Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Pět dnů před prvním kolem volby prezidenta vévodí preferencím Babiš, Pavel a Nerudová

Pět dnů před prvním kolem volby prezidenta vévodí preferencím Babiš, Pavel a Nerudová
ČTK
 ČTK

První kolo prezidentské volby by nyní vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) s 27,9 procenta hlasů. Těsně za ním by skončil generál Petr Pavel s 26,7 procenta následovaný s 24,4 procenta ekonomkou Danuší Nerudovou. Vyplynulo to z lednového volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima News. Od prosince se podpora Babiše a Nerudové snížila, zatímco Pavel si polepšil a postoupil na druhé místo, kde koncem roku byla jeho konkurentka Nerudová. Podle modelu by však Babiše ve druhém kole porazili jak Pavel, tak Nerudová.

Reklama

Podle STEM ale čtvrtina voličů stále neví, koho bude příští týden volit.

Další mají na Babiše, Pavla a Nerudovou velký odstup

Průzkum agentura provedla mezi dvěma tisíci Čechy staršími 18 let v době od 2. do 4. ledna. Výzkumníci uvedli, že voleb se chce zúčastnit až 75 procent voličů, realita ale bývá slabší. Předpokládají volební účast 68 procent, při které by za trojicí Babiš, Pavel a Nerudová skončili v prvním kole s velkým odstupem Pavel Fischer s 6,4 procenta, Jaroslav Bašta by získal 5,4 procenta, Marek Hilšer 3,4 procenta, Josef Středula tři procenta hlasů a přes procento lidí by volilo Karla Diviše a Tomáše Zimu.

David Černý

David Černý: Není to veselá situace. 30 let po konci bolševika budeme zase volit bolševika

Vyjádří se i tentokrát sochař David Černý skrze svoji tvorbu k nadcházejícímu vítězi prezidentské volby? A bude to spíš srdce nebo vztyčený prostředníček? A koho bude Černý volit? „Mám intenzivní pocit, že budu volit zejména proti někomu,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Při srovnání s prosincovým průzkumem STEM pro CNN Prima News si Babiš i Nerudová pohoršili zhruba o dva procentní body, naproti tomu Pavel si připsal 3,7 bodu. U ostatních kandidátů se zvýšila podpora u Bašty, který by nyní proti prosinci získal o 2,5 bodu více hlasů. Vedle toho Hilšer by měl v prvním kole o 1,7 bodu méně než v prosinci a Středula přibližně o bod méně.

Ve druhém kole by Babiš prohrál

Z dnes zveřejněného modelu STEM také vyplývá, že Pavel i Nerudová by Babiše ve druhém kole porazili poměrem hlasů 57 ku 43. Pokud by se do druhého kola dostal Pavel s Nerudovou, projevila by se podle autorů průzkumu velká nerozhodnost mezi oběma voličskými tábory, oba mají stejnou šanci získat prezidentskou funkci.

"Duel Petra Pavla s Danuší Nerudovou by pravděpodobně vedl k podstatně nižší volební účasti ve druhém kole. Doma by zůstali především podporovatelé Andreje Babiše z prvního kola, ale též část voličů obou kandidátů, pro které není podstatné, který z nich by se měl stát prezidentem," doplnili autoři průzkumu.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jana Havligerová: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Politický diář Jany Havligerové: Prezidentský pátek třináctého aneb Nejslabší, máte padáka!

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme