Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Rozkolísané trhy znamenají investorskou šanci

trader
ČTK, Petr Svoboda / Newstream
Kryštof Míšek

Na trzích se dál projevuje zvýšená volatilita, která asi nejvíce pramení z obav ze stoupajících cen energií, zejména elektřiny, a lze říct, že výsledek voleb v Německu, kde zvítězila SPD, tuto situaci příliš nezměnil.

Reklama

Podle Christiny Lagardeové nemá ekonomika eurozóny ještě to nejhorší za sebou. Uvedla to na letošním online fóru o centrálním bankovnictví. Už jen to mi přijde jako dobré potvrzení toho, že pandemie Covid-19 stále narušuje naše životy.

Z hlediska obsahu vyjádření bankéřky bych rád vypíchnul její pohled na rostoucí inflaci, která prý krátkodobě může překročit cíl ECB. Tento měnový kurz banky je prý potřeba udržet, „aby bylo možné bezpečně překonat pandemii a udržitelně snížit inflaci na dvě procenta“. Není to nicméně v přímém rozporu? Pokud bude inflace dále sílit nad inflační cíl banky, může být neustálé tištění peněz a sazby u nuly v přímém rozporu s touto strategií. Přijde mi, že od prvního října již bývalá generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu nechtěla přiznat závislost jižních zemí eurozóny a dalších předlužených ekonomik na kvantitativním uvolňování v rámci pandemických nákupů (EPPP) banky.

Bude draho

Čína hodlá bojovat s rostoucími cenami elektřiny prostřednictvím vyšších poplatků pro průmyslové odběratele. Tohle dále zvýší tlak na výrobce a v konečném důsledku na spotřebitele. Inflační očekávání spotřebitelů tak mohou jen růst. Slovy velkého klasika by šlo jen konstatovat: „Drahota bude, víc Vám neřeknu“.

Z výše uvedeného bych usuzoval, že vyšší cenové tlaky mohou přetrvávat. Odpovídají tomu také zveřejněná data v eurozóně o očekávání spotřebitelské inflace, když v září rostla na 33,1 bodu z 31,1 bodu za srpen. Světové burzy by to mohly v tomto čtvrtletí dále negativně reflektovat. Připravme se tedy na možnou dlouhodobější vyšší volatilitu na trzích. Ta může opět přinést krátkodobé příležitosti.

I proto se zdá , že těžaři ropy by mohli zažít další růst cen akcií. Společnosti jako BP nebo Exxon by stále mohly předvést další solidní výkony.

V domácí ekonomice došlo k dlouho očekávanému zasedání ČNB, která měla rozhodovat, o kolik zvedné klíčovou úrokovou sazbu. Karty před zasedáním byly poměrně jednoznačně rozdané a zvýšení o 50 bazických bodů by už nebylo pro trhy nějakým překvapením. Přesto bankéři v čele s guvernérem Rusnokem odpálili nečekanou bombu a došlo ke zvýšení o 0,75 bodu! Jedná se tedy o nejvyšší utažení měnové politiky od krize v roce 1997. Otázkou zůstává, kam se dostaneme na konci roku, bude to až na úroveň 2,25 nebo i více?

Christine Lagardeová, šéfka ECB

ECB přišlápla brzdu. Zpomalí nákupy dluhopisů

Rada guvernérů ECB rozhodla, že sníží měsíční nákupy dluhopisů v rámci nouzového pandemického programu označovaného PEPP.

Přečíst článek

Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden Tradera: Od čtvrtka s vyššími sazbami

Z pohledu na akciové trhy to vypadá, že se indexy stabilizovaly a z vyjádření řady tržních stratégů se zdá, že by korekce mohla být u konce. Co konkrétně promlouvalo do dění na finančních trzích v nedávné době?

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme