Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights

Odvrácená strana Číny. Je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě, říká Human Rights. Na snímku prezident Si Ťin-pching.
profimedia.cz
 ČTK

Čína je nejnebezpečnějším státem pro své občany na světě. Vyplývá to z dat novozélandské organizace Human Rights Measurement Initiative (HRMI), uvedl list The Guardian. Z několika desítek srovnávaných zemí celého světa vychází čínský stát v průměru nejhůře v dodržování práv týkajících se bezpečí poskytovaného státem a svobody vyjadřování.

Reklama

Monitorování dodržování lidských práv v řadě zemí se HRMI věnuje od roku 2017. Působí v zemích, kde obránci a obránkyně lidských práv čelí nebezpečí dlouhodobě. "Jedním z hlavních prvků našeho přístupu k bezpečnosti je, že průzkum provádíme anonymně v šifrovaném on-line formuláři. Nikdo tak nemůže zjistit, kdo přesně se průzkumu zúčastnil a co odpověděl," uvedla mluvčí organizace Thalia Kehoeová Rowdenová.

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody. Oznámil to norský Nobelův výbor.

Přečíst článek

Nebezpečím ze strany státu má HRMI mimo jiné na mysli riziko svévolného zatýkání, násilného zmizení nebo trestu smrti. Do oblasti svobody vyjadřování pak organizace zahrnuje například svobodu shromažďování nebo vyznání. Tu organizace měří teprve od loňského roku a čínský stát se v ní rovněž umístil na posledním místě.

Čína je rekordmanem v trestu smrti

Na četné tresty smrti v Číně upozorňují lidskoprávní organizace dlouhodobě. "Přestože přesný počet lidí zabitých v Číně není znám, je zjevné, že je země jedním z největších vykonavatelů trestu smrti na světě," uvádí lidskoprávní organizace Amnesty International.

Chatboti s umělou inteligencí mají problém. Kvůli Číně je musí tvůrci naučit nemluvit o politice

Chatboti v Číně mají problém. Kvůli komunistické cenzuře je musí tvůrci naučit „nemluvit o politice“

Tento týden se čínská vyhledávací společnost Baidu chystá představit svého Ernie Bota, odpověď na vychvalovaný ChatGPT společnosti OpenAI. To přitáhne pozornost nejen západního světa, ale také čínských komunistů. Tvůrci podobných chatbotů tak stojí před zásadním problémem: pokud chtějí se svými dokonalými programy uspět i v Číně, musí je naučit „nemluvit o politice“ a zajistit jejich schopnost vést „politicky košer dialog“ podle cenzurního gusta pekingských vládců, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

V ekonomických ukazatelích, které HRMI měří na základě veřejně dostupných dat národních a mezinárodních institucí, se naopak Čína z více než stovky srovnávaných zemí umístila na předních příčkách, píše The Guardian. Týká se to mimo jiné přístupu k potravinám, zdravotnickým službám a bydlení.

Hongkong si pohoršil kvůli zatýkání 

Hongkong v posledních letech v indexu bezpečnosti HRMI rovněž klesl na nižší příčky. V souvislosti s protivládními protesty bylo v této bývalé britské kolonii od roku 2019 zadrženo více než 10 tisíc lidí. Protesty byly největší, jakým čínská vládnoucí komunistická strana čelila od demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Policie zatkla muže za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny

Policie zatkla muže v Hongkongu za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny

Policie v Hongkongu zatkla dva muže za to, že u sebe měli obrázkové knihy, které úřady považují za "rozvratné". Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC, podle které jde pravděpodobně o první případ zatýkání za pouhé vlastnictví těchto knížek. Jejich vydavatelé loni skončili ve vězení. V knihách jsou příběhy o tom, jak se ovce snaží vlkům zabránit v tom, aby se dostali do jejich vesnice. Úřady je vykládají tak, že ovcemi jsou myšleni obyvatelé Hongkongu a vlky čínská vláda.

Přečíst článek

Čína, která převzala správu nad Hongkongem v roce 1997, zavedla v reakci na demonstrace přísný národní bezpečnostní zákon. Ten umožňuje stíhání demokratických aktivistů a dalších odpůrců režimu.

Zlepšení HRMI v Hongkongu zaznamenala v dodržování práva nebýt svévolně zatčen. Podle organizace to ale nereflektuje změnu k lepšímu. "V tomto represivním kontextu není lepší skóre... dobrou zprávou. Znamená to jen, že represe funguje," uvedla Kehoeová Rowdenová.

Hong Kong Stock Exchange

Investoři prchají z Hongkongu. Paniku na burzách vyvolali čínští komunisté

Akcie v Hongkongu po sjezdu čínských komunistů zahájily nový týden prudkým poklesem. Hlavní index Hang Seng před koncem obchodování odepisoval zhruba sedm procent. Ztráty ale mají také akcie v pevninské Číně. Trh výprodejem reaguje na předpoklady, že dosavadní prezident Si Ťin-pching a jeho nový tým budou v nadcházejícím funkčním období preferovat ideologii na úkor ekonomiky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme