Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA dají na rozvoj umělé inteligence miliardy. Microsoft a spol. slibují, že budou spolupracovat

Americká vláda dá na rozvoj umělé inteligence miliardy. Microsoft a spol. slíbili, že budou spolupracovat
Profimedia
 ČTK

Americká vláda podpoří rozvoj umělé inteligence 140 miliony dolarů (asi 2,9 miliardy korun). Učiní tak poté, co se prezident Joe Biden setkal se šéfy technologických firem Google, Microsoft a OpenAI, které se zavázaly, že budou v otázkách bezpečnosti AI a jejích uživatelů spolupracovat.

Reklama

Americký prezident Joe Biden se ve čtvrtek zúčastnil jednání se šéfy technologických firem Google, Microsoft a OpenAI, které bylo věnováno rizikům umělé inteligence. Viceprezidentka Kamala Harrisová přítomným ředitelům technologických gigantů řekla, že mají „právní odpovědnost" zajistit bezpečnost svých produktů založených na umělé inteligenci. Ta podle Harrisové může zlepšit životy lidí, ale zároveň vyvolává otázky týkající bezpečnosti, soukromí a občanských práv, napsala agentura Reuters.

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Muž všeobecně považovaný za kmotra umělé inteligence (AI) Geoffrey Hinton opustil v 75 letech svou práci v technologickém gigantu Google a rozhodl se říkat pravdu o rizicích a nebezpečích AI, která v posledních měsících zažívá obrovský boom. Některá nebezpečí AI chatbotů jsou docela děsivá, co když ji zneužije někdo jako Vladimir Putin? řekl Hinton serveru BBC.

Přečíst článek

Diskuse se na setkání vedla zejména o nutnosti větší transparentnosti společností ohledně fungování jejich systémů založených na umělé inteligenci a také o zabezpečení těchto systémů, uvádí se v prohlášení vydaném Bílým domem. Účastníci schůzky se rovněž shodli, že je třeba dále pracovat na tvorbě pravidel, které budou v souvislosti s umělou inteligencí chránit uživatele. Představitelé technologických firem se podle Bílého domu také zavázali, že budou v této věci s vládou dále spolupracovat.

Bílý dům podpoří sedm institutů na vývoj AI

Americká vláda má podle informací agentury AP v plánu oznámit investici ve výši 140 milionů dolarů (2,9 miliardy korun) do sedmi institutů na vývoj umělé inteligence. Bílý dům rovněž v příštích měsících vydá pro federální agentury pokyny, jak s nástroji založenými na umělé inteligenci pracovat.

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Miliardář Elon Musk spustí konkurenta chatovacího systému umělé inteligence ChatGPT, jeho TruthGPT vyzve rivaly od společností Microsoft a Google. Musk to řekl v pondělí v rozhovoru s americkou televizí Fox News, v němž mimo jiné kritizoval produkt konkurence.

Přečíst článek

Generativní umělá inteligence se letos dostala do centra veřejného zájmu, zejména díky chatbotovi ChatGPT společnosti OpenAI, jenž dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii, scénáře či právní dokumenty. Spuštění chatbota také vyvolalo závod mezi technologickými giganty ve vývoji podobných nástrojů.

Nejmenovaný zdroj z Bílého domu agentuře Reuters řekl, že prezident Biden „byl o ChatGPT podrobně informován a experimentoval s ním".

Vrcholné obsazení schůzky

Dnešního jednání se zúčastnili šéf technologické firmy Alphabet, pod kterou spadá internetový vyhledávač Google, Sundar Pichai, šéf Microsoftu Satya Nadella, ředitel OpenAI Sam Altman či šéf firmy Anthropic Dario Amodei. Dále Harrisová a další zástupci Bílého domu, včetně personálního šéfa Bílého domu Jeffa Zientse, poradce pro národní bezpečnost Jakea Sillivana, šéfky Národní ekonomické rady Lael Brainardové či americké ministryně obchodu Giny Raimondové. Nakonec na chvíli dorazil také prezident Biden, s jehož přítomností se původně nepočítalo.

Chatbot_GPT

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Přečíst článek

Naším cílem je vést upřímnou diskusi o rizicích, která vidíme v současném a nadcházejícím vývoji umělé inteligence," uvedl vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy pod podmínkou zachování anonymity. „Pokud chceme využít výhod, musíme začít zvládáním rizik," dodal.

Altman před jednáním řekl, že Bílý dům chce ve věci postupovat správně. „Je dobré se to snažit předvídat," odpověděl na otázku, zda si Bílý dům v otázce regulace umělé inteligence počíná dostatečně rychle. „Určitě to bude výzva, ale jsem si jistý, že to zvládneme," dodal.

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme