Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská ekonomika neroste. Prezident Si v projevu uklidňoval lid, vyzýval k budování socialismu a rýpl si do Západu

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzývá zemi k trpělivosti v době slabého růstu ekonomiky
profimedia.cz
 ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching v projevu zveřejněném tento týden vyzval zemi k trpělivosti v době, kdy se vládní komunistická strana snaží zvrátit zpomalování hospodářského růstu. Uvedl rovněž, že západní země se potýkají s čím dál většími problémy kvůli svému materialismu a „duchovní chudobě".

Reklama

Čína tento týden zveřejnila další sérii statistických dat, která prokazují, že druhá největší ekonomika světa roste výrazně pomaleji, než si vláda v Pekingu naplánovala. Čínský statistický úřad navíc přestal zveřejňovat údaje o nezaměstnanosti mezi mladými, která byla v posledních měsících rekordní.

Prezident ve svém projevu vyzval, aby Čína „budovala socialistickou ideologii se silnou soudržností" a zaměřila se na dlouhodobé cíle v oblasti zlepšování školství, zdravotnictví a zásobování potravinami namísto usilování o krátkodobé materiální bohatství.

Peking přesouvá zemřelé ze země do cloudu. Kdy to přijde do Evropy?

Peking přenáší hřbitovy i celou oblast pohřebnictví do digitálního věku. Čínské hlavní město čelí rychlému stárnutí populace a nedostatku půdy, a proto pilotně zavádí vertikální pohřebiště s elektronickými obrazovkami místo náhrobků.

Přečíst článek

Si od svého nástupu do prezidentské funkce vyzývá k obnovení role komunistické strany jako ekonomického a sociálního lídra a ke zpřísnění kontroly nad podniky a společností. Peking již mimo jiné zpřísnil kontrolu nad technologickými firmami, což vedlo k výraznému poklesu jejich tržní hodnoty, upozornila agentura AP.

„Musíme si zachovat svou historickou trpělivost a držet se postupného pokroku," uvedl prezident v projevu, který byl zveřejněn krátce po úterním zveřejnění neuspokojivých údajů o červencovém vývoji maloobchodních tržeb a průmyslové výroby.

. Země, jako je Irsko (úvodní snímek zobrazuje kanceláře Googlu v irském Dublinu), přestože je součástí EU, tak představuje svého druhu „offshore“.

Česko zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem. Co tomu předcházelo a co čekat?

V říjnu 2021 lídři skupiny ekonomicky nejvyspělejších a nejvýznamnějších zemí na summitu v Římě dali zelenou přelomové změně světového daňového pořádku. V důsledku této změny přitvrzuje boj proti daňovým rájům i daňovým “kejklům” technologických obrů. Nyní Fialova vláda postupně překlápí pasáže této přelomové mezinárodní dohody do české legislativy.

Přečíst článek

Projev zveřejnil stranický časopis s tím, že ho prezident přednesl již v únoru v západočínském městě Čchung-čching. Zveřejňování projevů s několikaměsíčním zpožděním je u tohoto časopisu běžnou praxí, napsala agentura AP.

Prezident v projevu vyzval ke zmenšení majetkových rozdílů mezi bohatými a chudými Číňany a k „řízení zdravého rozvoje kapitálu". „Společná prosperita pro všechny lidi" je podle prezidenta „základním prvkem čínského způsobu modernizace a odlišuje ho od západní modernizace".

„Západní země jsou dnes v čím dál větších potížích," uvedl Si. „Nedokážou omezit chamtivou povahu kapitálu a nedokážou řešit chronické neduhy, jakou jsou materialismus a duchovní chudoba," dodal.

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní

Čínské trable. Moody's zhoršila výhled úvěrového ratingu země ze stabilního na negativní

Přečíst článek
Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme