Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další firmě Agrofertu se v době inflace dařilo. Pekárny Penam loni prudce zvýšily zisk

Další firmě z Agrofertu se v době inflace dařilo. Pekárny Penam loni zvýšily zisk o více než polovinu
Penam, s laskavým svolením
 ČTK

Největší česká pekárenská společnost Penam z holdingu Agrofert loni zvýšila tržby o 1,8 miliardy korun na 6,3 miliardy. To představuje nárůst o 41 procent ve srovnání s rokem 2021. Čistý zisk společnosti vzrostl o 54 milionů korun, tedy o 57 procent na 150 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Reklama

Vedení firmy ve výroční zprávě hospodářské výsledky nekomentuje. Uvedlo pouze, že se společnost v roce 2022 musela vypořádat s enormním nárůstem cen energií a surovin. Loňský zisk se vrátil na úroveň z roku 2020, o rok dříve byl Penam 94 milionů ve ztrátě.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Babiše doběhly utajované nákupy pekáren. Penam dostal půlmiliardovou pokutu

Pekárenská skupina Penam z holdingu Agrofert dostala od slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) pokutu 21 milionů eur (502 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel. O rozhodnutí úřadu informoval Denník N. Antimonopolní úřad výši pokuty potvrdil, potrestanou firmu ale nejmenoval. Verdikt úřadu není pravomocný. Agrofert uvedl, že se proti pokutě odvolá.

Přečíst článek

Naprostá většina tržeb Penamu pochází z tuzemska, kde loni firma utržila 6,23 miliardy korun, dalších 31 milionů tržeb pak pocházelo ze zahraničí. Firma má čtyři mlýny a devět pekáren. Každoročně čerpá milionové dotace na modernizaci provozů, loni to bylo 6,5 milionu korun na mlýnské provozy a 936 tisíc korun z programu Antivirus. Firma loni zaměstnávala 1603 lidí, meziročně to je o jednoho zaměstnance více.

Zisk půjde Andreji Babišovi

Společnost vznikla v roce 1992, Agrofertu patří od roku 2004. Koncern Agrofert vlastnil do února 2017 tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Nadále zůstal hlavním příjemcem výhod plynoucích z holdingu.

Tržby a zisk Penamu v posledních letech:

rok tržby (v mld. Kč) zisk/ztráta (v mil. Kč)
2022 6,26 149,9
2021 4,41 95,5
2020 4,23 156,0
2019 3,99 -94,2
2018 3,73 23,3
2017 3,60 106,3
2016 3,50 119,6

Zdroj: výroční zprávy ve Sbírce listin

Pekárna Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu musí vrátit stomilionovou dotaci na linku k výrobě toastového chleba. Nebyla dostatečně inovativní.

Odebrání stomilionové dotace pekárně Agrofertu už zase pokračuje. Síkela potvrdil, že jeho podřízení nejsou podjatí

Na více než rok se zastavil proces odebírání stomilionové dotace pekárně Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu kvůli námitce koncernu, že ministerští úředníci jsou podjatí. Nyní se opět rozjel poté, co šéf rezortu Jozef Síkela (za STAN) tuto námitku negoval, píše server iROZHLAS.cz

Přečíst článek

Pekárnám United Bakeries ze svěřenských fondů Andreje Babiše klesl zisk. Firma doplatila na drahý plyn

Pekárnám United Bakeries ze svěřenských fondů Andreje Babiše klesl zisk. Firma doplatila na drahý plyn

Společnosti United Bakeries z holdingu Agrofert loni meziročně vzrostly tržby o 35 procent na 2,54 miliardy korun. Zisk společnosti klesl o 34 procent na 59,9 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin. Pekárnám v Česku loni výrazně stouply náklady kvůli rostoucím cenám energií, zejména plynu, který používají k výrobě pečiva.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme