Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Čínský prezident Si Ťin-pching a vládní aparát Pekingu letos spustil největší protikorupční tažení za posledních devět let, které stálo místo stovky úředníků, zástupců armády i státních organizací. Cílem je vrátit důvěru Číňanů v ochabující ekonomiku a nastartovat její růst, ale ve výsledku to může znamenat opak, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Na základě oficiálních zpráv Pekingu se zdá, že prezident Si Ťin-pching vede v letošním roce třífázovou kampaň proti korupci. Někteří pozorovatelé spekulují, že se čínský vůdce cítí ohrožen kvůli špatně fungující ekonomice. Ve skutečnosti by nový zásah mohl úkol oživit růst naopak velmi ztížit, uvedl Bloomberg.

Jedním z hlavních cílů je armáda

Prvním bod čistky, která sejmula i ministra obrany Li Šang-fua nebo velitele raketových sil Li Jü-čchaa, je zaměřen na odstranění „hniloby“ uvnitř vyššího velení Čínské lidové osvobozenecké armády, podotkl Bloomberg. Mizerné výsledky ruské armády při invazi na Ukrajině daly zřejmě Si Ťin-pchingovi důvod k obavám z podobné katastrofy, pokud bude muset poslat čínské síly do ostrého boje, zejména v souvislosti s výhrůžkami vůči Tchaj-wanu.

Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Tchaj-wan zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že do cvičení je kromě letadel zapojeno rovněž osm lodí.

Přečíst článek

Druhá fáze, spuštěná v červenci, se zaměřuje na sektor zdravotnictví a údajně vedla k zadržení téměř 200 úředníků na nejvyšší manažerské úrovni, jako jsou ředitelé a straničtí šéfové státních nemocnic. Kampaň má pravděpodobně uklidnit hněv veřejnosti kvůli vysokým nákladům a špatným službám v sektoru, který je proslulý úplatky.

Úklid uvnitř komunistické strany

Zdá se však, že třetí bod, kterému se dosud v západních médiích nevěnuje příliš velká pozornost, má zřetelný politický program. Tato část represe se zaměřila na stranické a vládní úředníky napříč mnoha sektory a připomíná Si Ťin-pchingovu válku proti korupci před deseti lety, která mu pomohla porazit soupeře a upevnit moc.

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

„Pojďme mluvit o něčem jiném." To je častá odpověď, kterou dostane uživatel od nejnovější čínské senzace a konkurenta ChatGPT s umělou inteligencí, nazvaného Ernie, pokud jí položí „složité“ otázky. K nim patří dotazy na prezidenta Si Ťin-pchinga či třeba Čínou okupovaný Tibet. Možná ještě není Ernie tak propracovaný. Ale spíše jde o snahu chatbota od čínské jedničky mezi vyhledávači Baidu vyhnout se podobným otázkám výsledkem vládní cenzury, napsal server BBC.

Přečíst článek

Od začátku roku disciplinární komise čínské komunistické strany (CCDI) údajně zadržela 36 vysokých úředníků, včetně bývalého stranického šéfa regionu Kuej-čou a zástupce šéfa strany provincie Šan-si. Naproti tomu za celý rok 2019, rok před pandemií, bylo zadrženo pouze 20 vysokých úředníků. Si Ťin-pchingovi dozorci jsou na cestě k tomu, aby letos zadrželi více těchto stranických „tygrů“, než bylo dosud rekordních 38 v roce 2014 při vrcholu prvního protikorupčního tažení.

Exemplární tresty nezabraly

Taková horlivost vyvolává otázky jak o účinnosti prezidentova předchozího úsilí, tak o jeho současných motivech. Dalo by se očekávat, že Čínská komunistická strana bude mnohem méně zkorumpovaným prostředím deset let poté, co Si Ťin-pching učinil z bojů ústřední část své agendy. Pokud tolik vysoce postavených úředníků stále bere obrovské úplatky, znamená to, že tisíce předchozích zatčení udělaly jen malý dojem na kádry v celém systému, poznamenal Bloomberg.

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzývá zemi k trpělivosti v době slabého růstu ekonomiky

Čínská ekonomika neroste. Prezident Si v projevu uklidňoval lid, vyzýval k budování socialismu a rýpl si do Západu

Čínský prezident Si Ťin-pching v projevu zveřejněném tento týden vyzval zemi k trpělivosti v době, kdy se vládní komunistická strana snaží zvrátit zpomalování hospodářského růstu. Uvedl rovněž, že západní země se potýkají s čím dál většími problémy kvůli svému materialismu a „duchovní chudobě".

Přečíst článek

Obnovené tažení by zároveň mohlo být známkou Si Ťin-pchingových obav z ochabující čínské ekonomiky, která narušila jeho image silného a kompetentního vůdce. Nejpozoruhodnější je, že podle údajů poskytnutých CCDI bylo více než 60 procent potrestaných vysoce postavených úředníků zadrženo od května, kdy se ukázalo, že čínskému postpandemickému oživení dochází dech.

Strach vyvolá pasivitu úředníků

To může být čistá náhoda. Nicméně nové čistky poslouží jako varování pro ty, kteří by se mohli odvážit zpochybnit Si Ťin-pchingovu autoritu a řízení ekonomiky. Zároveň mohou také vést k širšímu rozčarování v čínském komunistickém státě a podlomit Siovy snahy o oživení růstu. 

Úředníci v čínském systému, kteří si jsou akutně vědomi svých pracovních rizik, obvykle reagují na takové zátahy tak, že se všem rizikům pečlivě vyhýbají. Obávají se, že snahy podnítit investice a povzbudit bohaté obchodníky by mohly vyvolat podezření, že jsou motivováni osobním ziskem. Na druhou stranu, pokud nic neudělají, je menší šance, že přitáhnou pozornost stranických dozorců.

Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights. Na snímku prezident Si Ťin-pching.

Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights

Čína je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě. Vyplývá to z dat novozélandské organizace Human Rights Measurement Initiative (HRMI), uvedl list The Guardian. Z několika desítek srovnávaných zemí celého světa vychází čínský stát v průměru nejhůře v dodržování práv týkajících se bezpečí poskytovaného státem a svobody vyjadřování.

Přečíst článek

Takové chování averze k riziku nemusí být až takový problém, když se ekonomice daří relativně dobře, jako v letech 2013-2014, kdy vrcholila první Si Ťin-pchingova kampaň proti korupci. Dnes však čínští podnikatelé trpí krizí důvěry. Pokud se má vrátit, bude to vyžadovat aktivní podporu vládních úředníků. A pokud by strach úředníkům bránil poskytnout jim i legitimní pomoc, ekonomika zůstane pomalá. 

Zvrtnout by se tak mohla i restrukturalizace zadluženého čínského realitního sektoru, pokud by se místní úředníci báli, že pomoc insolventním developerům v čele se ztrátovou Country Garden by je mohla dostat do vězení. Ačkoli Si může sklízet krátkodobé úspěchy tím, že odstraní jakékoli problémy s jeho vládou, mohl by zaplatit vysokou cenu za vleklou ekonomickou stagnaci. Vzhledem k tomu, že čínská ekonomika naléhavě potřebuje oživení, měl by Si Ťin-pching osvobodit své úředníky a ne je nechat žít v neustálém strachu, že jim někdo zaklepe na dveře, uzavřel Bloomberg.

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

„Městu duchů“ v Malajsii hrozí nájezd věřitelů. Zpět by mohli dostat jen zlomek zainvestovaných miliard

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čína se po covidu otevřela světu, ale ne tak docela. Nový zákon o špionáži je rizikem pro návštěvy zahraničních byznysmenů.

Čína se otevřela světu, ale jen trochu. Nový zákon o špionáži odrazuje zahraniční byznysmeny od návštěvy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme