Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Cena akcií Tesly ještě poroste, stejně tak i úrokové sazby

Týden Tradera: Cena akcií Tesly ještě poroste, stejně tak i úrokové sazby
Kryštof Míšek

V posledních týdnech akciové trhy nepředváděly solidní výkony uplynulých měsíců a lze říci, že byly pod tlakem negativních zpráv zejména o inflaci. Přesto začátek úspěšné výsledkové sezony tento trend narušil a trhy následně dosáhly svých absolutních maxim. Výsledky reportovaných společností investory uklidnily a Index S&P 500 se tak vrátil k hodnotám kolem 4500 bodů. A co trhy v uplynulém období zajímalo nejvíce?

Reklama

Investory v uplynulém týdnu velmi potěšila společnost Tesla, která reportovala za třetí kvartál nejlepší výsledky od svého založení a podařilo se jí vytvořit zisk 1,62 miliard dolarů. Jedná se o pětinásobné zvýšení oproti předcházejícímu roku. Tržby společnosti vyskočily meziročně o silných 57 procent a i přes faktory, jako je nedostatek čipů nebo komplikace v námořní dopravě, firma začíná objemem produkce a výsledky šlapat na paty zavedeným hráčům v automobilovém průmyslu.

Elektromobil, ilustrační foto

Týden Tradera: Blackouty, americké dluhy a tuzemská potřeba vlády

Minule jsem tu psal o hrozbě Blackoutu a v uplynulém týdnu již prosakovaly zprávy, že vlivem nedostatku uhlí musejí v Indii v několika regionech šetřit s energii. Řekl bych, že tyto zprávy by měly vnímat zejména politické špičky EU ve chvíli, kdy tlačí na elektromobilitu a odklon od tradičních zdrojů v rámci Green Deal.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk má nakročeno stát se dolarovým bilionářem

Americký podnikatel Elon Musk by se jako první na světě mohl stát dolarovým bilionářem.

Přečíst článek

Akcie Tesly se obchodují na velmi vysokých hodnotách měřeno standardními ukazateli, pohledem P/E příštího roku jde o 118násobek. Přesto bych uvedl, že v současném tržním nastavení je možné, že budou v příštích týdnech překonávat svá historická maxima okolo 900 dolarů za akcii. V budoucnu bych pak očekával, že firma v čele s Elonem Muskem přistoupí k takzvanému reverznímu splitu 1:10. Akcie tak mohou zlevnit a přitáhnout menší retailové investory.

Americká společnost Facebook plánuje změnit svůj název. Zakladatel firmy Mark Zuckerberg plánuje nový název představit na konferenci 28 října. Výsledkem přejmenování společnosti by bylo, že soc. síť Facebook se stane jedním z portfolia soc. sítí, které firma vlastní. Mezi ně v tuto chvíli patří WhatsApp, Instagram nebo Oculus. Tato věc není neobvyklá a v minulosti k ní přistoupil například také Google.

Krize pokračuje

Energetická krize v Evropě před začátkem zimy pokračuje a nezdá se, že by se na tom mělo něco v dohledné době změnit. Ruský Gazprom zatím nenavýšil nijak významně své dodávky plynu do Evropy a snaží se vytvářet tlak na evropské regulátory tak, aby došlo k co nejrychlejšímu schválení produkce skrze nový plynovod Nord Stream II. Produkce Gazpromu tak zůstává na nejnižších úrovních od roku 2014. Ruská energetická společnost si navíc nezarezervovala pro své dodávky přes Ukrajinu žádné dodatečné tranzitní kapacity. Lze tak očekávat pokračují tlak na odběratele v EU.

Reportovaná data o výrobní inflaci opět překonala očekávání a v domácí ekonomice pozorujeme skutečně nestandardní cenové tlaky. Výrobní ceny za září dosáhly meziročního růstu o 9,9 procenta, což je rekordní údaj od roku 1993, kdy ještě probíhala rozsáhlá liberalizace cen po pádu totalitního režimu. Na zářijovém zasedání ČNB se bude znovu diskutovat ne zda zvedat znovu sazby, ale jestli přikrčit opětovně k tvrdému zásahu v podobě až 75 bazických bodů.

Současná situace pohledem úrokových swapů indikuje, že na začátku roku může být hlavní sazba ČNB až na úrovni 2,8 procenta. Otázkou zůstává, kde si pak bankéři vyberou přestávku a zvyšování sazeb ustane, možná tomu bude někdy v 1Q 2022, kdy by mohly odeznít některé nabídkové inflační tlaky ze zahraničí.

Nová vláda se má každopádně na co těšit - z hlediska monetární politiky zejména na vyšší výpůjční náklady na finančních trzích nebo na prodražení stávající dluhové služby. Na druhou stranu inflace, která se nyní pohybuje okolo sedmi procent, pravidelně ukrajuje z bobtnajícího dluhu České republiky. Aspoň něco.

energie

Týden tradera: Vysoké napětí na trhu s energiemi

Volatilita měřena americkým indexem strachu VIX se již nějakou dobu drží na vyšších úrovních (kolem 20) a nezdá se, že by ho mělo v příštích dnech něco významně trvale uklidnit. Investoři si možná uvědomují, že křehké pandemické oživení může být ohroženo strmým růstem cen energií ve světě, pokřivením dodavatelských vztahů a inflací. 

Přečíst článek

Hlavní budova České národní banky

Lukáš Kovanda: Hypotéky zdraží, úroky za vládní dluh jsou nejvýše od roku 2012

Hypotéky v Česku zdražují nejvýraznějším tempem od konce roku 2018. V září jejich průměrná úroková sazba stoupla z 2,32 na 2,43 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Fincentrum Hypoindex. Z měsíce na měsíc tak průměrná sazba poskočila hned o 0,11 procentního bodu. Rapidněji meziměsíčně stoupala naposledy v prosinci 2018. Jde však stále jen o „zahřívací kolo“. Hypotéky budou dále a ještě rychleji zdražovat v příštích měsících.

Přečíst článek

trader

Týden Tradera: Rozkolísané trhy znamenají investorskou šanci

Na trzích se dál projevuje zvýšená volatilita, která asi nejvíce pramení z obav ze stoupajících cen energií, zejména elektřiny, a lze říct, že výsledek voleb v Německu, kde zvítězila SPD, tuto situaci příliš nezměnil.

Přečíst článek

Reklama

Související

akciová bublina, ilustrační foto

Technologické akcie zažily nejhorší týden za dvacet let. Hrozí prasknutí bubliny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme