Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje Steve Wozniak

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje ikona Applu Wozniak.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

K zástupu lídrů technologického světa varujících před zneužitím prudce se rozvíjející umělé inteligence (AI) se přidal i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Všechny výtvory AI by měly být podle něj jasně označené, jinak to lidem a úřadům ztíží odhalování podvodů a boj s šířením dezinformací, prohlásil podle BBC.

Reklama

Wozniak, v technologickém světě známější jako Woz, je veterán ze Silicon Valley, který spolu se Stevem Jobsem založil Apple a sestrojil první počítač Apple. „AI je velmi inteligentní. A je otevřená i těm, kteří vás chtějí oklamat,“ řekl Wozniak v rozhovoru pro BBC.

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Muž všeobecně považovaný za kmotra umělé inteligence (AI) Geoffrey Hinton opustil v 75 letech svou práci v technologickém gigantu Google a rozhodl se říkat pravdu o rizicích a nebezpečích AI, která v posledních měsících zažívá obrovský boom. Některá nebezpečí AI chatbotů jsou docela děsivá, co když ji zneužije někdo jako Vladimir Putin? řekl Hinton serveru BBC.

Přečíst článek

Termín AI zahrnuje počítačové systémy schopné provádět úkoly, které by normálně vyžadovaly lidskou inteligenci. To zahrnuje chatboty schopné porozumět otázkám a odpovídat lidskými odpověďmi a systémy schopné rozpoznávat objekty na obrázcích.

AI člověka nenahradí, chybí jí emoce

Wozniak nevěří, že umělá inteligence nahradí lidi, protože jí chybí emoce, ale varoval, že podle jeho názoru učiní špatné aktéry přesvědčivějšími, protože programy jako ChatGPT dokážou vytvořit text, který „zní velmi inteligentně“.

Reklama

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Miliardář Elon Musk spustí konkurenta chatovacího systému umělé inteligence ChatGPT, jeho TruthGPT vyzve rivaly od společností Microsoft a Google. Musk to řekl v pondělí v rozhovoru s americkou televizí Fox News, v němž mimo jiné kritizoval produkt konkurence.

Přečíst článek

Odpovědnost za cokoli, co umělá inteligence vytvoří a poté se zveřejní, by měla spočívat na těch, kdo sdělení publikují. „Člověk musí opravdu převzít odpovědnost za to, co je generováno umělou inteligencí,“ prohlásil Wozniak, který chce, aby regulaci vzaly na vědomí velké technologické firmy, které „mají pocit, že jim projde cokoliv“.

Wozniak: Obvykle vyhrají ti, co usilují o peníze

Nicméně jeho názor, že regulační úřady vyřeší otázky kolem AI správně, vyznělo podle BBC skepticky. „Myslím, že síly, které usilují o peníze, obvykle vítězí, což je trochu smutné,“ přiznal.

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek

Wozniak byl průkopníkem výpočetní techniky. Dnes říká, že promarněné příležitosti z doby zrodu internetu by měly být pro dnešní architekty umělé inteligence ponaučením. „Věřím, že technologii nedokážeme zastavit, ale dokážeme připravit lidi tak, aby byli lépe vzdělaní a odhalili podvody a zlomyslné pokusy získávat osobní informace,“ uvedl.

Také současný šéf Applu, Tim Cook, řekl minulý týden investorům, že je důležité být „rozvážný a přemýšlivý“ v tom, jak přistupovat k AI. „Umělou inteligenci považujeme za obrovskou příležitost a budeme ji i nadále zavádět do našich produktů – a to na velmi promyšlených základech,“ prohlásil Cook.

Chatbot_GPT

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Přečíst článek

Sándor Bodnárz

Sándor Bodnár: Kvůli umělé inteligenci směřujeme k radikální proměně pracovního trhu

Umělá inteligence nahradí celou řadu profesí, u kterých jsme si to ještě donedávna nedokázali představit. Mezi prvními budou ti, jejichž hlavní náplní je rutinně opakovaná činnost. O kolik pracovních pozic půjde? „Může jich být spousta. Očekávám, že nepůjde o lineární nárůst. Jakmile se to skutečně rozjede, budeme sledovat exponenciální růst,“ domnívá se Sándor Bodnár, šéf společnosti Hays pro Českou republiku, která se specializuje na kvalifikovanou pracovní sílu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme