Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Hypotéky zdraží, úroky za vládní dluh jsou nejvýše od roku 2012

Hlavní budova České národní banky
ČNB
Lukáš Kovanda

Hypotéky v Česku zdražují nejvýraznějším tempem od konce roku 2018. V září jejich průměrná úroková sazba stoupla z 2,32 na 2,43 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Fincentrum Hypoindex. Z měsíce na měsíc tak průměrná sazba poskočila hned o 0,11 procentního bodu. Rapidněji meziměsíčně stoupala naposledy v prosinci 2018. Jde však stále jen o „zahřívací kolo“. Hypotéky budou dále a ještě rychleji zdražovat v příštích měsících.

Reklama

Kdo tedy potřebuje v nejbližším roce až dvou letech hypotéku, neměl by otálet a vyčkávat, ale naopak si ji okamžitě sjednat. Česká národní banka totiž v rámci své snahy o zkrocení inflace bude i v nadcházející době razantně zvyšovat svoji základní úrokovou sazbu, a tím zdražovat peníze v celé ekonomice. Trh nyní sází na to, že během dvanácti měsíců by základní sazba ČNB mohla činit až tři procenta (viz graf agentury Bloomberg):

 

Nyní odpovídá 1,5 procentu. Zvýšení základní sazby ČNB do pásma od 2,75 do tří procent nejspíše zvýší průměrnou sazbu hypoték v ČR na úroveň čtyř a více procent.  

Ruku v ruce s růstem základní sazby ČNB ale zdražují nejen hypotéky. Roste úrok také na dluhu české vlády. V úterý podle Bloombergu vystoupal úrok na desetiletém dluhopisu vlády ČR na 2,6 procenta, nejvýše od první poloviny července 2012:

 

Česká vláda si tedy už nyní půjčuje nejdráže za více než devět let, přičemž v souladu s očekávaným růstem základního úroku ČNB lze předpokládat další vzestup úroku na jejím dluhu.

Atraktivnější úročení českých dluhopisů také přispívá právě k tlaku na růst úroku na hypotékách. Například pro banky je uložení volných peněz do dluhopisů bezpečnější než jejich poskytnutí v podobě hypotéky. Pokud tedy mohou nyní očekávat vyšší úrok za svoji půjčku vládě, budou ochotny na hypotéce půjčovat jen tehdy, zvýší-li se na ní úrok obdobně.  

video

Na pražském Žofíně ocenili Manažery roku. Jsou jimi Kupková a Schellong

Absolutní vítězkou letošního ročníku soutěže Manažer roku se stala Kateřina Kupková, generální ředitelka společnosti Lenzing Biocel Paskov. Ocenění nejlepší manažer získal Norbert Schellong, který kromě řízení Nemocnice Havířov testuje možnosti inovativní distanční medicíny. Newstream byl mediálním partnerem soutěže.

Přečíst článek

Růst úroku na českém dluhu na nejvyšší úroveň od července 2012 je varovným signálem. Právě v červenci 2012 pronesl tehdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi svůj památný projev zvaný „Whatever It Takes“. V čase zuřící evropské dluhové krize se zavázal, že ECB učiní pro záchranu eura vše a vyjádřil přesvědčení, že to bude stačit.

Ještě v létě téhož roku pak ECB představila program přímých monetárních transakcí (OMT), který jí umožňuje na sekundárním trhu nakupovat potenciálně neomezený objem vládního dluhu kterékoli členské země eurozóny. Začleněním programu OMT do svého repertoáru se ECB vlastně zavázala, že bude v případě potřeby stlačovat úrokové sazby zejména na krátkodobém veřejném dluhu eurozóny.

Rodinný dům architektů.

Symbióza moderny a tradice. Tak to vypadá, když si tvoří domov architekti

Hledali útěk před ruchem velkoměsta a místo vhodné pro vytvoření nového domova našli v historické části Trhových Svin. Dva domy architekti Barbora a Jiří Weinzettlovi spojili v jeden.

Přečíst článek

Začlenění programu do jejího repertoáru úrokové míry stlačilo napříč Evropou – i v ČR a v zemích mimo eurozónu – neboť razantně snížilo riziko pokračování evropské dluhové krize.   

To, že se nyní úrok na českém vládním dluhu vrací na úrovně z července 2012, tak svým způsobem představuje konec jedné éry – éry nízké inflace a extrémně levných peněz, jak na hypotékách, tak na vládním dluhu. Zadlužování tudíž v nadcházející době může být obtížnější pro domácnosti i vládu. Pro pravděpodobnou nastupující vládu Petra Fialy (Spolu) to také znamená, že její zamýšlené reformy, zejména razantní snížení tempa veřejného zadlužování ČR, budou muset být sociálně ještě bolestivější, než se dosud mohlo zdát.  

Reklama

Související

Banky s úroky u hypoték příliš nehýbají. Průměrná sazba v dubnu nepatrně vzrostla na 6,3 procenta

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

A je to tady. Úrok průměrné hypotéky pokořil hranici 5 procent a dál poroste kvůli ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme