Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

korupce - informace o tématu

Karel Březina

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

V kauze rozdělování sportovních dotací pražského magistrátu žádá státní zástupce pro exministra Karla Březinu (dříve ČSSD) šest let vězení, pro bývalého radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) pět let. Pětileté až šestileté tresty navrhl v závěrečné řeči i většině ostatních obžalovaných.

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek

David Ondráčka: Fracking ve Frenštátu? Aneb kdo (ne)hlídá státní podnik Diamo

Přečíst článek

David Ondráčka: Případ hejtmana Krkošky poukázal na korupci ve zdravotnictví. Změnilo se něco?

Přečíst článek
Spoluzakladatel finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák

Poslední výstřel elitního útvaru prokuratury na Slovensku. Žalobce obvinil finančníka Haščáka

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.

Přečíst článek
Jeden z obviněných v kauze zakázek krajských nemocnic se policii přiznal

Kauza korupce v nemocnicích pokračuje. Jeden z manažerů se přiznal policii

Jeden z manažerů obviněných v kauze možného manipulování nemocničních zakázek se policii přiznal. Bude chtít spolupracovat a uzavřít takzvanou dohodu o vině a trestu. Serveru Seznam Zprávy to řekl jeho advokát Radek Ondruš.

Přečíst článek
Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev (vlevo) u soudu. Spolu s dalšími devíti lidmi je obviněn z manipulace s veřejnými zakázkami.

Případ korupční chobotnice v krajských nemocnicích. Soud poslal její strůjce do vazby

Soud ve středu uvalil vazbu na bývalého ředitele ústecké Krajské zdravotní Petra Malého i šéfa jihlavské nemocnice Lukáše Veleva. Oba jsou obviněni v korupční kauze zmanipulovaných tendrů na nákup zdravotnického materiálu.

Přečíst článek
Sídlo ředitelství Krajské zdravotní v Ústí nad Labem

David Ondráčka: Zatýkaní v krajských nemocnicích? Do stejné řeky vstupujeme poněkolikáté

Píše se únor 2024. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahuje v Krajské zdravotní v Ústí nad Labem (KZ) kvůli podezření z manipulace se zakázkami. Zadrží celkem deset lidí. Mezi nimi i ředitele, či náměstka. Kriminalisté zasahují i v budově ředitelství. Jde o o holdingovou společnost, která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, vlastníkem je krajská samospráva. Copak to jen připomíná?

Přečíst článek
Evropský úřad rozkryl chobotnici v českých nemocnicích

Evropský úřad rozkryl chobotnici v českých nemocnicích. Manipulovala se zakázkami

Policie zadržela deset lidí v Česku kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Uvedl to Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) na webu. O konkrétních jménech a místech úřad neinformoval, ale Národní centrála organizovaného zločinu (NCOZ) nyní zasahovala mimo jiné v sídle Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnici Jihlava. Mezi podezřelými jsou právě odvolaný generální ředitel Krajské zdravotní a manažeři zadavatele a také ředitelé dodavatelů zdravotnické techniky.

Přečíst článek

Česko si polepšilo v žebříčku hodnocení korupce. Kritika se valí na Slovensko

Česká republika si mírně polepšila ve zveřejněném žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí vnímání korupce ve 180 zemích a oblastech. Z možných sta bodů jich v bilanci za loňský rok získala 57, o rok dříve obdrželo Česko 56 bodů.

Přečíst článek
Robert Fico: Členství Ukrajiny v NATO by byl základ pro třetí světovou válku

Fico: Členství Ukrajiny v NATO budu vetovat. Nechci třetí světovou válku

Slovenský premiér Robert Fico v rozhlasovém rozhovoru Ukrajinu označil za zkorumpovanou zemi, ve které se ztrácí západní pomoc, a jako nereálné odmítl snahy Kyjeva osvobodit území okupovaná Ruskem. Deník Ukrajinska pravda výroky komentoval jako „skandální“. „Stydím se za takového premiéra,“ řekl předák slovenské opozice Michal Šimečka.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Spory kolem Bidena. Americká Sněmovna reprezentantů podpořila jeho vyšetřování před možnou žalobou

Americká Sněmovna reprezentantů s republikánskou většinou vyjádřila podporu vyšetřování Joea Bidena, které by mohlo vést k ústavní žalobě na demokratického prezidenta - takzvanému impeachmentu. Výsledek hlasování se očekával a usnesení Bidena z ničeho neviní. Dává však větší autoritu výborům s republikánskou většinou, které prezidenta už měsíce vyšetřují.

Přečíst článek

Exšéfa banky CITIC odsoudili v Číně k trestu smrti. Kolos v Česku vlastní fotbalovou Slavii

Bývalý prezident čínského finančního ústavu CITIC Bank Sun Te-šun byl v listopadu odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem. Soud ho shledal vinným z přijetí úplatků ve výši zhruba jedné miliardy jüanů (asi 3,15 miliardy korun). V roce 2018 byl Sun mezi desítkou zástupců firmy CITIC Group a dalších čínských společností, které přijal tehdejší český prezident Miloš Zeman.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Orbán přihrává malou domů svému zeťovi. Spřízněný právník radí vládě s koupí letiště

Maďarské vládě radí s nákupem budapešťského letiště právnická firma navázaná na zetě premiéra Viktora Orbána. Uvádějí to zdroje agentury Bloomberg, podle níž jde o další důkaz nejasné hranice mezi podnikáním a politikou v Maďarsku, které kritizuje Evropská unie.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme