Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Technologické akcie zažily nejhorší týden za dvacet let. Hrozí prasknutí bubliny?

akciová bublina, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc
sta

Index Nasdaq 100, v němž jsou akcie nejznámějších technologických společností, každý den ztrácel 1 procento hodnoty, uvedla agentura Bloomberg. Tak špatný týden populární sektor nezažil dvacet let. Tehdy přitom splaskla takzvaná dotkom bublina.

Reklama

Amazon – minust šest procent, Tesla – minus 5,26 procenta, Meta (dříve Facebook) – minus více než čtyři procenta. Google – minus dvě a půl procenta. Netflix – minus téměř 22 procent.

A to vše pouze za pátek, poslední obchodní den uplynulého týdne. Jak trefně poznamenala agentura Bloomberg, investoři sázející na růst mohou být rádi za jedinou věc – že se kvůli svátku obchodovalo jen čtyři dny.

Efekt covid vyprchal. Lidé už doma zase cvičí míň

Pandemie je u konce, naznačují propady Netflixu, Pelotonu a Clubhousu

Během koronavirové krize se z nich stali miláčkové lidí nedobrovolně zavřených doma. Díky Netflixu se lidé v pandemii měli na co dívat, díky Pelotonu cvičili, díky sociální síti Clubhouse si spolu povídali. Poslední výsledky Netflixu naznačují, že pandemické kouzlo vyprchalo, totéž platí i pro Peloton. Ani jednomu se nedaří lákat dostatečné množství nových zákazníků. A ještě hůř na tom je Clubhouse, fenomén konce prvního pandemického roku. 

Přečíst článek

Každý z nich totiž slavný technologický sektor přišel o jedno procento hodnoty. Týden plný takovýchto propadů přitom burza Nasdaq specializující se na technologické firmy prožila jen při prasknutí takzvané dotkom bubliny v roce 2000 a po 11. září o rok později.

„Jen v tomto týdnu Nasdaq 100 odepsal 7,5 procenta, což dokonaly tragické výsledky pandemických miláčků, jako je Netflix. Investoři přestávají věřit v postpandemické oživení a s ním spojený růst technologického sektoru. Jen od začátku roku pak indes ztratil 12 procent, čímž má našlápnuto prožít nejhorší měsíc od krize v roce 2008,“ uvedl Bloomberg.

„Výprodeje v poslední hodině seance a kontinuální každodenní propady naznačují, že s technologickým sektorem přestávají mít trpělivost institucionální investoři a snaží se akcií zbavit co nejrychleji,“ prohlásil Chris Murphy ze Susquehanna International Group, která se na obchod s technologickými akciemi soustředí.

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

KFC v Praze

Kuře táhne víc než hovězí. KFC má v Česku nejvíc poboček

Nejširší sítí rychlého občerstvení v České republice je KFC se 114 restauracemi, o pět méně jich má konkurenční McDonald´s. Řetězce se letos plánují rozrůst většinou o několik nových poboček. Vyplývá to z ankety mezi fast food řetězci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg

Balík pro Zuckerberga. Jeho Meta mu z dividendy přihraje stovky milionů dolarů ročně

Přečíst článek
Generální ředitel americké internetové společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Zuckerberg výhodně prodal. Za akcie Mety inkasoval více než 400 milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme