Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Vládní koalice nebude mít vlastního prezidentského kandidáta

Petr Fiala, premiér republiky
ČTK
 ČTK

Vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nenominuje do lednové volby hlavy státu vlastního kandidáta, aby nerozmělňovala hlasy. V prvním kole ani nedá konkrétní doporučení pro jednoho kandidáta. Uvedl to premiér a předseda občanských demokratů Petr Fiala. Koalice nicméně plánuje před prezidentskou volbou spustit informační kampaň. Nechce, aby se na Hrad dostal extremista či populista.

Reklama

Jako osobnosti vhodné pro funkci prezidenta jmenoval premiér Fiala senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. Se všemi třemi jmenovanými zástupci koalice o svém rozhodnutí jednali.

Stop populistům a extremistům

"Věřím, že každý z nich může vykonávat funkci v souladu se základními hodnotami, které zastávají naše strany," uvedl Fiala. "Naším cílem a odpovědností jako nejsilnějšího uskupení zůstává zabránit vstupu populistických a extremistických sil do funkce prezidenta republiky," doplnil s tím, že prezident zastupuje Česko na řadě mezinárodních jednání včetně Severoatlantické aliance.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Podle Fialy tři jména vzešla od členů stran, voličů, z debat a průzkumů. "Jsou to lidé, do kterých naši voliči vkládají naději, že budou reprezentovat naši zemi," řekl Fiala. Dodal, že pro druhé kolo volby už strany jasně vyjádří podporu některému z kandidátů, i kdyby se ve druhém kole ocitli dva kandidáti z trojice Fischer, Nerudová, Pavel.

Rozhovory s kandidáty na Hrad v seriálu Kafe s prezidentem najdete zde

První místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin poukázal na malou komunikaci dosavadního prezidenta Miloše Zemana se Senátem. Země má podle něj naději, že na začátku příštího roku bude zvolen prezident, který bude komunikovat s vládou i oběma parlamentními komorami, všemi občany.

Kdo obsadí Pražský hrad na dalších pět let jako prezident, rozhodnou čeští voliči na jaře roku 2023.

Mají lidé víc makat, nebo jim má stát přidat? Co lze vyčíst z ekonomických programů kandidátů na prezidenta

Danuše Nerudová o ekonomice přednáší. Petr Pavel jí vůbec nerozumí, baví ho geopolitická témata. Dosud ohlášení kandidáti na prezidenta mají s ekonomickými otázkami různé zkušenosti. S energetickou krizí se ekonomika stává tématem dne. A tím i tématem prezidentských voleb. Přinášíme proto pro lepší orientaci voličů přehled ekonomického uvažování relevantních či oznámených kandidátů na prezidenta.

Přečíst článek

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že Fischer, Nerudová a Pavel mají své sympatizanty a vybočují z řady dalších kandidátů, o kterých se ve veřejném prostoru mluví. Někteří členové strany se podle něj podílí na sběru podpisů a členská základna KDU-ČSL se aktivně zapojí do kampaně.

Členství Pavla v KSČ nevadí

V souvislosti s kritizovaným členstvím Pavla v předlistopadové komunistické straně Fiala uvedl, že nejdůležitější je pro koalici, aby prezident měl jasnou prozápadní orientaci a ctil Ústavu, a že vnímá hlasy voličů.

Andrej Babiš

ANO má čtyři kandidáty na prezidenta – Schillerovou, Havlíčka či Vondráčka, prohlásil Babiš

Hnutí ANO má čtyři možné uchazeče o post prezidenta. V rozhovoru pro ČTK to řekl předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl. Babiš chce sám své rozhodnutí o kandidatuře oznámit v druhé polovině října.

Přečíst článek

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Za favority lednové volby jsou podle průzkumů veřejného mínění považováni Pavel a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který ale dosud účast ve volbách nepotvrdil. Mezi hlavními kandidáty je také Nerudová, senátor Marek Hilšer a odborář Josef Středula.

Kdo obsadí Pražský hrad na dalších pět let jako prezident, rozhodnou čeští voliči na jaře roku 2023.

V prvním kole prezidentské volby stále vede Babiš, po druhém kole by byl prezidentem Pavel

V prvním kole prezidentských voleb by vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), ale jeho podpora od minulého průzkumu mírně klesla. Druhý by skončil generál Petr Pavel a třetí ekonomka Danuše Nerudová, jejíž podpora meziměsíčně výrazně vzrostla. V druhém kole by zvítězil Pavel. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu agentury Median.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Přečíst článek
Energetickou krizi už ustojíme. Letos nastane čas na změnu sazeb DPH, dotáhnutí důchodové reformy a snížení deficitu, míní premiér Fiala

Premiér Fiala: Energetickou krizi už ustojíme. Nastal čas na změnu DPH, finiš důchodové reformy a snížení deficitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme