Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Inflace klesá. Přestanou mít smysl masivní nákupní výjezdy do Polska?

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka
Radosław Botev / Creative Commons / via Wikimedia, CC BY 3.0 PL
Stanislav Šulc

Inflace se dostává k deseti procentům. Informace, která by před několika lety působila paniku, je dneska dobrou zprávou. Dokonce vlastně skvělou.

Reklama

Ještě v březnu byla meziroční inflace 15 procent, v dubnu již jen necelých 13 a nyní to podle očekávání analytiků vypadá, že se přiblížíme na dostřel 10 procent. A pokud se ekonomům podařil odhad podobně jako minule (kdy v odhadech reálné číslo přestřelili o více než půl procentního bodu), tak je docela možné, že nás zítra ráno v devět hodin Český statistický úřad šokuje zprávou, že inflace byla „pouhých“ deset procent. A to by byla za poslední dobu jedna z nejlepších zpráv, které by statistici přinesli.

Ochlazování ekonomiky probíhá a je viditelné poměrně dost. Lidem už buďto došli peníze, nebo každou kačku v ruce poválejí o fous déle, než jak tomu bylo ještě před rokem. A mnozí z nich dokonce peníze neutratí, ale pošlou na spoření.

Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Inflace v Česku opět zpomalila, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu, uvedl Český statistický úřad. Míra inflace je ale vyšší, než odhadovali analytici a stále se drží dál od vytoužené jednociferné hodnoty.

Přečíst článek

A ono se není úplně čemu divit. Inflační vlna byla masivní, a tak během velmi krátké doby zdražilo téměř vše, co lidé nakupovali. Sledovat růst cen takřka v reálném čase způsobila velmi komplexní psychologickou reakci. A lidé prostě přestali nakupovat. Data to ukazují jasně a nemilosrdně: spotřeba domácností klesá již rok, a v posledních měsících se projevuje již téměř ve všech sledovaných kategoriích.

Benzin táhne inflaci dolů

A to s sebou nese také přirozenou reakci na straně obchodníků. Trh začne konečně hrát trochu pro lidi. Jen to prostě trvalo o rok déle, než by bylo záhodno. Opět to ukázala nejnovější data, podle nichž i ceny potravin začaly klesat, ačkoli opravdu jen mírně.

Lukáš Kovanda: Kdo u nás zlevňuje potraviny? Nikdo, lidem prostě došly peníze

Je to taková ekonomická dojmologie. Vláda tvrdí, jak svým tlakem dosáhla poklesu cen potravin. A prodejci nám tu měsíce tvrdili, jak jsou vysoké ceny důsledkem války na Ukrajině. Ale všechno je trochu jinak. Jak? To ve svém komentáři vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Samozřejmě se na aktuální situaci také výrazně podepsal propad cen pohonných hmot. Kdo si pamatuje loňské jaro, byla to ta chvíle, kdy se nafta a benzin prodávaly i za 50 a více korun za litr. Nyní jsou na úrovni kolem 35 korun. Takový propad dokáže vyvážit i nárůst cen energií, který naštěstí zdaleka není tak dramatický, jak se loni na podzim zdálo.

Ušetřit deset korun na litr nafty

Nejen benzin, ale především potraviny pak Češi v reakci na nečekané zdražování vyráželi v posledních měsících masivně nakupovat do Polska (a někde dokonce i do Německa). Loni bylo možné na prémiové naftě v Polsku oproti českým čerpačkám ušetřit i deset korun na litr. Mnoho Čechů (ale i Němců) tak v Polsku tankovali do několika kanystrů, až to Poláci museli omezit.

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Lidé jezdí nakupovat do Polska, jak radil premiérův poradce. Celníkům se teď nelíbí, že toho vozí moc

Přibývá případů, kdy lidé přivážejí z Polska do Moravskoslezského kraje více tabáku ke kouření nebo cigaret, než povoluje zákon. Pokud je celníci přistihnou, delikventi přijdou o převážené zboží, musí za ně doplatit spotřební daň a ještě jim hrozí pokuta ve správním řízení. Během května tak celníci zajistili několik kilogramů tabáku a tisíce cigaret, uvedla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Zuzana Němcová.

Přečíst článek

Na potravinách nebylo nemožné ušetřit 30 až 50 procent na běžném týdenním nákupu. To vše kvůli možná populistickým zásahům ze strany státu, které však pro koncového zákazníka měly zcela reálný pozitivní dopad.

V současnosti se ceny v Česku začínají stabilizovat. V Polsku zase přestávají platit některá časově omezená opatření.

A tak tu je otázka: přestanou nyní Češi konečně jezdit do Polska na nákupy? Nebo už si natolik zvykli, že se z toho stane běžná realita?

Češi více nakupují cigarety v Polsku, jsou tam levnější i o 50 korun na krabičku.

Levnější cigarety z Polska připraví českou státní kasu o sedm miliard, spočítaly tabačky

Češi si uvykli jezdit za levnějšími nákupy do Polska. Nejsou to jen potraviny, ale také tabákové výrobky. Vždyť cenový rozdíl na krabičce cigaret z Polska je v průměru 50 korun. A český stát z těchto nákupů nevyinkasuje ani korunu na spotřební dani. Jen kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku tak stát přijde o sedm miliard korun, spočítaly tabákové společnosti.

Přečíst článek

Obchod (ilustrační foto)

Dalibor Martínek: Obchodníci zradili své zákazníky. Proto Češi nenakupují a ekonomika chřadne

Máme tu další číslo statistického úřadu. Pokles maloobchodních tržeb. Meziročně se v dubnu tržby v obchodech snížily o 7,7 procenta. Dokonce i v porovnání z března na dubem lidé utratili podle údajů statistického úřadu o 0,3 procenta méně. Pokles tržeb v obchodech trvá již téměř tři čtvrtě roku. Češi svou nechutí nakupovat stahují českou ekonomiku do recese.

Přečíst článek

Reklama

Související

Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme