Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9
poskytnuto Finep
Dalibor Martínek

Byty v Praze podle aktuálních údajů přestaly zdražovat. Metr čtvereční nového bytu se nyní prodává za 143 tisíc korun. To je samo o sobě šílené číslo. Podstatné však je, že se ceny od prvního čtvrtletí nezvýšily. To je situace na trhu s bydlením nevídaná. Za posledních deset let šly ceny vždycky vzhůru. 

Reklama

Naposledy cena bytů stagnovala před deseti lety v souvislosti se světovou finanční krizí. Tehdy stál metr čtvereční nového bytu v Praze něco přes padesát tisíc korun.

Nových bytů, které jsou na prodej, je v Praze asi o čtvrtinu víc než před rokem. Aktuálně přes čtyři tisíce. Developeři staví, sice pomalu, ale přece. Ale zájemců nepřibývá. Spíše ubývá. Není se co divit. Hypotéky jsou třikrát dražší než před rokem. Ceny bytů jsou naopak vyšší meziročně o 23 procent. Výsledek je jasný. Byt už přestává být zajímavý i jako investice.

Ilustrační foto

Nová data: Růst cen nových bytů v Praze se zastavil. Meziročně jsou ale dražší o čtvrtinu

Ve druhém letošním čtvrtletí došlo v Praze ke stabilizaci cen nových bytů. Současná průměrná prodejní cena 145 783 korun za metr čtvereční je srovnatelná s prvním kvartálem. V meziročním srovnání jsou ale ceny o 23 procent výš. Od dubna do června se prodalo 950 nových bytů, což je o třetinu méně oproti dlouhodobému průměru. To je dáno především nedostupností hypoték, kterou způsobil rekordní nárůst úrokové sazby nových úvěrů. Data vychází z tržní analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Přečíst článek

Ostatně developeři připouštějí, že lidí, kteří si kupují byt pro vlastní bydlení, a berou si kvůli tomu hypotéku, ubývá. Nyní kupují byty hlavně investoři a investiční skupiny. Aby je poté pronajímaly. Ale i zájem těchto kupců ochlazuje.

Developerům přibývají vrásky na čele. Dlouhé roky si stavitelé bytů stěžují na pomalý schvalovací proces výstavby. Postavili by prý mnohonásobně více bytů, kdyby se úřady neflinkaly. Teď se situace mění. Nastává zcela nová epocha, kdy mají developeři problém prodat postavené byty. Kvůli kombinaci nedostupných hypoték, drahého stavebního materiálu, který prodražuje stavby, a obří inflaci. Lidé začali přemýšlet, jestli se do vlastnického bydlení vůbec pouštět.

panelák, Jižní Město

Lukáš Kovanda: Měsíční splátka za panelákový byt? 45 tisíc, to je nová realita

Hypotéky v Česku prudce zdražují. Podle dnes zveřejněných údajů Fincentra Hypoindexu odpovídala průměrná úroková sazba počátkem července 6,24 procenta. Za poslední měsíc tak stoupla o další citelnou 0,53 procenta. Hypotéky jsou nejdražší od počátku milénia. Jsou dražší dokonce i než těsně před globální finanční krizí, jež vrcholila v letech 2008 a 2009. Ta tehdy následně způsobila pokles cen tuzemských nemovitostí.

Přečíst článek

Řešení? Pekelně drahé nájmy

Mohlo by se zdát, že cestou ven je nájemní bydlení. V Česku téměř zapomenutá forma. V nájmu bydlí jen asi dvacet procent Čechů, což je na Evropu nízké číslo. Polovina Němců bydlí v nájmu, a nemá s tím problém.

Ale Češi po komunistickém půstu udělali z vlastnického bydlení modlu. Kdo nemá vlastní byt nebo domek, je podčlověk. Dvacátníci s mizivými příjmy si pořizovali hypotéky. Při refixaci teď budou brečet.

Jenže ani nájemní bydlení nyní nevypadá dobře. Někteří developeři se na něj snaží upoutat pozornost. Před dvěma roky dokonce vznikla Asociace nájemního bydlení, do které se teď developeři houfně hlásí. Tato lobbistická skupina si vytkla za cíl propagovat výhody nájemného. Určitě jejich zástupce brzy uvidíme mluvit v televizi. Je to něco ve smyslu filmu Děkujeme, že kouříte, kde tabáková lobby založila Akademii pro výzkum tabáku.

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Česko? Jeden z nejbouřlivějších trhů s bydlením na světě, tvrdí zahraniční analýza

Praskne nebo nepraskne u nás nemovitostní bublina? Podle analýzy agentury Bloomberg Economics je situace v naší zemi alarmující natolik, že bychom s prasknutím měli stoprocentně počítat, a to již v nejbližší budoucnosti. Lidí, kteří chtějí v Česku nemovitosti kupovat i za nadprůměrně vysoké ceny, je ale podle tuzemských odborníků stále dostatek.

Přečíst článek

Nájmy jsou už nyní pekelně drahé. Spousta privatizátorů bytů se odstěhovala do satelitů a pronajímá svůj starý byt. Tito lidé sledují zprávy, a svým nebohým nájemníkům podle nich pravidelně zvyšují nájemné. Také někteří developeři, kteří nemohou prodat své předražené byty, se pouští do výstavby nájemního bydlení. Podávají to jako lidumilné gesto, ale je to jenom byznys. Nepočítejte u nich s nájmem garsonky pod třicet tisíc korun měsíčně.

Zájemcům o bydlení teď mnoho dobrých variant nezbývá. Mladí by se měli usmířit se svými rodiči a využít mama hotelu. Pracující z Prahy, kteří nemají vlastní bydlení, by se zase měli poohlédnou po možnostech v dojezdové vzdálenosti od hlavního města. Ale rychle. I tam budou podnikaví pronajímatelé, až se rozkoukají, spekulovat na rostoucí nájmy.

Žádné vládní dotace ministra Mariana Jurečky bytovou krizi v Česku nezmění, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Dalibor Martínek: Teď teprve přichází krize bydlení. Vláda jen zírá a nemá žádný plán

Dosud se hlavně mluvilo o zdražování hypoték. O tom, že mladí lidé i ti starší na ně již nedosáhnou. To je pravda. Při cenách bytů, které rostou ve všech krajích, nejvíce v Ústí nad Labem, a které v Praze u novostaveb již dosahují v průměru sto padesát tisíc korun za metr čtvereční, hypotéky přestávají dávat smysl.

Přečíst článek

Nájmy zdražují, nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat

Dalibor Martínek: Nájmy v blízké budoucnosti? Přátelé, kdo na to má

Jak se vyvine situace s nájmy? Žádné dobré zprávy nejsou na obzoru. Nájmy zdražují, další nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat. A projekty Prahy? Tak o tom za chvilku.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Byty a domy v Česku zlevňují už víc než rok. Ale pozor, velcí developeři se dosud tvářili, že se jich tento vývoj netýká.

Dalibor Martínek: Bod zlomu. Velcí developeři udělali, co nikdo nečekal. Začali zlevňovat, ale snaží se to maskovat

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme