Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A zase vzhůru. V Praze rostou ceny nových i starších bytů a nájmy

Ceny nových i starších pražských bytů i nájmy opět rostou
ČTK
 ČTK

Ceny bytů a nájmy v Praze opět rostou. Důvodem je pokles hypotečních sazeb, a tedy zvýšený zájem kupujících. Průměrná nabídková cena nových bytů za posledních šest měsíců vzrostla o 1,4 procenta na 152 425 korun za metr čtvereční, a to i když je jich na trhu meziročně o 5,4 procenta více. Za stejné období vzrostly také ceny starších bytů, o téměř pětinu na 127 463 korun za metr čtvereční. Nájemné v Praze se zvýšilo o šest procent za poslední rok a o dvě procenta za posledních šest měsíců. Vyplývá to z analýzy realitně-poradenské společnosti Knight Frank.

Reklama

„Prodeje novostaveb, které byly od roku 2022 výrazně utlumeny, nyní zažívají téměř raketový vzestup a dominují současnému trhu. Developeři, kteří drželi připravené projekty, aby je na trh uvedli v příznivějším čase, postupně navyšují počet nabízených nemovitostí. Otázkou nyní zůstává, jak rychle a v jakém množství se byty na trh budou dostávat a jak se v návaznosti na to bude vyvíjet jejich budoucí cena,“ řekla vedoucí rezidenčního oddělení v Knight Frank Kateřina Poláková.

Na snížení úrokových sazeb podle Knight Frank okamžitě zareagovali kromě zájemců o nové bydlení také investoři, kteří své finanční zdroje vložily do nemovitostí. A to nejenom do koupě nových bytů, ale také starších bytů, jak reflektuje nárůst cen i v tomto segmentu.

Společnost J&T Real Estate postaví čtvrť Nový Rohan za 15 miliard korun

Ceny nových bytů v regionu vyskočily za deset let nejvíc v Praze, čeká se mírný růst

Kdo koupil v Praze nový byt v roce 2014, dosáhl do konce loňského roku jeho zhodnocení o 155 procent. To je nejvíc ze čtyř metropolí v regionu střední Evropy – Prahy, Berlína, Bratislavy a Varšavy, jejichž cenový vývoj na trhu s rezidenčními nemovitostmi mapuje analýza iO Partners pro developerskou společnost J&T Real Estate.

Přečíst článek

Malé byty jsou v kurzu

V počtu transakcí výrazně dominují nákupy malometrážních bytů, dlouhodobě považovaných za stabilní a výhodnou investici. Projevuje se ale také výrazný zájem o nejdražší byty na trhu. V uskutečněných transakcích, zahrnujících byty s cenou nad 200 tisíc korun za metr čtvereční, vedou byty 5+kk a 6+kk, až poté následované 2+kk a 1+kk. V prodejích se naopak nejmenší jednotky nachází až na předposlední pozici před 4+kk.

Reklama

Průměrné ceny pronájmů za metr čtvereční v individuálních pronájmech podle inzerce ve většině pražských lokalit v posledních šesti měsících nadále mírně rostly. Největší zvýšení Knight Frank zaznamenal v Praze 6, 4 a 7. Naopak nejvýrazněji nájemné pokleslo v Praze 1, zejména u větších bytů v kategorii 5+kk. Naopak v Praze 6 nejvýrazněji vzrostly nájmy u malých bytů 1+kk a také u velkých bytů 5+kk.

Český prezident Petr Pavel

Proč prezident Pavel tolik lobbuje za euro. Vymyslel to sám, nebo jsou za tím jeho poradci?

Už poněkolikáté se prezident Petr Pavel veřejně vyjadřuje k tématu euro. Prý ho chce. Naposledy se za jeho přijetí přimlouval na konferenci reVize Česka 2024. „Ekonomická budoucnost a prosperita jsou výrazně provázány s eurozónou,“ prohlásil na besedě Pavel.

Přečíst článek

Podle poslední analýzy společnosti Deloitte činilo průměrné nájemné v prvním čtvrtletí 295 korun za metr čtvereční. O 3,5 procenta meziročně také vzrostla cena v institucionálním a částečně nebo zcela zařízeném „build to rent“ nájemním bydlení. Průměrná cena v nejmenších bytech 1+kk byla přes 600 korun za metr čtvereční. Knight Frank předpokládá, že nájemné nadále poroste přibližně o pět až deset procent za rok.

Společnost Knight Frank v Česku působí přes 30 let a věnuje se realitnímu poradenství, správě nemovitostí, pronájmu kanceláří, oceňování majetku, výzkumu trhu a mezinárodním investicím. Zaměřuje se také na průmyslové a rezidenční nemovitosti. Založena byla na konci 19. století v Anglii a po celém svět zaměstnává přes 20 tisíc lidí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Nájmy porostou, nejen v Praze. Náš bytový fond je nejhorší z celé Evropské unie

Přečíst článek
Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme