Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá
iStock
Dušan Kütner
duk

Inflace v Česku opět zpomalila, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu, uvedl Český statistický úřad. Míra inflace je ale vyšší, než odhadovali analytici a stále se drží dál od vytoužené jednociferné hodnoty.

Reklama

„V květnu ceny oproti loňskému roku vzrostly o zhruba 11 procent a svůj meziroční růst zmírňují již od února. Jediným oddílem spotřebního koše, kde ceny oproti loňsku dokonce klesly, byla doprava, a to především díky snižujícím se cenám pohonných hmot. Například nafta se v květnu na čerpacích stanicích prodávala v průměru za 31,72 koruny za litr, což byla nejnižší hodnota od srpna roku 2021,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Nákupy v Polsku, supermarket Biedronka

Stanislav Šulc: Inflace klesá. Přestanou mít smysl masivní nákupní výjezdy do Polska?

Inflace se dostává k deseti procentům. Informace, která by před několika lety působila paniku, je dneska dobrou zprávou. Dokonce vlastně skvělou.

Přečíst článek

V dubnu byla meziroční inflace 12,7 procenta. Hlavní důvod zpomalení viděli odborníci rovněž ve zlevnění pohonných hmot. „Pokles inflace pokračoval i v květnu, nicméně především jen díky vysokému srovnávacímu základu z loňského jara a pohonným hmotám. Květnový výsledek je proto spíše zklamáním, protože ceny meziměsíčně poskočily o 0,3 procenta. Dubnový meziměsíční výsledek inflace byl nadějný, květnový rozhodně není,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

zdroj: ČSÚ, newstream.cz

Plyn zdražil „jen“ o polovinu, máslo je levnější o pětinu

Zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, uvedli statistici. V oddíle bydlení v květnu zpomalily svůj meziroční růst ceny zemního plynu na 47,6 procenta (v dubnu 53,1 procenta) a tuhých paliv na 39,4 procenta (v dubnu 47,6 procenta).

Ekonomka Helena Horská: Měnová politika ČNB je málo aktivistická

Ekonomka Horská: ČNB měla v boji s inflací postupovat razantněji

Měnová politika České národní banky (ČNB) by měla kvůli vysoké inflaci být aktivističtější, stále je příliš uvolněná. Uvedly do ekonomky Helena Horská a Jana Matesová v dnešních Otázkách Václava Moravce. Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl je skeptický tomu, že by se inflace mohla vrátit ke dvěma procentům už začátkem příštího roku. V dubnu činila meziroční míra inflace 12,7 procenta.

Přečíst článek

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zmírnily svůj růst ceny chleba na 15,8 procenta (v dubnu 21,1 procenta), masa na 8,7 procenta (v dubnu 12,7 procenta), polotučného trvanlivého mléka na 5,4 procenta (v dubnu 19,2 procenta), vajec na 32,3 procenta (v dubnu 41,2 procenta). Toto zmírnění meziročního cenového růstu bylo zejména důsledkem cenového vývoje v loňském roce. Ceny másla byly meziročně nižší o 19,7 procenta (v dubnu pokles o 6,3 procenta).

Na meziroční růst inflace měly v květnu nadále největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 6,8 procenta, výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 12,4 procenta, vodného o 16,3 procenta, stočného o 30,3 procenta, elektřiny o 24,8 procenta a tepla a teplé vody o 41,3 procenta. 

Pod deset procent zamíří inflace snad už v červnu

Pod deset procent se podle většiny analytických odhadů dostane inflace v červnu nebo v červenci. V dalších měsících očekávají její další odeznívání. Prognóza České národní banky (ČNB) předpokládá, že v příštím roce se inflace dostane pod tři procenta.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

„Ústup inflace není tak rychlý, jak by s ohledem na nákladové podmínky mohl být, což se ostatně odrazilo i v rostoucí ziskovosti firem na národohospodářské úrovni už v prvním čtvrtletí roku. A to samozřejmě nahrává scénáři delšímu udržování vysokých úrokových sazeb, které budou dál dusit poptávku v ekonomice. Dnešní číslo spíše nahrává jestřábímu křídlu v bankovní radě, které preferuje vyšší sazby, a tedy vlastně i další útlum poptávky,“ podotkl Dufek.

Každopádně už červnová inflace bude jednociferná, nicméně cesta k inflačnímu cíli (ČNB ve výši dvou procent, pozn. red.) bude ještě daleká,“ dodal.

Vše o inflaci čtěte zde:

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

I Maďaři se dočkali nižší inflace. Ale stále jsou první v Evropě, dokonce i před Ukrajinou

Meziroční míra inflace v Maďarsku se v květnu snížila na 21,5 procenta z dubnových 24 procent. Oznámil to maďarský statistický úřad. Inflace se tak snížila už čtvrtý měsíc za sebou. V lednu se vyšplhala až na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Maďarsko se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme