Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Pražská koalice má konečně program. Umělá inteligence by asi byla kreativnější

Pražští radní slaví dohodu nad programem
ČTK
Stanislav Šulc

Je to takový novorozenec, který se narodil téměř v termínu. Tedy pokud se politické programy mají péci devět měsíců. Pražská koalice totiž představila program, podle nějž bude vládnout. A to pouhých 9 měsíců (a dva dny) po volbách. Při pohledu na program se chce říct, že to je spíš takový logický autopilot pro současnou dobu než nějaký sofistikovaný plán.

Reklama

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Vybudovat chce vědeckotechnický park, pokračovat ve směně majetku se státem a rovněž bude se státem jednat o dostavbě Pražského okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Uvedli pražští radní při představení programového prohlášení rady.

Tak ambivalentní pocity, aby jeden pohledal.

Na jedné straně je nejspíš záslužné a chvályhodné, že se pražští radní konečně dokázali shodnout na něčem, co pak jejich zastupitelé také odmávají. Jistě to bylo manévrování srovnatelné s příslovečným tancem mezi vejci.

Nedokončená budova Nová Palmovka

Praha dostaví nedokončenou budovu Nová Palmovka, sídlit v ní má vesmírná agentura EUSPA

Praha vypíše tendr s předpokládanou hodnotou 1,9 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Schválili to městští zastupitelé. Podle dohody státu, Prahy a EUSPA by se agentura měla do nových prostor nastěhovat v roce 2027. V okolí plánuje město vybudovat obytnou čtvrť.

Přečíst článek

A na výsledku se to ukázalo. Řešit energetiku, vodu a duševní zdraví obyvatelstva je na jedné straně asi vcelku záslužné, na straně druhé nepříliš kreativní. Tyto problémy jsou známé dlouho, tito politici je dlouhodobě neřeší a v posledních měsících se jejich dopady ještě umocnily.

Pražský autopilot

A další problém je, že vznešené cíle jsou v české realitě vždy přítomny ve jakémkoli oficiálním dokumentu. Stejně tak je přítomno i ticho o tom, jak se ty cíle mají naplnit.

A tady narazíme na to, že Piráti se s ODS (a obecně Spolu) prostě nedokážou shodnout na tom, jak se má řešit energetická situace občanů hlavního města. A už vůbec se nedokážou shodnout na pravidlech pro mobilitu, tedy rozvoj MHD na jedné straně a dostavba okruhu na straně druhé.

Mohla by to být špatná zpráva. Ale ve skutečnosti tomu tak paradoxně není. Praha dokáže jet na autopilota, pokud se nechce pouštět do žádných větších akcí. A do těch se většinou politikům pouštět nechce, protože to bolí a stojí to politické body. Tento pražský autopilot tak je vlastně úplně v pořádku. Jen jeho seřízení nemuselo trvat devět měsíců. Umělá inteligence by program, jemuž dominuje energetika a mobilita, vymyslela za 3 sekundy.

Pardon, trvalo jí to sekund deset.

Bratislavský projekt Sky Park

Lukáš Kovanda: Z Prahy se stal „skanzen“, výškové budovy v ní nevznikají. To tlačí cenu bydlení nahoru a poškozuje i životní prostředí

Z České republiky, a Prahy zejména, se stává skanzen. V padesátce nejvyšších budov zemí Visegrádské čtyřky má Česko jen dvě zastoupení. A to brněnskou AZ Tower na 39. místě a pražskou City Tower na 42. místě. Žebříčku dominují Poláci s bezmála čtyřiceti věžemi. Výrazně vyšší budovu, než jsou ty české nejvyšší, mají také Slováci a Maďaři, připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Petr Stuchlík je český podnikatel a manažer s dlouholetou praxí v oblasti finančnictví a médií. Většinu svojí dosavadní profesní kariéry spojil s finančně poradenskou společností Fincentrum, kterou na přelomu tisíciletí spoluzaložil a až do svého vstupu do politiky v roce 2018 také spoluvlastnil.

Podnikatel Stuchlík uspěl s Corrency, bude spolupracovat s Českou spořitelnou

Projekt Corrency na podporu lokálních ekonomik, za nímž stojí podnikatel Petr Stuchlík, získal silného partnera. Na obchodním zastupování a distribuci služby se dohodl s Českou spořitelnou (ČS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Europoslanec ODS Alexandr Vondra

Koalice Spolu spojí síly ve volbách do Evropského parlamentu, superlídrem bude Alexandr Vondra

Přečíst článek
Vltavská filharmonie, Zdeněk Hřib, primátor

Dalibor Martínek: Co je za bojem o Prahu? Piráti nezvládli prohru. A taky 90 miliard korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme