Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Tchaj-wan zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že do cvičení je kromě letadel zapojeno rovněž osm lodí.

Reklama

Tchaj-wan je odhodlaný se bránit

Tchaj-wan podle AFP od 03:00 SELČ zaznamenal 42 vniknutí čínských letadel do své zóny protivzdušné obrany, z toho ve 26 případech letadla překročila střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi.

Čínská armáda dnes zahájila vojenské manévry v okolí Tchaj-wanu v reakci na návštěvu tchajwanského viceprezidenta Williama Laie ve Spojených státech. Tchajwanská vláda uvedla, že tchajwanský lid je odhodlán se bránit a nepodlehne násilným hrozbám. Dodala, že Čína by měla přestat používat sílu a zastrašování a místo toho zahájit dialog.

Lai, který je favoritem lednových prezidentských voleb v ostrovní zemi, sice v USA nebyl na oficiální návštěvě a nesetkal se s vysoce postavenými americkými politiky, ale Čína i tak pohrozila "tvrdou odpovědí" na jeho cestu. Tou se stejně jako v podobných případech v minulosti staly vojenské manévry, které Peking označil za "vážné varování tchajwanským separatistickým silám".

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzývá zemi k trpělivosti v době slabého růstu ekonomiky

Čínská ekonomika neroste. Prezident Si v projevu uklidňoval lid, vyzýval k budování socialismu a rýpl si do Západu

Čínský prezident Si Ťin-pching v projevu zveřejněném tento týden vyzval zemi k trpělivosti v době, kdy se vládní komunistická strana snaží zvrátit zpomalování hospodářského růstu. Uvedl rovněž, že západní země se potýkají s čím dál většími problémy kvůli svému materialismu a „duchovní chudobě".

Přečíst článek

Čína se údajně snaží ovlivnit volby

Tchaj-pej uvedla, že tchajwanský lid je odhodlán se bránit a nepodlehne násilným hrozbám. „Tchaj-wan je suverénním státem a má zákonné právo na běžné diplomatické kontakty s přátelskými zeměmi,“ zdůraznila tchajwanská vláda. Čína by podle ní měla přestat používat sílu a zastrašování a místo toho zahájit dialog.

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu obvinil Čínu, že se snaží ovlivnit volby na Tchaj-wanu, které se budou konat začátkem příštího roku. „Je na našich občanech, aby rozhodli, ne na sousedním tyranovi,“ prohlásil. „Čína byl měla uspořádat své vlastní volby. Jsem si jistý, že její obyvatelé by byli nadšení,“ dodal.

Čínské manévry podle agentury Reuters nevedly k žádným známkám znepokojení na Tchaj-wanu, který je na čínské hrozby zvyklý. „Nemyslím si, že bude válka, nebojím se,“ cituje Reuters jednoho z obyvatel ostrova.

Si Ťin-pching

Odvetná čínská cla na dovoz z USA porušují mezinárodní pravidla, tvrdí WTO

Světová obchodní organizace (WTO) dospěla k závěru, že cla, která Čína uvalila na dovoz ze Spojených států v odvetě za americká cla na dovoz oceli a hliníku, jsou v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Přečíst článek

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost. Ostrov přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany.

Peking vyzývá ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost Tchaj-wanu. Také proto na setkání mezi tchajwanskými politiky a zahraničními lídry reaguje podrážděně; loni v srpnu zahájil Peking rozsáhlé vojenské cvičení poté, co ostrov navštívila tehdejší šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Letos v dubnu to zopakoval po setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen s nynějším šéfem Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym ve Spojených státech.

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Německo stále dramatičtěji zaostává za USA, varuje největší německá banka. Tím se i stupňuje jeho technologická závislost na Číně. A Německo je pro Česko největším obchodním partnerem, takže jeho podoba vztahů s Čínou bude do budoucna stále více ovlivňovat i výkon české ekonomiky a zaměstnanost v ČR, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme