Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel chce, aby internetové platformy označovaly obsah vytvořený umělou inteligencí

Souboj chatbotů využívajících umělou inteligenci (AI)
profimedia.cz
 ČTK

Evropská komise chce prosadit, aby velké internetové platformy pomáhaly uživatelům rozeznat obsah vytvořený umělou inteligencí (AI) a označovaly jej. Google, Microsoft a další by tímto způsobem měly bránit šíření dezinformací, které AI produkuje na velmi vysoké úrovni. Oznámila to místopředsedkyně komise Věra Jourová před jednáním se zástupci desítek internetových firem.

Reklama

Požadavek má být součástí dobrovolného kodexu, k němuž se hlásí čtyři desítky společností. Podle Jourové je však možné, že věc se stane také součástí závazného unijního aktu o umělé inteligenci, jehož konečnou podobu nyní dojednávají členské země EU a Evropský parlament.

Evropské země začaly v poslední době mluvit o regulaci umělé inteligence zejména v souvislosti s rychlým rozvojem generativních systémů jako ChatGPT, který vyvinula společnost OpenAI podporovaná Microsoftem, či projekt Bard od Google. Ty jsou schopny na základě jednoduchých pokynů generovat složité texty. Na webu se ale objevují i manipulativní fotky či videa vytvořená AI, která jsou mnohdy jen velmi složitě rozeznatelná od reálných záběrů. 

Před zneužitím prudce se rozvíjející umělé inteligence nedávno varoval spoluzakladatel Applu Steve Wozniak.

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla představovat „existenční rizika“ a vlády potřebují vědět, jak zajistit, aby technologie nebyla „zneužívána špatnými lidmi”. Prohlásil to bývalý generální ředitel Google Eric Schmidt, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

„Signatáři, kteří provozují služby s potenciálem šířit dezinformace vytvářené AI, by měli zavést technologie umožňující rozpoznávat takový obsah a jasně ho pro uživatele označovat,” prohlásila Jourová v narážce na zmíněný kodex. K tomu se v minulých letech připojily firmy jako Google, Microsoft, majitel Facebooku Meta, TikTok či český Seznam. Jourová spolu s komisařem pro jednotný trh Thierrym Bretonem jim oznámí nový požadavek, jemuž by podle místopředsedkyně unijní exekutivy měly vyhovět ihned.

Souboj chatbotů využívajících umělou inteligenci (AI)

ChatGPT je v Applu persona non grata. Zaměstnanci mají zákaz jej používat

Americká technologická společnost Apple omezuje zaměstnancům užívání chatovacího robota s umělou inteligencí ChatGPT. Firma totiž pracuje na vlastní podobné technologii. S odkazem na dokumenty a zdroje o tom píše deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Evropská unie v současnosti dojednává podrobnosti pravidel, která by se mohla stát prvním komplexním systémem regulace AI na světě. Členské státy se však zatím s europoslanci nedohodly na konečném znění normy označované jako Akt o umělé inteligenci a její zavedení do praxe může trvat i několik let. Proto chce komise podle Jourové v zájmu rychlosti sáhnout nejprve k rozšíření dobrovolného kodexu. Není však zároveň vyloučeno, že se požadavek na označování obsahu vytvořeného AI dostane i do zmíněného závazného předpisu.

Přichází věk umělé inteligence. Učitelé by se měli naučit, jak nově učit, říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR

Hana Součková: Přichází věk umělé inteligence. Práci bude muset změnit miliarda lidí

Co vlastně znamená pro pracovní proces pojem umělá inteligence, si mnoho lidí ještě neumí představit. Ale pozor, jak říká Hana Součková, šéfka české pobočky globálního technologického lídra, společnosti SAP, díky nástupu této éry přijde v příštích letech o svou spokojenou práci v kanceláři asi tak miliarda lidí po celém světě. Je proto dobré se připravit na budoucí, rychle přicházející dobu. Učitelé by měli zapomenout na Marii Terezii. Je tu nová technologická revoluce.

Přečíst článek

Umělá inteligence může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru.

Umělá inteligence by mohla vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Umělá inteligence (AI) může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru, včetně šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatovacího robota ChatGPT. Apel asi nelze jen tak přejít mávnutím ruky, protože společné prohlášení podepsaly desítky akademiků, expertů a podnikatelů.

Přečíst článek

Americká vláda dá na rozvoj umělé inteligence miliardy. Microsoft a spol. slíbili, že budou spolupracovat

USA dají na rozvoj umělé inteligence miliardy. Microsoft a spol. slibují, že budou spolupracovat

Americká vláda podpoří rozvoj umělé inteligence 140 miliony dolarů (asi 2,9 miliardy korun). Učiní tak poté, co se prezident Joe Biden setkal se šéfy technologických firem Google, Microsoft a OpenAI, které se zavázaly, že budou v otázkách bezpečnosti AI a jejích uživatelů spolupracovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme