Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Blackouty, americké dluhy a tuzemská potřeba vlády

Elektromobil, ilustrační foto
Pixabay a Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Minule jsem tu psal o hrozbě Blackoutu a v uplynulém týdnu již prosakovaly zprávy, že vlivem nedostatku uhlí musejí v Indii v několika regionech šetřit s energii. Řekl bych, že tyto zprávy by měly vnímat zejména politické špičky EU ve chvíli, kdy tlačí na elektromobilitu a odklon od tradičních zdrojů v rámci Green Deal.

Reklama

Mezinárodní energetická agentura IEA dokonce ve své výroční zprávě o výhledu trhu s energiemi varuje, že pokrok v oblasti čisté energie je příliš pomalý na to, aby mohlo docházet ke globálnímu přechodu na pouze čisté zdroje. A co byly další významné události minulého týdne na finančních trzích?

Drama se nekonalo

V úterý k večeru sněmovna reprezentantů zajistila možnost půjčovat si další finanční prostředky pro USA, a tak se drama okolo zvýšení dluhového stropu tentokrát nekonalo. Reprezentanti demokratů a republikánů by zřejmě neradi ohrozili křehké ekonomické oživení po covidové pandemii, a tak zvýšili limit dluhového stropu. To, že vláda USA od dob prezidenta Clintona má problém s tím, že má strukturálně vyšší výdaje, než příjmy federálního rozpočtu, se samozřejmě neřeší, a hudba, tak může hrát dál.

Akcie v USA na to však zareagovaly pouze vlažně, jako by vůbec nepočítaly s tím, že se tato věc může vyhrotit. Vzhledem k tomu, že jsme na startu výsledkové sezony za třetí kvartál, tak je patrné, že finanční trhy se budou nyní zaměřovat na výsledky velkých společností.

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Sázka na akcie Bank of America vynesla Warrenu Buffettovi skoro dvě miliardy

Sázka na akcie Bank of America vynesla Warrenovi Buffetovi téměř dvě miliardy dolarů. Nákupem si známý investor vylepšil reputaci. Podle některých totiž během loňského roku ztratil svůj pověstný „čich“.

Přečíst článek

Z prvních reportovaných tohoto období lze zmínit společnost JP Morgan, která vykázala solidní výsledky napříč divizemi, zisk (3,74 dolaru na akcii) i příjmy ve výši 30,44 miliardy dolarů překonaly očekávání a banka pod vedením J. Dimona znovu překonala spolehlivě konsenzuální očekávání analytiků. Při poměru ceny za akcii k zisku (P/E) ve výši 14 a ročním dividendovém výnosu kolem dvou procent se jedná stále o zajímavou příležitost. Ostatně to si myslí také řada odborníků, hned 19 analytických doporučení znějí „koupit“.

Hra o vládu a sazby v Česku

V domácí ekonomice byly sledovány začátky prvních jednání o nové vládě, kterou bude sestavovat pět stran (koalice SPOLU a Pir/STAN). Z minulosti je zřejmé, že již koaliční vládnutí o třech stranách bylo v minulosti plné „okopávání kotníků“ a možné nestability. Nicméně řešení strukturálně vysokých rozpočtových schodků a zastavování výroby v automobilovém průmyslu způsobeném nedostatkem čipů nesnese odkladu.

Nová vláda by tak měla být jmenována v co nejrychlejším čase tak, aby se ČR mohla patřičně připravit na své předsednictví a vybojovat své hlavní priority, mezi které patří jádro jako čistý zdroj. Podle centrálního bankéře Oldřicha Dědka by sazby měly být udržovány na nižších úrovních a vhodná doba k jejich normalizaci ještě nenastala. Vzhledem k posledním inflačním číslům, kdy růst cenové hladiny v ČR dosáhnul již bezmála pěti procent se jeví tato slova jako nepříliš opodstatněná. Kdy, když ne teď, se pokusit dostat sazby k úrovním, na které jsme byly v minulosti zvyklí?

energie

Týden tradera: Vysoké napětí na trhu s energiemi

Volatilita měřena americkým indexem strachu VIX se již nějakou dobu drží na vyšších úrovních (kolem 20) a nezdá se, že by ho mělo v příštích dnech něco významně trvale uklidnit. Investoři si možná uvědomují, že křehké pandemické oživení může být ohroženo strmým růstem cen energií ve světě, pokřivením dodavatelských vztahů a inflací. 

Přečíst článek

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden Tradera: Od čtvrtka s vyššími sazbami

Z pohledu na akciové trhy to vypadá, že se indexy stabilizovaly a z vyjádření řady tržních stratégů se zdá, že by korekce mohla být u konce. Co konkrétně promlouvalo do dění na finančních trzích v nedávné době?

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme