Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdenka Klapalová: Investoři se zaměřili na nájemní bydlení, je to celosvětový trend

Dalibor Martínek
lib

Řada velkých transakcí na nemovitostním trhu nyní míří do nájemního bydlení, říká Zdenka Klapalová, bez nadsázky první dáma českého nemovitostního trhu. Je prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a také řídící partnerkou poradenské společnosti Knight Frank, která v Česku stojí za řadou velkých obchodů v tomto byznysu.

Reklama

Nájemní bydlení se stalo kvůli souhře drahých hypoték, vysokým cenám nových bytů, nedostatku bydlení zejména v Praze a také kvůli vyčkávání investorů aktuálním trendem číslo jedna, na který přechází řada zájemců o bydlení. Mohutně do něj nyní také investují i velcí investoři a zaměřili se na něj někteří developeři. „Mám ráda zkratku. A ve zkratce, rezidenční trh se nyní stal komerčním,“ komentuje současné dění na trhu s bydlením Klapalová.

Velkým motivem k renesanci nájmů je zpomalení či dokonce zamrznutí prodeje nových bytů. To si do velké míry způsobili developeři sami, když si za posledních několik let zvykli na rychlý růst cen bytů. Ale ze dne na den přišla doba drahých energií, obecně vysoké inflace a nejistých očekávání budoucího vývoje.

Kupující čím dál hůře dosáhnou na hypotéku, což byla výrazná noha nákupu nových bytů. Takže přestali slyšet na vysoké ceny bytů. Začali hledat alternativu v nájmech. Zatímco někteří developeři dál staví své projekty a věří, že se poptávka po vlastním bydlení vrátí, jiní se pro peníze vydali do oblasti nájemního bydlení.

Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek

Solidní i stabilní výnosy z nájmu

Vznikají fondy, které mají zájem pouze a jen o nájemní bydlení. „Sledujeme transakce, kdy se prodávají jednotlivé produkty jednomu investorovi,“ popisuje dění na trhu Klapalová. Obvykle je za takovou investicí představa dlouhodobého držení bytů. „Je to nový trend,“ hodnotí šéfka vlivné asociace.

Překlopení se investorů k nájemnímu bydlení není jenom otázka Česka. Podle Klapalové třeba ve Velké Británii míří až dvacet procent investic právě do nájemního bydlení. Které mimochodem slibuje nejen solidní výnosy na úrovni kolem pěti procent, ale jde zároveň o výnosy velmi stabilní. Což je v Praze dáno především stále slabou nabídkou nájemních bytů. Kterých na druhé straně se zájmem developerů o tuto oblast rychle přibývá.

Vázat se k nemovitosti už mladí nechtějí

Otázkou, kterou musí každý investor zvážit, je, zda nájemní bydlení není v českém prostoru pouze krátkodobé vychýlení. Češi jsou známi svým bazírováním na vlastnickém bydlení. Lze tedy očekávat, že nájmy nyní berou jako pouze přechodné řešení, a až se sníží ceny hypoték, vrhnou se do nich a nájmy opustí. Co na to říká Klapalová? „Jak sledujeme situaci v Evropě i v zámoří, vidíme, že tento trend je dlouhodobý. Tento trend tady bude, a bude dál posilovat.“ Souvisí to podle ní s mnoha jevy. Jedním z těch podstatných je změna způsobu života mladší generace a jejího vnímání hodnot. Kdy pro nastupující generaci je jednou z důležitých hodnot schopnost rychle se přesouvat po zeměkouli a nefixovat se na jedno místo.

Podcast Realitní Club si můžete poslechnout v úvodu článku nebo na všech relitních platformách. 

Zdenka Klapalová v podcastu Realitní Club

Zdenka Klapalová: Češi začali na domácím realitním trhu hrát prim

Investoři se nemohou dočkat okamžiku, až český realitní trh oživne a oni budou moci vložit své peníze do nemovitostí, říká Zdenka Klapalová, šéfka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a také řídící partnerka poradenské společnosti Knight Frank. Klapalová je nejvlivnější ženou v českém byznysu s nemovitostmi.

Přečíst článek

Sledujte i další epizody podcastu Realitní Club

Šéf mmcité: Kopírují nás všude. Hlavně v Polsku, Rusku, ale také v Itálii

Kromě Bílovic u Uherského Hradiště se městský mobiliář tuzemské značky mmcité vyrábí i v Brazílii. Právě posílení produkce je jedním z hlavních důvodů, proč skupina Davida Karáska chce od investorů na pražské burze Start získat 160 milionů korun. Nejenom o tom, na co chce firma peníze použít, jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

natáčení podcastu s Petrem Urbánkem

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Pražská developerská společnost (PDS) chystá v Praze zastavět několik velkých ploch. Vzniknou tak v podstatě celá nová „sídliště“. Ne však taková, jak se tomu rozumělo před dvaceti či třiceti lety. Nepůjde o shluk na sebe namačkaných paneláků, ale o oblasti, kde vzniknou stovky bytů, ale i obchody, provozovny služeb, klidové zóny. O stavu záměru mluvil v podcastu Realitní Club Petr Urbánek, ředitel PDS.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme