Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kauza Štiřín. Dražba barokní památky má být podle starosty Kamenice „cinknutá“

Kauza Štiřín. Dražba barokní památky má být podle starosty Kamenice „cinknutá“
PR A11
 nst
nst

„Všechno nasvědčuje tomu, že tento majetek nevyčíslitelné hodnoty (barokní zámek Štiřín - pozn. red.) je dlouhodobě připravován pro konkrétního kupce. Ruský kapitál má s naším krajem bohaté zkušenosti, když přes britskou a kyperskou společnost budoval blízky luxusní golfový areál Prague Oaks,“ říká k dražbě státního majetku starosta Kamenice Pavel Čermák.

Reklama

Barokní zámek Štiřín, do nějž stát nainvestoval miliardy, posílá ministerstvo financí do dražby. Obec Kamenice u Prahy, v níž tato barokní památka po baronu Ringhofferovi stojí, s dražbou nesouhlasí. Místo toho státu navrhuje společný projekt, který by zajistil další budoucnost areálu. V části zámku by mohly být ordinace a školka, zbytek by mohl dál využívat stát pro jednání politiků či například jako ozdravovnu. Vyplývá to z otevřeného dopisu, který poslal starosta Kamenice Pavel Čermák (nez.) ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS).

Kapitál z Ruska či hazardu

Čermák v dopise Stanjuru také informoval, že má důvodné podezření, že se areálu zámku snaží zmocnit skupina napojená na Rusko a také provozovatel kasina. 

„Všechno nasvědčuje tomu, že tento majetek nevyčíslitelné hodnoty je dlouhodobě připravován pro konkrétního kupce, ruský kapitál má s naším krajem bohaté zkušenosti, když přes britskou a kyperskou společnost budoval blízky luxusní golfový areál Prague Oaks,“ říká starosta Kamenice.

„I kdyby se zámku nakonec zmocnil jiný investor, který přímo neohrožuje naše bezpečnostní zájmy, stane se jeho privatizace další bolestnou ranou pro nás všechny. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových posílá zámek Štiřín do dražby a chová se jako realitní makléř, který chce udělat jednorázový obchod bez ohledu na následky pro místní obyvatele a pro stát,“ píše se v otevřeném dopise ministrovi, který má redakce Newstreamu k dispozici. 

Zámek nedávno převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových od ministerstva zahraničí, které se loni Štiřína zbavilo s odůvodněním, že se jedná o ztrátový projekt a areál nepotřebuje.

Čermák v tiskové zprávě k zámecké kauze dále upozorňuje, že dražba nemá žádnou spodní hranici a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ho tak může prodat teoreticky za jednu korunu.

Zámek v Kunraticích je na prodej.

Zámek v Kunraticích jde do dražby s cenovkou 106 milionů. Prodej přitáhne spekulanty, bouří se místní

Už za pár dní se koná aukce výjimečné nemovitosti. Za barokní zámek v Kunraticích a přilehlý hektarový park chce stát 106 milionů korun. Dražbu ale provází řada kontroverzí.

Přečíst článek

Místo dražby veřejně prospěšný projekt

Podle starosty by zámek mohl být využit ku prospěchu místních lidí, ale i státu. Kamenice by část objektů využila na lékařské ordinace, které v kraji chybí, a část areálu na předškolní zařízení. Se svými partnery by převzala veškeré náklady za provoz areálu tak, aby stát již nemusel investovat do údržby ani korunu. „Zároveň by stát neztratil možnost areál zámku dál využívat, například jako ozdravovnu pro vojáky, veterány, policisty nebo hasiče, pro jednání ministerstev, vlády či pro mezinárodní konference,“ dodal Čermák.

V minulosti se mluvilo o prodeji areálu, jenž zahrnuje také golfové hřiště a rybníky, několikrát. V době, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), se tyto úvahy objevovaly kvůli úsporným opatřením. Privatizaci později navrhoval ještě jako ministr financí Andrej Babiš (ANO). Následně, když zastával funkci premiéra, od záměru ustoupil se zdůvodněním, že počet akcí pořádaných na Štiříně značně vzrostl a je navíc otevřen celoročně veřejnosti. Na konci předminulého volebního období sněmovny nakonec neuspěla snaha převést zákonem zřizovatelskou funkci příspěvkové organizace Zámek Štiřín z ministerstva zahraničí na sněmovnu, byť měla podporu většiny poslanců.

Češi svěřili investičce malajského krále stamiliony. Na účtu krachující firmě zbývají dva tisíce

Lidé v Česku investovali stamiliony korun přes společnost Diversity Capital napojenou na údajný Malajský královský fond, ale firma peníze nevyplácí. Uvedla to advokátní kancelář Žižlavský, která zastupuje více než stovku klientů Diversity Capital.

Přečíst článek

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.

Fotogalerie: Výprodej zámků v Česku. Některé stojí jako pražský byt

Ty alespoň částečně zrekonstruované u velkých měst nebo hranic s Německem stojí stovky milionů. Ty menší v horším stavu vyjdou i na méně než 20 milionů. Podívejte se na aktuální nabídku zámků na prodej.

Přečíst článek

Zámek ve Skřivanech stále nenašel majitele.

Ani milionová sleva nepomohla. Zámek ve Skřivanech nikdo nechce

Už třikrát se Královéhradecký kraj pokusil prodat památkově chráněný novogotický zámek ve Skřivanech. Nepomohla ani sleva.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme