Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš se konečně rozhoupal. Chci být prezidentem, prohlásil. Půjde do toho tvrdě, míní experti

Andrej Babiš se svým obytným vozem, se kterým v roce 2022 brázdil republiku v „nevolebním“ turné.
ČTK
 ČTK

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš hodlá kandidovat na prezidenta republiky. Oznámil to dnes večer v televizi Nova. V pondělí požádá o důvěru předsednictvo hnutí. Pokud ji získá, obrátí se na poslance ANO, aby jeho kandidaturu podpořili. Chce hlavně hájit zájmy českých občanů, řekl. Osmašedesátiletý politik a jeden z nejbohatších obyvatel Česka nyní zároveň čelí před soudem obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo.

Reklama

„Když vidím, jak nefunguje vláda, jak nepomáhá lidem, jak je neakční, tak jsem se rozhodl do toho jít," prohlásil Babiš. Od začátku, kdy jako podnikatel vstoupil před jedenácti lety do politiky, měl a má podle svých slov jediný cíl - „aby se lidem v naší zemi žilo líp".

Velké šance nemám, tvrdí

Myslí si, že příliš velké šance na zvolení nemá. „Ale jsem velký bojovník a udělám vše pro to, abych lidi přesvědčil, že jsem dobrý kandidát na prezidenta," dodal.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babiš bude prezidentem. Od jara naplňuje vítěznou strategii, drahé energie mu jenom pomůžou

Bylo to jasné od začátku. Babiš dělal rok drahoty s oznámením, jestli bude nebo nebude kandidovat na prezidenta. Bylo snad až příliš průhledné, jak si hraje s veřejností. A už někdy v únoru či březnu se mluvilo o tom, že kandidaturu oznámí v říjnu. Stalo se.

Přečíst článek

ANO na pondělí svolalo tiskovou konferenci, na které má oficiálně představit svého prezidentského kandidáta. Ještě předtím se záležitostí bude zabývat užší vedení hnutí. Babiš do dnešního dne nevyloučil, ale ani nepotvrdil, že o nejvyšší funkci ve státě bude usilovat.

Politolog Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze očekává, že bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) povede prezidentskou kampaň absolutně bez zábran. „Vzhledem k tomu, jaké v uplynulých týdnech a měsících vysílal Andrej Babiš signály, byly do poslední chvíle ve hře všechny možné varianty," uvedl Just. Politolog míní, že Babišovi uškodilo lavírování do poslední chvíle, průzkumy jej nestaví do role favorita.

Jak volit prezidenta republiky? Základní informace pro voliče

Sedmá volba prezidenta ČR – a třetí přímá obyvateli – se blíží. Jak a kdy se jako volič zúčastnit nadcházejících prezidentských voleb? Kdo může volit, jak volit ze zahraničí, jak je to s hlasovacími lístky? Zde je přehled základních informací ke třetí přímé volbě prezidenta ČR, jejíž první kolo se uskuteční 13. a 14 ledna 2023 a případné druhé kolo o dva týdny později, sestavený na základě informací ministerstva vnitra.

Přečíst článek

Tři měsíce brutální kampaně

O to agresivněji se ale podle něj expremiér vrhne do kampaně. „Očekávám, že kampaň povede absolutně bez zábran," řekl v reakci na Babišovo prohlášení. Také politolog Lukáš Jelínek míní, že Babiš půjde do voleb velmi tvrdě. „Asi si spočítal, že nemá co ztratit. Ani Fica na Slovensku prezidentská porážka neposlala do penze. Zato nás čekají skoro tři měsíce brutální kampaně,“ uvedl na Twitteru.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, případné druhé o dva týdny později. Nejsilnější podpoře se podle posledních průzkumů těší armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel. K jeho nejvážnějším soupeřům by zřejmě spolu s Babišem patřila bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

generál Petr Pavel, kandidát na prezidenta ČR

Sto dnů před volbami věří sázkovky nejvíce Pavlovi, Babiš klesl na druhé až třetí místo

Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel je podle bookmakerů sto dnů před volbou největším favoritem na post prezidenta republiky. Podle sázkových kanceláří má shodně kurz na výhru 2,1:1. Na druhém místě jsou buď Danuše Nerudová, nebo bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který rozhodnutí o kandidatuře oznámí koncem října.

Přečíst článek

Pavel vnímá oznámenou kandidaturu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) jako hrozbu pro Českou republiku kvůli populismu, který zosobňuje. Uvedl to dnes na Twitteru. Pavla nepřekvapilo, že se Babiš bude o post prezidenta republiky ucházet, vzhledem k „intenzivní palebné přípravě", kterou podle něj v posledních týdnech čelí. „Osobně se těším, že do debat přinese oživení, ale obecně jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje," uvedl.

Podle další kandidátky, bývalé rektorky Mendelovy univerzity Danuše Nerudové, budou protikandidáti řešit svou minulost, zatímco ona budoucnost českých občanů. „Andrej Babiš ani po dlouhém pátrání nenašel nikoho lepšího než je on sám, přestože mu prognózy do druhého kola moc šancí nedávají. Zatímco pánové protikandidáti budou v kampani řešit svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech," poznamenala Nerudová.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Babiš se dnes odpoledne sešel na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Vyjádření politici po schůzce novinářům neposkytli. Babiš na Nově řekl, že se Zemanem probírali dění ve světě i doma, hlavně ekonomickou situaci, životní úroveň občanů a fungování vlády.

Median: Babiš ve druhém kole prohrál s každým protivníkem

V prvním kole prezidentských voleb by podle agentury Median v září vyhrál Pavel. Je to poprvé od loňského září, kdy předstihl ve volebním modelu bývalého premiéra Andreje Babiše. Rozdíl je sice v rámci statistické chyby, ukazuje ale na dlouhodobě rostoucí preference Pavla a naopak stagnující u Babiše. Na třetím místě by skončila ekonomka Danuše Nerudová. Pavel by uspěl i v druhém kole volby. Pokud by Babiš postoupil do druhého kola, vyhrál by vždy ten druhý kandidát, vyplývá ze zatím posledního volebního modelu agentury Median.

Z ostatních kandidátů mají šanci na významnější podporu senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček a odborář Josef Středula. V průzkumech se objevují také bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima nebo podnikatel Tomáš Březina.

Petr Fiala, premiér republiky

Vládní koalice nebude mít vlastního prezidentského kandidáta

Vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nenominuje do lednové volby hlavy státu vlastního kandidáta, aby nerozmělňovala hlasy. V prvním kole ani nedá konkrétní doporučení pro jednoho kandidáta. Uvedl to premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala. Koalice nicméně plánuje před prezidentskou volbou spustit informační kampaň. Nechce, aby se na Hrad dostal extremista či populista.

Přečíst článek

Kauzu kolem udělení dotace společnosti Farma Čapí hnízdo začal v září řešit pražský městský soud. V týdnu od 19. prosince by měl soud pokračovat výslechem znalců, ve svých výpovědích by také mohli pokračovat obžalovaní, tedy Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba od počátku vinu popírají. Předseda trestního senátu Jan Šott počítá s tím, že by v prosinci mohly začít závěrečné řeči.

Danuše Nerudová v pořadu Victory Cluv

Danuše Nerudová oznámila kandidaturu na Hrad. Není bez šancí

Ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová oznámila, že se rozhodla kandidovat na prezidentku České republiky. Není bez šancí – například kurzy u sázkových kanceláří ji řadí na páté až šesté místo, co se týče možnosti uspět.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme