Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!
ČTK
Jana Havligerová

Jestli se ještě sami sebe ptáte, komu dát hlas v prezidentské volbě, tak už máte na rozhodnutí jenom pár dní. Kdo bude mít v pátek třináctého (a samozřejmě následující sobotu) smůlu, se ale zdá skoro jasné. Favorité prvního kola jsou s velkým náskokem Pavel, Nerudová a Babiš – alespoň podle průzkumů. A ty se prý tentokrát u prezidentské volby nezmýlí. Ale do pátku se ještě budou dít věci. Řečeno s klasikem, bude se to řezat.

Reklama

Starý pán na Hradě ovšem ještě vládne, a jak jinak – v zemanovském stylu. Hradním pohůnkům rozdal statisícové odměny, vládě hází klacky pod nohy. Lidovce Hladíka ministrem životního prostředí ne a nejmenuje. Nic nového pod sluncem, tenhle prezident se s premiéry přetahuje o jmenování ministra už počtvrté. Jenže končí, a tak předseda KDU-ČSL Jurečka (dotčený resort momentálně řídí) klidně udělal na Zemana dlouhý nos. Hladík bude velet ministerstvu z pozice náměstka. Taky řešení.

Sociální demokraté – tedy ti, co v ČSSD ještě zbyli – si po čase popovídali z očí do očí a na brněnském sjezdu strany si posypali hlavy popelem. Předseda Šmarda věří, že sociální demokracie povstane z popele jako pták Fénix. Do vedení si straníci zvolili Karla Machovce, politika, který byl v předsednictvu už v 90. letech. Nahradí exministra zahraničí Petříčka, který na stranickou funkci rezignoval z osobních důvodů. Filmy pro pamětníky jsou oblíbené a v módě retro také docela frčí. Ale v politice?

Další politické glosy Jany Havligerové čtěte zde:

Pět dnů před prvním kolem volby prezidenta vévodí preferencím Babiš, Pavel a Nerudová

Pět dnů před prvním kolem volby prezidenta vévodí preferencím Babiš, Pavel a Nerudová

První kolo prezidentské volby by nyní vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) s 27,9 procenta hlasů. Těsně za ním by skončil generál Petr Pavel s 26,7 procenta následovaný s 24,4 procenta ekonomkou Danuší Nerudovou. Vyplynulo to z lednového volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima News. Od prosince se podpora Babiše a Nerudové snížila, zatímco Pavel si polepšil a postoupil na druhé místo, kde koncem roku byla jeho konkurentka Nerudová. Podle modelu by však Babiše ve druhém kole porazili jak Pavel, tak Nerudová.

Přečíst článek

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Přečíst článek
Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud, říká komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Jana Havligerová: Prezidentští kandidáti jsou vybráni. Na tahu nejsou voliči, ale Nejvyšší správní soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme