Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Církev nakupuje byty. Dosud tichý hráč může změnit trh s nájemním bydlením

Byty, ilustrační foto
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Plzeňské biskupství v úterý podepsalo kupní smlouvu na novostavbu domu se stovkou nájemních bytů za víc než 300 milionů korun. Také pražské arcibiskupství mělo v plánu nakupovat tisíce bytů. Tam se ale plány pozdržely kvůli vynucenému odchodu šéfa diecéze Antonína Jurigy.

Reklama

Plzeňské biskupství tak má v současné době v Plzni 340 bytů pro nájemní bydlení. Příjem z nich bude do budoucna jedním z hlavních zdrojů financování diecéze, uvedl ke koupi nové bytovky biskup Tomáš Holub. Šestipodlažní dům stojí v nově vznikající obytné rezidenci ve Studentské ulici ve čtvrti Bolevec. Nabídne byty o velikosti od 1+kk po 4+kk.

V domě bude církev nabízet komerční nájemné za mírně nižší ceny, než je v Plzni průměr pro komerční bydlení. Kromě toho má další byty pro různé skupiny obyvatel.

„Budeme zde nabízet komerční nájemné a tím jsme uzavřeli celou škálu nabídek bydlení od bezdomoveckého ubytování v azylovém domě sv. Františka, přes bydlení pro seniory po pomoc lidem, kteří hledají možnost nově začít,” řekl biskup. Koupi domu zhruba z poloviny uhradilo biskupství z vlastních peněz, na zbytek si vzalo na 15 let úvěr.

Jaselská ulice v Praze Bubenči

Katolická církev razantně vstupuje na trh nájemního bydlení. Chce mít v Praze přes tisíc bytů

Arcibiskupství pražské, vrcholný orgán katolické církve v Česku, již několik měsíců potajmu nakupuje v Praze části developerských projektů. Jde o stovky bytů, celkem jich má být přes tisíc. Investuje do nákupů miliardy korun. Byty chce pronajímat.

Přečíst článek

Dům ve Studentské ulici je druhou novostavbou, kterou biskupství v Plzni realizovalo na volné ploše. Loni otevřelo dům s 30 byty pro nájemní bydlení seniorů v okrajové části Nová Hospoda. V případě potřeby či zájmu si tam mohou nájemníci za poplatek objednat u charity pomoc s chodem domácnosti a další služby. 

S dalším investováním do nájemního bydlení ale podle něj zatím biskupství v nejbližší době nepočítá. „V této době plánovat další investiční výstavbu je dost složité. A také bychom nechtěli, aby v našem portfoliu byla drtivá většina věcí vázaná na nájemní bydlení, takže spíše hledáme investice v dalších oblastech, ať už je to akciový trh nebo hledání v zemědělství či v lesnictví, ale to jsou zatím věci hledání,” dodal Holub.

Na bodě mrazu se zatím ocitly také plány pražského arcibiskupství ohledně nákupu nemovitostí k bydlení. Dnes již bývalý ředitel diecéze Antonín Juriga, který musel s nástupem nového primase Jana Graubnera ve funkci skončit, rozjednal mnoho velkých obchodů s developery za stovky milionů korun. Co s nimi bude dál? Zatím nikdo neví. Církev chtěla tisíc nájemních bytů, zatím jich nezískala ani desetinu. 

Bytový komplex Nový Karolina v Ostravě

Praha už je mimo realitu. Bydlení v regionech se stane žádanou variantou

Průměrná cena přes 150 tisíc korun za metr čtvereční nového bytu v Praze už nevypadá jako optimální řešení vlastnického bydlení. Naskýtá se několik variant. Nájemní bydlení nebo co-living. Ten je spíš pro mladší, kteří se snáze snesou, a možná i navážou nové vztahy. Ale kdo ví, možná to bude brzo i trend bydlení pro starší generaci.

Přečíst článek

Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Pořídit si vlastní byt není nárok. Mladí si na to budou muset zvyknout

Ke změnám na realitním trhu dochází, ale ty se podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí daly víceméně očekávat. Prostor pro pokles cen nemovitostí nevidí a nejvíce na aktuální situaci podle něj doplácí mladší generace. „Byt s první výplatou už není fenomén. Zdaleka ne tolik mladých si dnes může hypotéku dovolit. Je i méně těch, kteří si pořídí byt na investici. Ale bohatých s více investičními byty ve vlastnictví je stále dost,“ říká v rozhovoru pro Newstream Pácal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství Jan Balík

Kupujeme tisíc nájemních bytů. Je to byznys, ne charita, říká šéf ekonomiky pražského arcibiskupství

Přečíst článek
Jaselská ulice v Praze Bubenči

Katolická církev razantně vstupuje na trh nájemního bydlení. Chce mít v Praze přes tisíc bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme