Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí
iStock
Lukáš Kovanda

Inflace v Česku je neústupnější, než experti čekali. Drží se České republiky „jako klíště“. Experti se před oznámením dnešních čísel shodovali, že v meziročním vyjádření inflace klesne pod úroveň 11 procent. Místo toho však vykázala úroveň 11,1 procenta. I tak ale platí, že inflace je v meziročním vyjádření nyní nejnižší od loňského února, podotýká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Očekávání drtivé většiny analytiků pak překonává také inflace meziměsíční, která vykazuje hodnotu 0,3 procenta, ač se čekala hodnota jen 0,1 procenta.

Inflace překvapila trhy

Koruna v reakci na zveřejnění letošních květnových hodnot inflace posílila. To značí, že překvapily také trh. Devizoví obchodníci nyní sázejí na to, že kvůli neústupné inflaci, „inflaci přisáté jako klíště“, bude muset Česká národní banka držet sazby na vyšší úrovni déle, aby se „klíštěte“ zbavila.

Ekonomka Helena Horská: Měnová politika ČNB je málo aktivistická

Ekonomka Horská: ČNB měla v boji s inflací postupovat razantněji

Měnová politika České národní banky (ČNB) by měla kvůli vysoké inflaci být aktivističtější, stále je příliš uvolněná. Uvedly do ekonomky Helena Horská a Jana Matesová v dnešních Otázkách Václava Moravce. Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl je skeptický tomu, že by se inflace mohla vrátit ke dvěma procentům už začátkem příštího roku. V dubnu činila meziroční míra inflace 12,7 procenta.

Přečíst článek

Po dnešku tak klesá pravděpodobnost, že by ČNB mohla zahájit snižování úrokových sazeb ještě letos. Naopak se zvyšuje pravděpodobnost, že bude muset ještě přistoupit ke zvýšení sazeb, byť tento scénář má stále pravděpodobnost nižší než 50procentní a není to scénář s nejvyšší pravděpodobností.

Zlevnění másla či mléka nestačilo 

Inflace byla v květnu výraznější, než se čekalo, zejména proto, že zmírnění zdražování potravin nebylo tak citelné, jak se předpokládalo. Mezi dubnem a květnem citelně zdražilo ovoce, brambory nebo vejce. Poměrně citelně zdražuje také tvrdý alkohol. Zlevnění másla nebo mléka už nestačilo situaci zvrátit, takže potraviny jako celek meziměsíčně přidaly 0,9 procenta. Meziročně jsou tak dražší o stále výrazných 14,5 procenta.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Inflace tak nejvýrazněji táhly dolů levnější pohonné hmoty. Ty meziměsíčně zlevnily o 3,9 procenta, meziročně pak dokonce o 22,6 procenta.

Za celý letošní rok inflace vykáže hodnotu 10,8 procenta. Nejpozději v létě se ocitne v jednociferném pásmu, poprvé od loňského ledna. Výraznější pokles v rámci jednociferného pásma ale nastane až začátkem roku příštího.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Stanislav Šulc: Inflace klesá. Přestanou mít smysl masivní nákupní výjezdy do Polska?

Inflace se dostává k deseti procentům. Informace, která by před několika lety působila paniku, je dneska dobrou zprávou. Dokonce vlastně skvělou.

Přečíst článek

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v květnu snížila na 21,5 procenta z dubnových 24 procent. Oznámil to maďarský statistický úřad. Inflace se tak snížila už čtvrtý měsíc za sebou. V lednu se vyšplhala až na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Maďarsko se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme