Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi svěřili investičce malajského krále stamiliony. Na účtu krachující firmě zbývají dva tisíce

Češi svěřili investičce malajského krále stamiliony. Na účtu krachující firmě zbývají dva tisíce
ČTK

Lidé v Česku investovali stamiliony korun přes společnost Diversity Capital napojenou na údajný Malajský královský fond, ale firma peníze nevyplácí. Uvedla to advokátní kancelář Žižlavský, která zastupuje více než stovku klientů Diversity Capital.

Reklama

Podle kanceláře má firma na účtu, kam mířily investice, už jen zhruba 2000 korun. Soud podle advokátů poslal firmu do exekuce. Diversity Capital uvádí, že je součástí skupiny IC Group, která koupila zámek v Protivíně na Písecku. Personální a akcionářské vazby firem kolem IC Group vedou na Slovensko a do Velké Británie a podle médií i do Ruska. Diversity Capital na svém webu neuvádí žádné kontakty či údaje o vedení firmy.

„Na naši kancelář se obrátilo velké množství klientů Diversity Capital. Někteří z nich požádali o výplatu svých investic již v polovině roku 2022 a jejich investice nebyly do dnešního dne vyplaceny,“ sdělil advokát Petr Veselý z kanceláře Žižlavský. „Přistoupili jsme proto k podání návrhu na nařízení exekuce, kterému Obvodní soud pro Prahu 1 plně vyhověl, a pověřil vedením exekuce Exekutorský úřad Praha 4. Exekutorský úřad zjistil, že na bankovním účtu, na který klienti své peníze skládali, se nachází necelé 2000 korun,“ doplnil. Jiný majetek Diversity Capital podle něj zatím nebyl dohledán.

Diversity Capital je podle advokátů investorů v úpadku. „Pokud management společnosti nesplní svou zákonnou povinnost, podat insolvenční návrh, jsme připraveni jej podat my, pro ochranu zájmu našich klientů,“ uvedl zakládající partner kanceláře Michal Žižlavský.

Předvolební mítink "kandidáta na prezidenta" Antonína Blaníka, hlavní postavy satirického seriálu o politickém lobbingu

David Ondráčka: Lobbing po Česku. To není jen Rittig a Janoušek

Česká politika a veřejná správa je dlouhodobě pod obrovským tlakem lobbistů všeho druhu, kterému obvykle podléhá. Lobbisté si často vodí politiky jako slepé koně. Sami přebírají vytváření pravidel hry pro vlastní branže, píšou „pozměňováky“ ušité přesně na míru jejich klientům a silně ovlivňují reálnou podobu zásadních veřejných penězovodů a regulace. Probíhalo to za minulé vlády, ale vliv lobbistů i za aktuální vlády spíš roste, upozorňuje v komentáři pro Newstream protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Tunel s aurou sultána

Jediným akcionářem Diversity Capital je podle českého obchodního rejstříku slovenská firma IC Financial Holding. V dokumentech pro investory Diversity Capital uváděla, že je členem IC Group, která také sídlí na Slovensku a společníky má ze Slovenska a Velké Británie. IC Group v roce 2021 koupila za 100 milionů korun zámek v Protivíně. Oficiálně ale skupina vystupovala jako „investiční poradce“ údajného Malajského královského fondu. Zástupci kupce zámku v minulosti tvrdili, že památka bude zapojena do investičního programu The Royal Capital Club financovaného asijskou aristokracií.

Spolek The Royal Capital Club sídlí podle obchodního rejstříku v Praze na stejné adrese jako Diversity Capital. Jako prezident The Royal Capital Club je uveden čtyřicetiletý Martin Klouček z Kosic na Královéhradecku, který v rejstříku figuruje ve zhruba desítce různých firem. Server Seznam Zprávy letos v květnu uvedl, že Diversity Capital vybrala od tisícovek lidí investice dohromady v objemu přes miliardu korun. Zakladatelem IC Group je podle serveru rusko-tádžický podnikatel Hasan Kuchakov.

Tesla Radio

Dodavatele elektrotechniky Tesla zachraňují královské peníze z Asie

Malajský královský investiční fond (RIFK) dokončil akvizici akciové společnosti Tesla podnikatele Františka Hály. Cenu transakce ani jedna ze stran nekomentovala. Ve společném sdělení ale uvedly, že se chystají investice za jednu miliardu korun.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sberbank

Věřitelé zkrachovalé Sberbank se dočkali. Komerční banka začíná vyplácet pohledávky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme