Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence by mohla vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Umělá inteligence může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru.
iStock

Umělá inteligence (AI) může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru, včetně šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatovacího robota ChatGPT. Apel asi nelze jen tak přejít mávnutím ruky, protože společné prohlášení podepsaly desítky akademiků, expertů a podnikatelů.

Reklama

„Zmírnění rizika vyhynutí v důsledku umělé inteligence by mělo být globální prioritou vedle dalších rizik celospolečenského dosahu včetně pandemií a jaderných válek,” stojí v prohlášení zveřejněném na webových stránkách neziskové organizace Center for AI Safety (CAIS). Mezi stovkami významných osobností, které text podepsaly, je i šéf OpenAI Sam Altman či počítačový vědec Geoffrey Hinton, kterému se přezdívá „kmotr umělé inteligence”.

Kreativní marketing vstupuje do nové éry. Slovo si bere umělá inteligence. V Publicis Groupe budou připraveni

Platforma skupiny Publicis Groupe, která se zaměřuje na digitální transformaci, rozšiřuje své kompetence v oblasti umělé inteligence. Do interních týmů, které pomáhají posílit automatizaci marketingových procesů pomocí integrovaných AI řešení, jmenovala klíčové strategické osoby.

Přečíst článek

Obavy, že systémy umělé inteligence přechytračí lidstvo, zesílily s nástupem nové generace vysoce schopných chatovacích robotů, jako je ChatGPT. Centrum pro bezpečnost umělé inteligence nabízí několik možných scénářů katastrof: AI by se mohla vyzbrojit, dezinformace generované umělou inteligencí by mohly destabilizovat společnost a „podkopat kolektivní rozhodování“, umělá inteligence by mohla posloužit diktaturám, nebo u lidí v neposlední řadě vyvolávat závislost, píše BBC.

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla představovat „existenční rizika“ a vlády potřebují vědět, jak zajistit, aby technologie nebyla „zneužívána špatnými lidmi”. Prohlásil to bývalý generální ředitel Google Eric Schmidt, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Sto milionů uživatelů

ChatGPT nicméně ohromil výzkumníky a širokou veřejnost svou schopností generovat lidské reakce na výzvy uživatelů, což naznačuje, že umělá inteligence by mohla nahradit práci a napodobovat lidi. Za pouhé dva měsíce po spuštění dosáhl 100 milionů uživatelů.

Tisíce akademiků, expertů a podnikatelů zapojených do vývoje umělé inteligence včetně miliardáře Elona Muska v březnu v prohlášení vyzvaly k nejméně půlročním pozastavení vývoje nových modelů s ohledem na „hluboká rizika pro společnost a lidstvo”. Podle některých odborníků jsou však obavy přehnané.  Arvind Narayanan, počítačový vědec z Princetonské univerzity, již dříve BBC řekl, že scénáře katastrof podobných sci-fi jsou nerealistické: „Současná umělá inteligence není schopná tato rizika naplnit”.

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje ikona Applu Wozniak.

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje Steve Wozniak

K zástupu lídrů technologického světa varujících před zneužitím prudce se rozvíjející umělé inteligence (AI) se přidal i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Všechny výtvory AI by měly být podle něj jasně označené, jinak to lidem a úřadům ztíží odhalování podvodů a boj s šířením dezinformací, prohlásil podle BBC.

Přečíst článek

S regulacemi rychle se vyvíjející technologie se snaží přijít země po celém světě včetně Evropské unie, která by ještě letos měla schválit právní rámec týkající se umělé inteligence.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme