Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny nových bytů v regionu vyskočily za deset let nejvíc v Praze, čeká se mírný růst

Společnost J&T Real Estate postaví čtvrť Nový Rohan za 15 miliard korun
JTRE
 nst
nst

Kdo koupil v Praze nový byt v roce 2014, dosáhl do konce loňského roku jeho zhodnocení o 155 procent. To je nejvíc ze čtyř metropolí v regionu střední Evropy – Prahy, Berlína, Bratislavy a Varšavy, jejichž cenový vývoj na trhu s rezidenčními nemovitostmi mapuje analýza iO Partners pro developerskou společnost J&T Real Estate.

Reklama

Největší meziroční skok nabídkových cen zažila Praha mezi lety 2020 a 2021, a to o 32 procent. „S nástupem pandemie covidu došlo k výraznému uvolnění měnové politiky a sražení úrokových sazeb téměř na nulu a souběžně s tím i k opětovnému rozvolnění pravidel pro získání hypotéky. To v kombinaci s obavami obyvatelstva z hrozící inflace vedlo k prudkém růstu poptávky. Do cen se navíc z nabídkové strany promítly zvýšené náklady na stavební materiál,“ vysvětluje člen představenstva J&T Real Estate (JTRE) Jiří Ochetz.

FOTOGALERIE: Projekt Nový Rohan. Stavět se začne na přelomu roku

O rok později trh v důsledku složité ekonomické situace a drahého financování výrazně zpomalil. Od roku 2022 lze sledovat po dekádě nepřetržitého růstu cen mírné snižování o jednotky procent. „V České republice se pokles dostal na své dno a odeznívá, například v Německu stále pokračuje,” uvedl analytik J&T banky Pavel Ryska. Dodal, že u nových bytů klesly ceny v letech 2022 a 2023 zhruba o osm procent.

Reklama

„V posledních kvartálech sledujeme na našem realitním trhu docela výrazné zárodky oživení,” pokračoval Ryska. Větší zájem o koupi bytů podle něj souvisí se snížením úroků hypoték a také s růstem mezd. V posledních letech kvůli inflaci reálně klesaly, letos už se podle analytika počítá s jejich reálným růstem o čtyři procenta a předpokládá se i další zvyšování v příštím roce.

„Očekáváme, že na pražském trhu v nejbližších kvartálech bude mírný růst cen,” uvedl Ryska. Dodal, že s ohledem na pozitivní demografický vývoj v Praze a celé republice se dá růst cen očekávat i dlouhodobě.

Nájemní byty navrhlo studio Bíza Architekti ve spolupráci se společností AFRY.

Nové byty jdou letos v Praze na dračku. Prodalo se jich nejvíce za poslední tři roky

V prvním čtvrtletí se letos v Praze prodalo nejvíce nových bytů od roku 2021. Celkem šlo o 1466 nových bytů, mezičtvrtletně se tak poptávka zvýšila o sedm procent a meziročně o 85 procent. Vyplývá to z analýzy start-upu BuiltMind, který sleduje údaje o prodejích na webových stránkách developerů.

Přečíst článek

Bratislava loni zlevnila

Ve slovenské metropoli sice cenový růst nebyl zprvu tak strmý, zato ale dlouhodobý – od oživení po minulé globální finanční krizi v roce 2014 až do roku 2022. Největší vzestup nastal ještě před covidem, mezi roky 2018 a 2019, kdy byty podražily o čtvrtinu.

„Počínaje rokem 2017 nastal pokles nabídky navzdory trvale silné poptávce, což vedlo k neustálému růstu cen. Pokles nabídky byl způsoben nedostatkem volných pozemků a extrémně dlouhými povolovacími procesy,“ uvedl Ochetz. Za nepříznivých podmínek konce roku 2022 a většiny loňského roku nabízeli developeři v Bratislavě kromě benefitů i finanční slevy. Nabídkové ceny tak meziročně mírně klesly – v průměru o tři procenta.

Peter Pellegrini

Kovanda: Pellegrini investory neděsí. Slovensko si půjčuje výhodněji než za Čaputové

Slovensko uspořádalo první aukci dluhopisů po zvolení Petera Pellegriniho prezidentem. Od mezinárodních investorů si napůjčovalo celkem 681,5 milionu eur, tedy zhruba 17,3 miliardy korun. Přitom celková poptávka investorů byla ještě o více než 500 milionů eur vyšší. Aukce tak dopadla úspěšněji, než se čekalo.

Přečíst článek

Varšava vystřelila vzhůru, Berlín stagnoval

Relativně pomalý nástup mělo oživení po minulé globální finanční krizi ve Varšavě. Ještě mezi lety 2015 a 2016 tam ceny poklesly o dvě procenta. O to větší zdražení ale přišlo v posledních letech. Loni, kdy většina trhů v regionu stagnovala, vystřelily ceny v polském hlavním městě o více než pětinu (na konci roku 2023 meziročně o 21 procent). Jak vyplývá z analýzy, růst cen byl udržován vysokou poptávkou, kterou ve druhé polovině roku 2023 podpořil už neaktivní vládní program zvýhodněných úvěrů na koupi bytu a nízký počet nabízených jednotek, což byl důsledek výrazně omezené nové nabídky.

V Berlíně naopak loni ceny nově postavených bytů stagnovaly nebo prošly mírnou korekcí. V průměru tak klesly oproti hodnotám z předchozího roku o jedno procento.

Dva v jednom. Passerinvest na Brumlovce zkombinuje kanceláře a byty v jedné budově Hila

Dva v jednom. Passerinvest na Brumlovce zkombinuje kanceláře a byty v jedné budově

Developer Passerinvest Group zahájil výstavbu multifunkčního projektu Hila na Brumlovce v Praze 4. Projekt kromě nájemních bytů a obchodů bude nabízet 20 500 metrů čtverečních kancelářských ploch. Po administrativních budovách na Rohanském ostrově a Pernerce v Praze 8 jde teprve o třetí zahájený kancelářský projekt v Praze od druhého čtvrtletí 2022.

Přečíst článek

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy

Cesta ke splnění ESG parametrů zásadně ovlivňuje celý realitní trh – od developerů po banky. Nejzásadněji je ale pocítí koncový uživatel, české domácnosti, kvůli dalšímu růstu cen bydlení, shodly se osobnosti odvětví na setkání Realitního Clubu pořádaného newstream.cz, které se konalo v hotelu Augustin.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme