Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Freedomek v Tachově.
BoysPlayNice
 ČTK

Dřevostavby by v roce 2035 mohly tvořit až čtvrtinu nově postavených budov v Česku. Cestou k tomu je i úprava stavebních norem, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle připravované Surovinové politiky pro dřevo by to pomohlo zvýšit přidanou hodnotu celého odvětví, posílit domácí ekonomiku i snížit uhlíkovou stopu, uvedl Výborný. Dodal, že české dřevo by se mělo více využívat a zpracovávat v tuzemsku a méně vyvážet do zahraničí.

Reklama

„Cílem surovinové politiky je zvýšit využívání a zpracování dřeva v České republice. Jsme dnes v situaci, že se více než 30 procent dřeva, které se u nás vytěží, vyváží do zahraničí a velmi často se tam zpracovává. Tam se přidá důležitá přidaná hodnota a poté se k nám vrací zpátky. Toto musíme změnit,“ uvedl ministr.

Jednou z cest, jak zvýšit využívání dřeva ve stavebnictví, je podle něj zavedení stavebních norem pro dřevostavby s požární výškou 12 až 22,5 metru. Jejich absence často stavebníky odrazuje. Podle vrchního ředitele ministerstva průmyslu a obchodu Eduarda Muřického se například ekonomicky nevyplatí budovat nižší bytové domy, nové normy by tuto možnost víc zpřístupnily.

V Česku se v současnosti staví ze dřeva méně než jinde v Evropě. V roce 2022 byl podíl dřevostaveb na výstavbě rodinných domů u v ČR 14,1 procenta, v Německu to bylo 29 procent, v Rakousku 33 procent a ve Švédsku 90 procent.

V českých lesích se ročně vytěží 14 až 15 milionů krychlových metrů dřeva, roční přírůstek je zhruba o pět milionů krychlových metrů vyšší. Kapacity na zpracování dřeva jsou podle Výborného v Česku dostatečné. Ministerstvo zemědělství chce podle Výborného dřevostavby podpořit i tak, že aspoň 20 procent dřeva by se mělo využívat při stavbách či rekonstrukcích objektů rezortu. Dřevostavbou je i budova Lesů ČR v Chocni, státní podnik vybudoval ze dřeva již více svých objektů. Podobně by mohla postupovat i další ministerstva a státní organizace.

Dokument Surovinová politika pro dřevo vznikl ve spolupráci ministerstev zemědělství, průmyslu a obchodu a životního prostředí a projedná ho vláda. Vývoj dostupnosti dřeva by se měl periodicky vyhodnocovat a sloužit jako podklad pro další rozhodování státu i soukromých firem. Vzniká také úplný katalog dřevěných výrobků pro stavebnictví.

Chatu na Lipně navrhlo studio Les Archinautes.

Dřevostavby jsou na vzestupu a neměly by se přeregulovat

Lukáš Zrůst, spolumajitel investiční skupiny Progresus, která má v portfoliu největšího českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov, sdílel své názory a zkušenosti s dřevostavbami v rámci debaty největšího světového think-tanku sdružujícího profese kolem developmentu, urbanismu a architektury Urban Land Institute (ULI).

Přečíst článek

ilustrační foto; Freedomek v Tachově.

Nižší cena i rychlejší výstavba. I díky tomu si dřevostavby loni udržely zájem trhu

Poptávka po dřevostavbách zůstala loni v ČR meziročně stabilní, a to navzdory tomu, že stavební produkce klesala. Důvodem je, že se dřevostavby staví několikanásobně rychleji než tradiční stavby z cihel a oceli, a tím pádem je neovlivnil loňský nárůst cen stavebních materiálů a prací. Stagnovaly také průměrné ceny dřevěných hrubých staveb, zvedly se naopak ceny dřevěných staveb na klíč. Oproti předešlým rokům se loni zvýšil také zájem o stavbu veřejných budov ze dřeva. Tvrdí to ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) Lenka Trandová.

Přečíst článek

Tyto útulny budou v budoucnu umístěny na všech turisticky atraktivních lokalitách.

FOTOGALERIE: Čeští turisté plesají. Dostanou možnost pohodlného přespání

Dobrá zpráva pro všechny milovníky turistiky, a že jich v Česku je nepočítaně, je společná iniciativa organizace Via Czechia a Lesy ČR, jejímž výsledkem je projekt útulen usazených ve vytipovaných turistických lokalitách.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi propadli saunovaní a staví si čím dál tím hezčí sauny.

Na střeše, na lodi i ve vlaku. Češi posunuli saunování dál než Finové, říká autor knihy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme