adrese. Václavské náměstí 42. Informaci o prodeji budovy, kterou měla redakce newstream.cz, potvrdila ředitelka společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová. Cenu transakce nechtěla komentovat.

Reklama

Prodej objektu je na stole již delší dobu, už loni ho mělo schválit i představenstvo. „Ano, prodej mohu potvrdit. O ceně bude samozřejmě rozhodovat návrh obdržených nabídek,“ dodala tisková mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová s tím, že tento krok souvisí s dlouhodobou stratagií. Počet poboček začala snižovat už v souvislosti s pandemií covidu.

Budova Na Příkopě 33

Trinity Bank koupila bankovní palác Na Příkopě 33

Největší letošní transakce na trhu kancelářských budov v Česku: majitele mění bývalé sídlo Komerční banky na pražských Příkopech. Od fondu ze skupiny Commerzbank budovu koupila Trinity Bank, kterou založil finančník Radomír Lapčík. Banka budovu otevře klientům i veřejnosti.

Přečíst článek

Budova se nachází v památkové zóně a skládá se ze tří objektů, všechny jsou technologicky i stavebně propojeny. Celkově disponuje plochou o velikosti 49 600 metrů čtverečních. Nejstarší byl vystaven jako nájemní dům podle návrhu Josefa Turby na konci 19. století.

Budova směrem na Václavské náměstí byla vystavěna pro Poštovní šekový úřad podle návrhu Františka Roitha. Je památkově chráněna včetně interiéru. Nejmladší objekt ve vnitrobloku vznikl v rámci kompletní rekonstrukce v 90. letech.

Zdenka Klapalová v podcastu Realitní Club

Zdenka Klapalová: Investoři se zaměřili na nájemní bydlení, je to celosvětový trend

Řada velkých transakcí na nemovitostním trhu nyní míří do nájemního bydlení, říká Zdenka Klapalová, bez nadsázky první dáma českého nemovitostního trhu. Je prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a také řídící partnerkou poradenské společnosti Knight Frank, která v Česku stojí za řadou velkých obchodů v tomto byznysu.

Přečíst článek

Komerční banka už v minulosti prodala památkově chráněnou budova v ulici Na Příkopě v sousedství Prašné brány. V roce 2017 ji koupil německý investor HausInvest by Commerz Real za zhruba miliardu a půl.

Novým vlastníkem se stala letos Trinity Bank. Ani cena této transakce nebyla zveřejněna, ovšem podle informovaného zdroje z realitního trhu přesáhla dvě miliardy korun.

Tančící dům v Praze

Zdenka Klapalová: Trofejní nemovitosti jsou jako kvalitní umění, bezpečným uchovatelem hodnoty

Zámek, menhiry nebo třeba věž. Dají se prodat? Ano, má to ale svá specifika. Jedná se o velmi unikátní typy nemovitostí, které se objevují na realitním trhu jen minimálně. Ostatně i jejich cena a kupci bývají velmi specifičtí, protože nejde o běžné nemovitosti, které je možné klasicky zhodnocovat. V realitním žargonu se jim říká trofejní nemovitosti. Na to, které budovy se mohou takto nazývat, kolik se jich ročně objeví a které z nich byly za posledních sto let nejvíce unikátní, jsme se zeptali šéfky Knight Frank a prezidentky Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), Zdenky Klapalové, která se tímto tématem zabývá dlouhodobě. 

Přečíst článek

Z natáčení podcastu s Leošem Anderle, šéfem Sekyra Group.

Šéf Sekyra Group: Kanceláře zdraží. Cenově se dostanou na úroveň Berlína

Kanceláře v Berlíně jsou mnohem dražší, v Praze se nájem vyšplhá nad 20 eur za metr čtvereční, říká šéf developerské skupiny Sekyra Group Leoš Anderle.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme