Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Danuše Nerudová – hlavní konkurence Pavla a Babiše v boji o Hrad

Danuše Nerudová

Ekonomka, pedagožka. V roce 2018 se jako první žena stala rektorkou Mendelovy univerzity v Brně, v témže roce byla jmenována předsedkyní poradní Komise pro spravedlivé důchody. Odborně se zabývá nejen důchody, ale i problematikou daní a rovnosti postavení mužů a žen. „Do naší společnosti se musí vrátit pokora a úcta,“ prohlásila mimo jiné Nerudová v dřívějším rozhovoru a videopořadu Newstream TV Victory Club. Svou kandidaturu potvrdila 31. května. Na její podporu již ale vznikly facebookové stránky Nerudová na Hrad. V politice dosud nepůsobila. V průzkumech a u sázkových kanceláří je pravidelně třetí za Petrem Pavlem a Andrejem Babišem, v září však Babiše předběhla.

Politička Danuše Nerudová

Udivená Danuše běhá po Bruselu, vedení STAN a Pirátů si líže rány

Volby dopadly tak, jak dopadly. Jenomže takhle odbýt jejich výsledky si straničtí vůdci dovolit nemohou a ani nechtějí. Ozvěny eurovoleb, zdá se, hned tak neutichnou, zachránit nás před politiky mohou snad jen letní prázdniny. I když, krajské a senátní volby jsou v podstatě za dveřmi. Moc si neodechneme. Ještě, že máme hlavu státu. Ta dokáže překvapit.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Politici přitvrdili, evropské volby se blíží

Přečíst článek
Aleš Michl, guvernér ČNB

Rusnok se pustil do svého nástupce: Chybějící nejvyšší prověrka může bránit Michlovi řádně vykonávat funkci

Chybějící nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky může guvernérovi České národní banky (ČNB) Aleši Michlovi bránit plnohodnotně vykonávat jeho funkci. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) to uvedli bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok a bývalá předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová. Server Echo24 v sobotu napsal, že Michl na nejvyšší prověrku čeká od loňského května, standardní lhůta pro vydání prověrky na stupeň přísně tajné uplynula tento týden.

Přečíst článek
Danuše Nerudová označila Pavla za vítěze volby po sečtení ani ne pětiny okrsků

Vrátili jsme srdce na Hrad, popřála Nerudová Pavlovi. Přidali se Fiala, Čaputová, Zeman či šéfka Evropské komise

Poražená kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová na Twitteru označila generála Petra Pavla za vítěze. Sečtena přitom byla v té chvíli teprve pětina okrsků. Přidávají se další osobnosti.

Přečíst článek
Volební komise na Generálním konzulátu v New Yorku, USA

Češi v cizině už odvolili. Koš ve volební místnosti v New Yorku je plný Babiše

Voliči českého prezidenta v zahraničí se překonávají s účastí i ve druhém kole. Na zastupitelských úřadech už například odvolili ti, kdo žijí na americkém kontinentě. Ve Spojených státech amerických se volí na čtyřech místech v Kanadě na dvou. Podle ohlasů z volebních místností je mezi voliči prý cítit radostné napětí. Prohlédněte si naši fotogalerii z volební místnosti na newyorském Manhattanu.

Přečíst článek
ředseda Národního akreditačního úřadu (NAÚ) Robert Plaga hovoří s novináři po zasedání rady NAÚ, 19. ledna 2023 v Praze.

Kauza „rychlotitulů“ na Mendelu: Univerzita přišla o dvě akreditace, Nerudové pochybení to není

Rada Národního akreditačního úřadu se shodla na odebrání institucionální akreditace Mendelově univerzitě pro doktorské studijní programy v ekonomických vědách. Novinářům to po jednání rady řekl šéf úřadu Robert Plaga.

Přečíst článek
Kandidát na prezidenta Petra Pavla a profesorka Danuše Nerudová řekli, jak budou spolupracovat před druhým kolem.by

Nerudová přenechá Pavlovi dobrovolníky a reklamní plochy. Je to plán, jak porazit Babiše

AKTUALIZOVÁNO: Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která skončila na třetím místě v prvním kole prezidentských voleb, bude podporovat vítěze prvního kola Petra Pavla verbálně, sdílením reklamních ploch či společnými vystoupeními.

Přečíst článek
pět minut po otevření volebních místností se tvoří před některými z nich fronty.

PREZIDENTSKÉ VOLBY ON-LINE: Pavlovi vyjádřili podporu Nerudová, Fischer, Hilšer i premiér Fiala

První kolo přímé volby prezidenta ČR skončilo, začalo sčítání hlasů. Po sečtení hlasů ve třech čtvrtinách okrsků vede bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 37 procenty hlasů. Na druhém místě byl generál ve výslužbě Petr Pavel se 33,49 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního serveru ČSÚ. Na třetím místě je zatím bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 13,77 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je senátor Pavel Fischer se 6,56 procenta hlasů. Zisk ostatních kandidátů se pohyboval pod pěti procenty. Volební účast činila 67,48 procenta.

Přečíst článek
Účast v prezidentských volbách v cizině byla rekordní, jako například na ambasádě v Paříži

Účast v prezidentských volbách v cizině byla rekordní. Češi volají po změně a korespondenční volbě

Češi v cizině trhají rekordy v prezidentských volbách na zastupitelských úřadech. Obrovský zájem hlásí Německo, Belgie, Británie i Spojené státy americké. Ani menší státy ale nezůstávají pozadu. Velvyslanci i konzulové ve všech 111 voličských místech za hranicemi České republiky zaznamenali mnohem vyšší účast voličů než při posledních volbách prezidenta v roce 2018.

Přečíst článek
Sídlo Evropské centrální banky

Jak ovlivní nová hlava státu ekonomiku? Při vítězství Pavla i Nerudové se Česko přiblíží přijetí eura

Ať už vzejde z probíhajících prezidentských voleb jako nová hlava státu kdokoli, na tuzemskou ekonomiku to prakticky nebude mít žádný dopad. Bezprostředně, ale ani střednědobě. Nový prezident či prezidentka může mít výraznější vliv teprve dlouhodobě, tedy zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033.

Přečíst článek
Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek
Generál Pavel je pro bookmakery favoritem, naopak Danuše Nerudová ztrácí.

Favoritem je Pavel, den před volbou Nerudová u bookmakerů ztratila

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel je i den před začátkem volby prezidenta sázkovým favoritem. Po středeční debatě na TV Prima a CNN Prima News si pozici upevnil a jeho kurz je na hodnotách 1,45:1 až 1,52:1. Naopak si pohoršila ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která měla v pondělí kurz na výhru 5:1 a aktuálně stoupl na 10:1 až 14:1. Další z kandidátů na hlavu státu, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš zůstává podle bookmakerů druhým favoritem s kurzem okolo 3,4:1. Vyplývá to z informací sázkových kanceláří na jejich internetových stránkách.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme