Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ODS - informace o tématu

Premiér Petr Fiala

Fiala: ODS se od svého směru neodchýlila, společné prvky s Přísahou nemáme

Občanská demokratická strana se neodchýlila od původního směřování a její politika se nepřekrývá s programem Přísahy Roberta Šlachty, uvedl premiér a předseda vlády Petr Fiala k interpretacím výsledků nedávných voleb do Evropského parlamentu. V nich koalice Přísaha a Motoristé získala 10,26 procenta hlasů, což uskupení přineslo dva mandáty. Podle premiéra se tak stalo díky fenoménu Filipa Turka a protestním hlasům lidí, kteří by podobně do národního Parlamentu nevolili, uvedl rozhovoru pro Rádio Impuls.

Přečíst článek
Předseda ANO Andrej Babiš a nový místopředseda Robert Králíček

Median: Hnutí ANO dominuje. Dokáže si udržet své příznivce a získává prvovoliče

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 31 procenty hlasů, druhá ODS by měla 12,5 procenta a třetí Piráty by volilo 11 procent lidí. Do Sněmovny by prošly ještě SPD s 9,5 procenta, hnutí STAN s devíti procenty a TOP 09 se ziskem 5,5 procenta.

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Sněmovní volby by na přelomu února a března vyhrálo hnutí ANO, dostalo by 38,5 procenta hlasů. Je to nejvyšší zisk od roku 2014, kdy agentura Kantar s průzkumem začala. Druhá ODS by měla 14,5 procenta, Piráti by dostali 9,5 procenta hlasů a hnutí SPD by volilo devět procent lidí.

Přečíst článek
ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Blažkův náměstek Stanislav rezignoval, byl spojen s několika kauzami

Jeden ze dvou politických náměstků ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) k 1. březnu rezignoval. Důvodem je podle něj "mediální tlak a lynč". Jeho jméno se mimo jiné objevovalo v souvislosti s kauzou úředníka Jana Benýška, který oznámil možné protiprávní jednání ministerského insolvenčního odboru z období, kdy tomuto útvaru šéfoval právě Stanislav. 

Přečíst článek
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Podpora ANO a ODS klesla. Na druhé místo se ve volebním průzkumu vyšvihli Piráti

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly letos v lednu, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti se 13 procenty a třetí ODS s 12 procenty, uvedla agentura Median. Do Sněmovny by se podle něj dostalo šest politických stran a hnutí.

Přečíst článek
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Sněmovní volby by vyhrál Babiš. Klesá podpora SPD

Pokud by se sněmovní volby konaly loni v prosinci, jasně by v nich zvítězilo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Druhá by podle volebního modelu agentury Median skončila ODS, kterou by volilo 13 procent lidí. Následují Piráti s podporou 10,5 procenta a hnutí SPD s devíti procenty. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do dolní parlamentní komory by překonaly ještě STAN a TOP 09. KDU-ČSL by podle aktuálního modelu dostala 2,5 procenta hlasů.

Přečíst článek
Lídr hnutí ANO Andrej Babiš

Volby by stále ovládlo hnutí ANO, ale pohoršilo si. Rostly preference ODS i Pirátů

Volby do Sněmovny by v listopadu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 15,5 procenta. Hnutí ANO si oproti říjnovému průzkumu mírně pohoršilo, naopak ODS si o dva procentní body polepšila.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Volebním průzkumům stále vládne ANO, Lidovci by se nedostali ani nad pět procent

Volby do Poslanecké sněmovny by v listopadu jasně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 12,5 procenta, Piráti 11,5 procenta a SPD deset procent.

Přečíst článek
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Volební průzkum: Stále vede ANO a posiluje. Hnutí SPD už předstihlo Piráty

Volby do Sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Proti zářijovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. Druhá ODS by získala 13,5 procenta a třetí by skončilo SPD s 10,5 procenta, ODS si polepšila o půl procentního bodu a SPD o procentní bod. Hnutí SPD oproti září předstihlo Piráty, kteří 2,5 procentního bodu ztratili, v říjnu by získali devět procent hlasů. Do Sněmovny by se dostaly ještě STAN a TOP 09 se šesti procenty, vyplývá z říjnového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Vládním politikům hvězdy dvakrát nepřejí

Fialův pětikoaliční kabinet už vzbuzuje nevoli i u těch lidí, kteří vládním stranám dali hlas. Bude se stávkovat, někde hodinu, někde dvě hodiny nebo celý den. Zdaleka nejvíc vášní ovšem budí protest škol. A co na to ministr školství? Že učitelé budou mít 130 procent průměrného platu, prý byla předvolební hesla, která on nevykřikoval. „Já jako Mikuláš Bek jsem se naštěstí nikdy tohoto honu za sliby neúčastnil. Ale teď se jako ministr musím vyrovnat s následky.“ Pěkně, hezky česky – já nic, já muzikant.

Přečíst článek
Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš

Kantar: Volby by vyhrálo ANO. TOP 09 a KDU-ČSL by se ani nedostaly do sněmovny

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO, získalo by 33 procent hlasů. Druhá by skončila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s 21,5 procenta, na třetím místě by se shodným ziskem 10,5 procenta byli Piráti a SPD. Pokud by strany koalice Spolu kandidovaly samostatně, ODS by obdržela 15,5 procenta hlasů a byla by druhá. TOP 09 a KDU-ČSL by skončily pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT). Průzkum se uskutečnil od 16. října do 3. listopadu a zúčastnila se ho necelá tisícovka lidí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme