RECENZE: Nejlepší pekingská kachna, co jsem kdy jedl. Restaurace Sia nastavuje laťku hodně vysoko

Restaurace Sia v centru Prahy patří mezi nejambicióznější asijské podniky ve městě. Moderní třípatrový prostor s otevřenými kuchyněmi láká na spektrum pokrmů z Číny, Japonska, Koreje nebo jihovýchodní Asie. Hlavním tahákem je však bez debat jejich signiture dish – pekingská kachna.
Industriálně laděný interiér restaurace Sia propojuje prvky moderní architektury s tradičními asijskými dekoracemi, včetně zavěšených lampionů a dominantního draka. Největší síla restaurace ale spočívá v otevřených kuchyních: hosté mohou sledovat, jak se připravuje dim sum, smaží nudle na woku nebo peče legendární kachna.
Sia patří do portfolia gastronomické skupiny Together, která v Praze provozuje několik úspěšných podniků – například belgickou brasserii Bruxx na Náměstí Míru, moderní českou hospodu Vinohradský Parlament, podnik Brambory, síť Cukrář Skála nebo oblíbené bistro Sisters. Skupina Together také nedávno otevřela třípatrovou restauraci Mexická v Holešovicích zaměřenou na autentickou mexickou kuchyni.
Restaurace Mexická v pražských Holešovicích nabízí svěží pohled na tradiční mexickou kuchyni v podání, které je současné, chutné a s důrazem na detail. Vedle pestré nabídky autentických jídel z kvalitních surovin zaujme také výběrem autorských koktejlů a originálním konceptem tequilového someliéra.
Recenze: Mexická v Holešovicích – autentika s vůní grilu a vozíkem tequily
Enjoy
Pekingská kachna ve dvou chodech
Pekingská kachna je v Sie malým rituálem a rozhodně by ji měl vyzkoušet každý, kdo sem zavítá poprvé. Kachnu zde připravují podle tradiční receptury a servírují ve dvou chodech. Nejprve ji dostanete jako předkrm – křupavou kůžičku a šťavnaté maso z prsou si sami balíte do tenkých čínských palačinek. Kromě tradiční jarní cibulky a okurky tu přidávají i překvapivý prvek: křehký meloun, který jídlu dodává osvěžující sladkost. Nechybí ani domácí omáčka hoisin.
Druhý chod je servírován jako hlavní jídlo – kachní stehna dorazí s restovanými nudlemi a rýží. Kombinace textur a chutí je skvělá, maso zůstává šťavnaté, nudle mají správný „wok hei“ a rýže tvoří příjemnou protiváhu.
Pražský hotel Four Seasons rozjel v restauraci CottoCrudo nový brunch. Nabídka je středomořská, formát kombinovaný – něco si naberete sami, něco si objednáte, a všechno můžete opakovat. K tomu výhled na Hrad, dobře vybraná vína a sladká tečka z vozíku. Málokterý brunch v Praze funguje takhle uceleně.
RECENZE: Restaurace CottoCrudo nabízí nejvyladěnější brunch v Praze
Enjoy
Co jsme ještě ochutnali
Kromě legendární kachny jsme ochutnali také další jídla, která podtrhují šíři zdejší nabídky. Kachní wonton polévka nás zaujala jemným vývarem, ve kterém plave nadýchaný wonton řádně napěchovaný kachním masem – chuť byla harmonická, s krásně vyváženým umami.
Velmi příjemným překvapením byla chobotnice s kalamáry – ugrilovaná, měkká a skvěle dochucená. Dalším výrazným chodem byl tuňák se žlutou kari omáčkou, servírovaný v plátcích.
Z mořských specialit jsme zkusili také ústřice zapečené s arašídy – nečekaně zajímavá kombinace, kterou stojí za to vyzkoušet už jen z gurmánské zvědavosti.
Závěr patřil dezertům, kde nás zaujala thajská lepivá rýže s čokoládou i datlový pudding – obě sladké tečky jsou výraznější a hutnější, ideální pro ty, kdo hledají hodně kalorií na závěr.
Verdikt
Sia nabízí autentickou asijskou kuchyni v moderním pojetí a rozhodně tu nejde o „čínu na jedno brdo“. Pekingská kachna je zde zážitkem – od prvního zabalení do palačinky po poslední sousto nudlí nebo rýže. Menu je široké a každý si najde svůj styl asijské kuchyně, ať už miluje dim sum, mořské plody nebo moderní pojetí asijských dezertů.
Ceny nejsou nejnižší, ale odpovídají zážitku i surovinám. Sia je ideální místo jak na větší skupinové večeře, tak na speciální příležitost, kdy chcete ochutnat „to nejlepší z Asie“ bez kompromisů.
Podnik kombinuje středomořskou kuchyni s uvolněnou atmosférou přímo na pláži. Stylová výzdoba v modrobílých tónech, zvuk vln a čerstvé mořské plody poskytují únik od ruchu velkoměsta.
Recenze: Fish Beach Tavern, kousek Egejského moře v Dubaji
Enjoy
Když se řekne Chorvatsko, většině Čechů se vybaví sluncem rozpálené pláže, plné dálnice v červenci a srpnu a všudypřítomné vůně grilovaných ryb. My jsme se letos s rodinou rozhodli zažít něco jiného. Chorvatsko v dubnu — mimo hlavní sezonu, bez davů a s překvapivě příjemným počasím.
Recenze: Chorvatsko před hlavní sezonou? Teplo, klid a rychlé služby
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.