Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Katolická církev razantně vstupuje na trh nájemního bydlení. Chce mít v Praze přes tisíc bytů

Jaselská ulice v Praze Bubenči
stringfixer
Dalibor Martínek

Arcibiskupství pražské, vrcholný orgán katolické církve v Česku, již několik měsíců potajmu nakupuje v Praze části developerských projektů. Jde o stovky bytů, celkem jich má být přes tisíc. Investuje do nákupů miliardy korun. Byty chce pronajímat.

Reklama

Církev se tak stává jedním z hlavních hráčů na poli nájemního bydlení v Česku.

Arcibiskupství zatím nechce informace komentovat. Nicméně již vydalo inzerát, ve kterém upozorňuje na jeden z prvních dokončených projektů, a to v Jaselské ulici v Praze na Hradčanech. V nabídce je tam šestnáct bytů.

Plány katolické církve s nájemním bydlením jsou však mnohem větší. Podle informací newstream.cz má arcibiskupství rozjednáno nákup mnoha stovek bytů v několika pražských developerských projektech.

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Investice jdou do miliard korun. Peníze nejsou pro církev problém. Kompenzace za zabavený majetek komunistickým režimem mají dosáhnout během příštích dvaceti let téměř padesát miliard korun. Církev se rozhodla, že část těchto peněz investuje do bytů. Které bude pronajímat.

Projekt, pod který bude tato realitní aktivita církve zahrnuta, se nazývá XPlace. „XPlace je značka kvalitní komerční služby se vším všudy. Od charity a duchovní činnosti to oddělujeme. Chceme férové ceny odpovídající kvalitě bytů a s nimi spojených služeb, přičemž cílíme na dlouhodobé vztahy a vzájemnou spokojenost s klienty,“ uvádí v inzerátu na první projekt v Jaselské ulici výkonný ředitel pražského arcibiskupství Antonín Juriga.

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Byty v Praze podle aktuálních údajů přestaly zdražovat. Metr čtvereční nového bytu se nyní prodává za 143 tisíc korun. To je samo o sobě šílené číslo. Podstatné však je, že se ceny od prvního čtvrtletí nezvýšily. To je situace na trhu s bydlením nevídaná. Za posledních deset let šly ceny vždycky vzhůru. 

Přečíst článek

„XPlace má v plánu stát se jedním z předních hráčů na poli nájemního bydlení v hlavním městě,“ uvádí se v prohlášení arcibiskupství, pod kterým je Juriga podepsán. „XPlace chce mít do deseti let v nabídce více než tisíc bytů. V průběhu prázdnin značka nabídne prvních osmdesát bytů, přičemž jejich počet bude v následujících měsících a letech rychle růst,“ zaznívá v prohlášení arcibiskupství.

Juriga poté v první nabídce vysvětluje strategii církve: „Byty pod značkou XPlace budou trojího původu. Zařadíme tam ty, které máme historicky ve vlastnictví. Pak ty, které si sami postavíme, neboť jsme i developer a plánujeme stavět na vlastních pozemcích. A do třetice půjde o byty, které koupíme od třetích osob,“ vyjmenovává Juriga. 

Církev se považuje za konzervativního investora. „Nájemní bydlení považujeme za jednu z ideálních a významných složek investičního portfolia. Provozní výnosy z nájmů jsou 3,5 procenta ročně, ale kapitálový výnos je několikanásobně zajímavější, neboť ceny nemovitostí meziročně neustále rostou,“ uvádí Juriga. 

Nájemní bydlení je podle něj velký trend ve velkých evropských městech. „V Praze je kvalitních a dlouhodobých nájemních bytů vzhledem k poptávce stále málo,“ tvrdí ředitel arcibiskupství Juriga v inzerátu na Jaselskou.

Ilustrační foto

Nová data: Růst cen nových bytů v Praze se zastavil. Meziročně jsou ale dražší o čtvrtinu

Ve druhém letošním čtvrtletí došlo v Praze ke stabilizaci cen nových bytů. Současná průměrná prodejní cena 145 783 korun za metr čtvereční je srovnatelná s prvním kvartálem. V meziročním srovnání jsou ale ceny o 23 procent výš. Od dubna do června se prodalo 950 nových bytů, což je o třetinu méně oproti dlouhodobému průměru. To je dáno především nedostupností hypoték, kterou způsobil rekordní nárůst úrokové sazby nových úvěrů. Data vychází z tržní analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Přečíst článek

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Česko? Jeden z nejbouřlivějších trhů s bydlením na světě, tvrdí zahraniční analýza

Praskne nebo nepraskne u nás nemovitostní bublina? Podle analýzy agentury Bloomberg Economics je situace v naší zemi alarmující natolik, že bychom s prasknutím měli stoprocentně počítat, a to již v nejbližší budoucnosti. Lidí, kteří chtějí v Česku nemovitosti kupovat i za nadprůměrně vysoké ceny, je ale podle tuzemských odborníků stále dostatek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství Jan Balík

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme