Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotogalerie: Výprodej zámků v Česku. Některé stojí jako pražský byt

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.
Profimedia.cz
Petra Jansová

Ty alespoň částečně zrekonstruované u velkých měst nebo hranic s Německem stojí stovky milionů. Ty menší v horším stavu vyjdou i na méně než 20 milionů. Podívejte se na aktuální nabídku zámků na prodej.

Reklama

Pod pojmem zámek si každý představí honosné sídlo. Realita však v případě tuzemska bývá o poznání prozaičtější. Zámků leží v české krajině stovky a bohužel velmi často nevypadají jako svědkové dávných časů, ale spíš jako nemovitosti ohlodané zubem komunismu. I tak si ty, které jsou na prodej, často najdou majitele.

Podívejte se na některé z historických nemovitostí na prodej do následující galerie.

Cena historických nemovitostí před rekonstrukcí se pohybují v řádech do 20 milionů korun, zcela výjimečně do 10 milionů korun. Spíš než velikost stavby cenu určuje lokalita. Konkrétně blízkost Praze nebo dalším velkým městům nebo dojezdová vzdálenost na německé či rakouské hranice a okolní krajina. Celkovou cenovku nakonec ovlivňuje také velikost přilehlého pozemku, stav objektu nebo míra zachování historických prvků v exteriéru či interiéru.

Nejčastěji investoři zámky kupují s podnikatelskými záměry, jen zřídka uvažují o soukromém bydlení. 

Všestranné využití nabízí barokní zámek v Mirošově na Rokycansku. Areál za 130 milionů korun už prošel rekonstrukcí.

Do nabídky se dostal i barokní zámek Kunratice. Stavbu ze 17. století s více než hektarovým pozemkem nabízí v dražbě stát za 106 milionů korun.

Téměř dvojnásobnou cenu má jeden z nejrozlehlejších hradních komplexů se prodává hrad v Dolních Kounicích na Brněnsku. Současný majitel za částečně zrekonstruovanou nemovitost požaduje 200 milionů korun.

Stejně jako mnoho dalších církevních a historických památek v Česku má za sebou neblahou minulost i kaple svatého Josefa v Zákupech nedaleko České Lípy. V druhé polovině minulého století chátrala, v 50. letech odsud zmizelo veškeré vnitřní vybavení. Současní majitelé si z ní vytvořili „chalupu“. Výjimečná historická památka je na prodej za 22 milionů.

V nabídce jsou ale i historické unikáty za méně než 20 milionů korun. Jako například památkově chráněná středověká tvrz z 15. století s barokní sýpkou z 18. století, rybníkem a pozemkem v Jistebnici na Táborsku. 

Oživení při prodeji nemovitostí kolem sebe nevidím, říká Jiří Kučera, obchodník s realitami

Oživení při prodeji nemovitostí kolem sebe nevidím, říká obchodník s luxusními realitami

Situace na rezidenčním trhu se oproti začátku roku podle obchodníka s nemovitostmi Jiřího Kučery nijak výrazně nezměnila. A to přes proklamace některých developerů o oživení poptávky. Podle Kučery stále platí kombinace vysokých sazeb a vysokých cen bydlení.

Přečíst článek

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce zámky v Týnci u Klatov trvala 25 let.

Prodali dům i byt a opravili barokní ruinu. Ne všechny zámky mají takové štěstí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme