Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Skladový gigant CTP za pololetí vydělal téměř 12 miliard

CTP Park - vizualizace
CTP
Věra Tůmová

Extrémně dobré pololetní výsledky developera průmyslových parků CTP, který působí převážně na českém trhu, významně ovlivnila především trojice faktorů – nové akvizice, dokončené developerské projekty s novým nájemným a přecenění portfolia. 

Reklama

Meziroční čistý zisk CTP Group stoupl o 160 procent na 490,2 milionu eur (11,95 miliardy korun).  Loni společnost za stejné období vykázala zisk 188,3 milionu eur. Čistý příjem z nájmu vzrostl o téměř třetinu na 211,5 milionu eur. Stoupl také očištěný zisk na akcii (ukazatel EPRA), a to o pětinu na 0,30 eura (7,31 koruny). Akcionáři si tak budou moci za první pololetí vyzvednout průběžnou – mezitímní dividendu 0,22 eura (5,36 koruny) na jednu akcii, vyplacena bude v hotovosti nebo ve formě vlastní poukázky na akcie CTP. 

„Společnost CTP vstupuje do druhé poloviny roku 2022 v dobré pozici, aby se vyrovnala s nepříznivými ekonomickými podmínkami. A je připravena pokračovat v naplňování své strategie podpořené vysoce kvalitním investičním portfoliem přinášejícím výnosy,“ uvedl v komentáři k výsledkové zprávě společnosti její generální ředitel Remon Vos.

ilustrační foto, kancelářská budova Lyra na pražském Smíchově

Firmy v Praze mají opět hlad po kancelářích, hlavně po těch menších

Po dvou koronavirových letech v Praze stoupá zájem o kancelářské prostory. Meziročně vzrostla poptávka o 44 procent a mezičtvrtletně o 29 procent. Trendem začínají být flexibilní pracoviště a při redukcích se zmenšuje velikost podlahové plochy o 15 až 20 procent. Vyplývá to z analýzy realitní poradenské společnosti JLL a informací ČTK.

Přečíst článek

Ceny nájmů se drží nahoře

Navzdory náročnému makroekonomickému prostředí podle Vose zůstává situace v logistice příznivá. Skupina zaznamenává rostoucí poptávku po nových i stávajících aktivech CTP. Řada subjektů se totiž snaží zvýšit odolnost svých dodavatelských řetězců a výrobních kapacit a požaduje tak více plochy. A spolu s přetrvávající omezenou nabídkou vhodných aktiv se pak tyto základní faktory odvětví promítají do významného růstu nájemného.  Společnost proto očekává, že za celý letošní rok vykáže zisk na akcii dle standardů EPRA kolem 0,60 eura.

Za prvních šest měsíců skupině meziročně vzrostl čistý příjem z pronájmu, a to o 32 procent na 211,5 milionu eur (5,156 miliardy korun). To bylo podle výsledkové zprávy CTP podpořeno kombinací nového nájemného, které skupině začalo plynout z dokončených developerských projektů, akvizicemi výnosných aktiv a aktivní správou investičního portfolia skupiny. Obsazenost zůstala stabilní na úrovni 94 procent. To podle CTP odráží mírný nárůst obsazenosti hlavního portfolia skupiny ve střední a východní Evropě, což ale vyvážila integrace portfolia DIG společnosti CTP Germany. 

DRFG staví v Polsku.

DRFG staví další sklady v Polsku, má nového partnera

DRFG s Frontier staví několik skladových hal v celkové hodnotě 90 milionů eur.

Přečíst článek

Investiční portfolio skupiny se v prvním pololetí rozrostlo z hlediska plochy o čtvrtinu na 9,5 milionu metrů čtverečních a z hlediska hodnoty narostlo na 10,44 milionu eur. Ve výstavbě je nyní dalších 1,4 milionu metrů čtverečních ploch.

Společnost CTP vznikla v roce 1998 v České republice. Svůj vstup na trh průmyslového developmentu zahájila výstavbou CTPark Humpolec. V současnosti je největším evropským vlastníkem, developerem a správcem logistických a průmyslových nemovitostí podle hrubé pronajímatelné plochy.  Loni na konci března firma vstoupila na burzu v Amsterodamu. S jejími akciemi se obchoduje také na pražské burze. 

Stavba průmyslové haly

Developer CTP loni vydělal přes miliardu eur

Developerská společnost CTP Group nizozemského podnikatele Remona Vose má za sebou velmi slušný rok. Vydělala přes miliardu eur, čtyřnásobek toho, co předloni, uvedla firma.

Přečíst článek

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Na trhu fúzí a akvizic, tedy prodejů firem, je letos živo. Zájemců je dostatek, trh je prodávajících, říká šéf fúzí a akvizic KPMG Igor Mesenský. Hodně nakupují bohatí Češi skrze family office či fondy kvalifikovaných investorů. Atraktivní jsou výrobci stavebních materiálů, sklady a výrobní firmy. Chladnější zájem je o automotive, hotely a kancelářské budovy.

Přečíst článek

Více zpráv ze světa realit čtěte zde

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Martin Baláž, country manager pro ČR, SR a Maďarsko.

Expert: Český stavební zákon patří k nejhorším na světě. Pokud se nezmění, bude to brzdit ekonomiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme