Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína připustila útok na Tchaj-wan. Cíl je sjednocení za jakoukoli cenu

Čína před zahájením sjezdu Komunistické strany
ČTK
 ČTK

Již v neděli propukne sjezd vládnou Komunistické strany Číny. Očekává se, že dosavadní prezident Si Ťin-Pching zůstane u moci.

Reklama

Čína si vyhrazuje právo použít proti Tchaj-wanu v krajním případě a při závažných okolnostech sílu, první volbou je ale pro ni mírové znovusjednocení. Podle agentury Reuters  to řekl mluvčí Komunistické strany Číny.

Znovusjednocení Číny a Tchaj-wanu je podle něj v zájmu všech, včetně tchajwanských obyvatel, řekl mluvčí na tiskové konferenci v Pekingu. Konala se den před zahájením sjezdu vládnoucí strany.

čínští komunisté

Lukáš Kovanda: Čínská bublina nepraská, jen se rychleji vyfukuje. „Nový Mao“ chyby svého předchůdce nezopakuje

V mediálním stínu války na Ukrajině a evropské energetické krize se skrývá přízrak, jenž může dále přitížit i české ekonomice. Hrozba „tvrdého přistání“ čínského hospodářství. Podle nejnovějších prognóz totiž letos nelze vyloučit, že vykáže růst pod tříprocentní úrovní. To by sice stále bylo znatelně více, než o kolik vzroste česká ekonomika, nicméně plán pekingského politbyra byl pro letošek docela jiný: 5,5procentní růst.

Přečíst článek

Politika jedné Číny

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení.

V neděli začne v Pekingu týden trvající sjezd Komunistické strany Číny, na kterém bude pravděpodobně na třetí funkční období ve funkci prezident Si Ťin-Pching. Čínští prezidenti jsou v úřadu pět let.

Mluvčí strany znovu hájil takzvanou politiku nulového covidu a s ní spojená přísná opatření, včetně uzavírání milionů lidí do karantén při výskytu minimálního počtu nakažených. V zemi podle něj žije mnoho starých lidí a různé její části jsou nerovnoměrně rozvinuté.

„Reakce na nemoc covid-19, jakou Čína zvolila, se ukázala být co do nákladů nejužitečnější,“ tvrdí mluvčí. Podle agentury DPA nicméně slíbil lepší koordinaci epidemických opatření a sociální a hospodářské politiky.

Singapur

Singapur se stal největším finančním centrem Asie. Praha kraluje střední a východní Evropě

Singapur předběhl Hongkong a stal se podle aktuální analýzy Global Financial Centers Index největším finančním centrem Asie – a třetím na světě. První dvě příčky patří New Yorku a Londýnu, Hongkong se propadl na čtvrté místo. San Francisco se posunulo o dvě místa nahoru a první pětici uzavírá, uvedla agentura Bloomberg. Praha obsadila 61. místo, o sedm příček lepší než při loňském průzkumu, a poté, co letos předběhla Varšavu, je nejvýše z metropolí střední a východní Evropy.

Přečíst článek

Miliardář Rupert Murdoch

Rupert Murdoch tiše chystá obří mediální holding. Problémy, nebo příprava na předání moci?

Dvě klíčové společnosti ovládané miliardářem Rupertem Murdochem se mají připravit na opětovné propojení. Uvádějí to prestižní zámořská byznysová média v čele s The Wall Street Journalem, který spadá do News Corp. Ta se přitom z holdingu s Foxem oddělila teprve v roce 2013. Nyní mají firmy hledat synergie a ve vzduchu je i opětovné spojení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínské plány. Země zvýší výdaje na obranu, sjednocení s Tchaj-wanem už nemá být mírové

Přečíst článek
Současný viceprezident Tchaj-wanu William Laj

Ve volbách na Tchaj-wanu zvítězil William Laj, kterého Peking považuje za „vážné nebezpečí“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme