Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

prezident - informace o tématu

Guvernér DeSantis vzdal boj o republikánskou nominaci na prezidenta

Guvernér DeSantis vzdal boj o republikánskou nominaci na prezidenta. Podpořil Trumpa

Guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis, který byl před rokem považován za hlavního vyzyvatele exprezidenta Donalda Trumpa, odstoupil z boje o nominaci Republikánské strany do listopadových prezidentských voleb. Rozhodnutí oznámil ve videu zveřejněném na sociální síti X. Tak jako další neúspěšní kandidáti i DeSantis podpořil kampaň Trumpa.

Přečíst článek
Český prezident Petr Pavel

Dalibor Martínek: Pavel nikdy nebude řečníkem nebo filozofem. Intuici na dobrá řešení ale má

Přečíst článek
Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Čínský prezident Si Ťin-pching a vládní aparát Pekingu letos spustil největší protikorupční tažení za posledních devět let, které stálo místo stovky úředníků, zástupců armády i státních organizací. Cílem je vrátit důvěru Číňanů v ochabující ekonomiku a nastartovat její růst, ale ve výsledku to může znamenat opak, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Kandidát na tchajwanského prezidenta a zakladatel Foxconnu Terry Kou si pro případnou pozici viceprezidentky vybral herečku Tammy Lai známou ze seriálu Netflixu o prezidentských volbách Wave Makers.

Když to vyšlo Zelenskému, zkusí to i na Tchaj-wanu. Seriálová kandidátka zasáhne i do reálných prezidentských voleb

Tchajwanský miliardář a kandidát na prezidenta v nadcházejících volbách Terry Kou si jako případnou budoucí viceprezidentku vybral herečku Tammy Lai. Herečka se proslavila v seriálu Netflixu Wave Makers, v němž ztvárnila roli kandidátky na prezidentku. Série protkaná politickým dramatem na Tchaj-wanu vyvolala vlnu protestů hnutí MeToo, uvedl server BBC.

Přečíst článek
Petr Pavel, prezident ČR

Politický diář Jany Havligerové: Jak se prezident postavil na zadní

Prezident Pavel dal vládním politikům na vědomí, že není žádný „hej nebo počkej“ a předvedl, jak se má podle něj chovat odpovědný státník. Penzijní novelu podepsal navzdory některým výhradám. Jak řekl, jako celek jde správným směrem. Zároveň apeloval na respektování lhůty pro posouzení zákonů dané ústavou - ovšemže obecně. Jestli si někdo myslí, že postup hlavy státu byl jen naschvál Fialovu kabinetu, je úplně vedle. Nakonec, termín podpisu potřebný pro zamýšlenou platnost novely překročil prezident o jediný den. Třeba to erár připraví jen o pár milionů a ne miliardy korun, jak tvrdí premiér.

Přečíst článek
Jeden z vůdců útoku na Kongres Joseph Biggs stráví 17 let za mřížemi, řekl soud

Další exemplární trest za útok na Kapitol. Jeden z vůdců Joe Biggs stráví 17 let ve vězení

Federální soud ve Washingtonu dnes vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi 17letý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Informovala o tom agentura AP. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci.

Přečíst článek
O post tchajwanského prezidenta se jako nezávislý kandidát chce ucházet zakladatel společnosti Foxconn Terry Kou

Zakladatel Foxconnu Kou kandiduje na prezidenta Tchaj-wanu. Nesmíme se stát příští Ukrajinou, řekl

O post tchajwanského prezidenta se jako nezávislý kandidát chce ucházet zakladatel společnosti Foxconn Terry Kou (v anglickém přepisu Gou). Miliardář to oznámil tisku. Současnou vládu kritizoval za to, že udělala řadu chyb v domácí politice a že posunula Tchaj-wan blíže k válce. Řekl také, že se Tchaj-wan nesmí stát „příští Ukrajinou,“ napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Favoritem argentinských voleb se stal Javier Milei

Argentinská centrální banka devalvuje měnu. Děsí se ultrapravičáka Mileie v roli prezidenta

Argentinské primárky přinesly ohromné překvapení. Favoritem nadcházejících voleb v zemi plné ekonomických problémů se stal Javier Milei, libertarián označovaný za ultrapravicového politika. Místní centrální banka na to reaguje mimořádnými kroky: devalvuje peso o 18 procent a zvyšuje úrokové sazby o 21 procentních bodů. Aktuálně tak je argentinská základní úroková sazba 118 procent.

Přečíst článek
Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Spotřební daň z nafty se zvýší o 1,50 koruny za litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která sazbu zvyšuje na úroveň platnou do loňského června, v pátek podepsal prezident Petr Pavel. Dnes vyšla ve Sbírce zákonů a začne tak platit od úterý.

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Bývalý agent britské rozvědky MI6 Christopher Steele se domnívá, že ruský prezident Vladimir Putin bude do roka odstaven od moci. Steele, který v roce 2016 dodal americké Demokratické straně informace o údajných vazbách kampaně tehdejšího republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na Rusko, to uvedl v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News.

Přečíst článek
A zase ten Trump. Prokuratura rozšířila obvinění kvůli schovávání tajných dokumentů

A zase ten Trump. Prokuratura rozšířila obvinění kvůli schovávání tajných dokumentů

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí novým obviněním ohledně neochoty vzdát se utajovaných dokumentů po odchodu z úřadu. Prokurátoři jej nově mimo jiné viní z pokusu vymazat záznamy z bezpečnostních kamer ve svém floridském sídle, které vyšetřovatelé požadovali. Aktualizovaná obžaloba také přidává dalšího z Trumpových podřízených, který měl být do pokusu o maření spravedlnosti zapojen, informují americká média.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Tento týden začíná sněmovna projednávat takzvaný konsolidační balíček. Prezident Petr Pavel do jednání o něm nehodlá vystupovat, počká si na výsledek. A když by balíček – jenž je zatím spíše balíčkem daňovým než konsolidačním – neozdravoval veřejné finance, pokud by nevedl ke snížení deficitu státního rozpočtu, nebo pokud by ve výrazné míře dopadal na lidi, kteří už dnes mají sociální potíže, prezident by jej vetoval, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme